АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК: «БУДЕ ВСЕНАРОДНИЙ ЗБІР КОШТІВ»

АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК: «БУДЕ ВСЕНАРОДНИЙ ЗБІР КОШТІВ»

\"АРСЕНІЙНа сьогодні постать Арсенія Яценюка, екс-спікера Верховної Ради України, сприймається досить неоднозначно. Власне, в світову історію він увійшов вже хоча б тому, що став наймолодшим головою Парламенту серед всіх країн і у всі часи. Те, що ця людина має неабиякий потенціал, ні в кого сумніву не викликає. Однак часто доводиться чути і про те, що його час в якості одного з ведучих політиків ще не надійшов. З цього приводу сперечаються політологи, а простий люд з інтересом приглядається до Арсенія Яценюка, намагаючись десь інтуїтивно визначитись — наскільки можна довіряти цьому політику, і на що, власне, він спроможний?
У мене особисто під час презентації та прес-конференції склалася думка, що на початку зустрічі Арсеній Петрович був трішки розгублений, пильно приглядався до виступаючих, які висловлювали бажання працювати в його команді, але, разом з тим, чітко відповідав на всі (почасти — досить різкі і провокаційні) запитання журналістів, залишаючись при цьому абсолютно толерантним і виваженим, і справив загалом досить позитивне враження.
Свій візит до Житомира Арсеній Яценюк розпочав із відвідування «Житнього ринку». Тут він поспілкувався з людьми, а також, як розповів, купив місцевого м’яса і сала. «Люди дуже приємні, але кожен з них має таку неймовірну кількість проблем, що це відчувається в оточуючому середовищі. Ця напруга просто висить у повітрі».
У подальшій програмі була презентація Житомирського осередку Ініціативи «Фронт змін» у Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.О.Ольжича та прес-конференція для місцевих ЗМІ.
Варто зазначити, що приїзд Арсенія Яценюка викликав до себе жвавий інтерес — на цю зустріч прибули представники з усіх регіонів Житомирщини. З самого початку Арсеній Петрович надав слово житомирянам, які виступали досить емоційно. Відчувалося, що люди знервовані тією політичною та економічною ситуацією, що розвертається на теренах нашої країни. Зокрема, директор Бердичівського м’ясокомбінату звернувся до екс-спікера з проханням: не дайте розвалити того, що сьогодні вже ледь жевріє, бо люди втрачають останні надії і з болем в серці запитують: чи будемо ми працювати? Чи буде в нас робота? Тож допоможіть зберегти останні крихти людських сподівань.
На ці слова екс-спікер відповів, що у країні дійсно ситуація непроста, але він приїхав не з метою розповідати, як все погано, а послухати пропозиції простих людей, заручитися їх підтримкою і починати діяти:
— Я відкриваю Фронт Змін. Мета нашої діяльності — щоб усі українці, незалежно від їхнього віку, статі, національності і віросповідання були впевненні в майбутньому. Це майбутнє залежить від нас і нашого вибору. Нам необхідно дати адекватні відповіді на 17 першочергових викликів.
Самотужки багато не зробиш. Але поруч ідуть мільйони українців, які пам’ятають свою історію і вболівають за майбутнє.
Після моїх поїздок по регіонах та зустрічей з людьми, я відчув суспільний запит на новий формат. Я намагатимуся зустрітися з кожним, хто небайдужий до майбутнього України, і буду шукати ідеологічних прихильників.
\"АРСЕНІЙПоки що це не партія. Але вже є ініціативні групи в багатьох областях. Я впевнений, що результатом цієї ініціативи буде партія.
Нині у мене влади немає і грошей також немає. Я не багата людина, хоча, судячи з тих декларацій, які заповнюють наші політики, я серед них чи не найбагатший. Але це вже питання чесності. А щоб змінити країну, потрібно прийти до влади, потрібно для цього зібрати кошти. Я маю бажання, знання і вміння, але не хочу, щоб влада у нашій державі була закритим акціонерним товариством. Одні і ті ж самі люди весь час ідуть на вибори, і хоч ми живемо погано, проте обираємо тих же самих. Я ж буду обирати свою команду за принципом: якщо ти вважаєш, що ти кращий, що знаєш і вмієш, — доведи це. Таким буде кадровий резерв держави. Потрібно знайти відповідь на два питання: Що робити? З ким робити?
Сьогодні багато говориться про кризу, але складається враження, що багато хто просто маніпулює цим поняттям, бо чим глибше криза, тим довше зможуть втриматися у владних кріслах.
Знайомство з Житомирщиною я почав із зустрічі з людьми на «Житньому ринку», де відчув , як просто у повітрі витає безнадія та масова агресія. І не дивно, бо незабаром постане питання продовольчої безпеки країни. Мабуть, десь через півроку. Тож потрібно буде терміново вирішувати забезпечення населення дешевим харчуванням і у повному обсязі. Ми можемо повернутися у 90-ті часи, коли відбувалися натуральні розрахунки. Адже не секрет, що на сьогодні супермаркети заборгували постачальникам неймовірні гроші. То, швидше всього, буде повернення до фірмової торгівлі, знову активізуються ринки.
Екс-голова Житомирської обласної ради Ірина Синявська запитала у Арсенія Петровича, чи зможе відродитися мажоритарна система виборів до місцевих рад. Адже навіть у тій же обласній раді відсотків тридцять депутатів взагалі не мають поняття, що таке Житомирська область і ніколи тут не проживали і не працювали. Їх «закинули» зверху, тож ці люди не відчувають відповідальності за регіон та його проблеми, бо вирішують свої вузькопартійні і бізнесові інтереси.
Арсеній Яценюк відповів, що сучасним політичним партіям надзвичайно бракує демократичності та відкритості. Це і є причиною ось такої ситуації. І він з нетерпінням чекає того часу, коли партійні списки будуть відкритими, доступними, а в парламенті з’являться політики, а не кнопкодави. І все це буде тоді, коли втілюватиметься в життя внутріпартійна демократія.
На питання про дострокові вибори Арсеній Петрович зауважив, що вони, власне, були б необхідні як і до Верховної Ради, так і Президентські, щоб змінити політичну палітру в державі, але на даний час вони багатьом політикам не вигідні і наврядчи відбудуться.
Щодо відсутності коштів, то екс-спікер заявив, що оголосить всенародний збір коштів на підтримку своєї кампанії як серед бізнесменів, так і серед простих людей. І кожен, хто дасть на ці цілі бодай гривню, буде опублікований у відкритих списках.
Здивування викликав той факт, що з Арсенієм Яценюком приїхав цілий загін охоронців, які пильно відслідковували ситуацію. Арсеній Петрович на це запитання лише знизав плечима — я намагався позбутися охорони, писав листи, але отримав відповідь, що мені охорону призначено згідно з законодавством і відмовитися від неї я не маю права. Проте відразу хочу зазначити, що відмовився від службових машин і їжджу на своїх власних.
Один із житомирських журналістів закинув Арсенію Яценюку те, що в його команді на Житомирщині є відомий кримінальний авторитет, який має досить сумнівне минуле. Чи він знає про це, і чи буде повторювати шлях Юлії Тимошенко? Пан Яценюк зауважив, що ця інформація для нього нова, він її обов’язково перевірить, а від помилок ніхто не застрахований. Проте, якщо факти підтвердяться, то таким людям у його команді не місце.
На запитання щодо газової війни, то Арсеній Петрович відзначив, що всі ці події з багатьох політиків зірвали маски і відкрили їх справжнє лице. Власне, не лише в нашій державі, а й на сході і заході. Україну нині намагаються звинуватити у цьому конфлікті, проте українці газ не закривали і не крали. Оцінка тих подій Євросоюзом неоднозначна, бо Євросоюз — як досить прагматичне утворення, ще не напрацював єдиної енергетичної політики, власне, на сьогодні в цьому плані не існує жодних міжнародних угод. Ну, а висновки з цих подій будуть такими, що Євросоюз перейде на більш жорсткі стосунки як з Україною, так і з Росією.
Журналісти також поцікавилися у Арсенія Петровича, чи його приїзд до Житомира є піарходом у плані підготовки до наступних виборів?
На що отримали відповідь, що важливо не прийти до влади, а важливо визначитися, — що там робити. Тому він і звертається до людей по всіх регіонах України з проханням разом напрацювати єдину програму виходу з цієї кризової ситуації, яка склалася у нашій державі. І, головне, щоб люди не лише писали цю програму, а й надалі вона виконувалася. Відчувається, що ще не все втрачено. І потрібно зберігати віру в те, що не все так погано в нашому домі. Були кризи початку 90-х, коли ми сиділи без електрики і газу, здавалося, що 98-й рік просто катастрофічний… Але ж нічого катастрофічного не відбулося. Тому потрібно сподіватися на краще і не лише сподіватися, а й активно працювати для цього.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА


  • Арсеній Яценюк народився 22.05.1974, в м. Чернівці.

  • Закінчив Чернівецький державний університет, юридичний факультет, за спеціальністю «Правознавство» (1996); Чернівецький торгово-економічний інститут Київського торгово-економічного університету, за спеціальністю «Облік і аудит» (2001). У 2004 році захистив дисертацію та здобув науковий ступінь кандидата економічних наук.

  • Працював президентом юридичної фірми, на різних посадах в Акціонерному поштово-пенсійному банку «Аваль», м. Київ, був Міністром економіки Автономної Республіки Крим, міністром економіки України, міністром закордонних справ України, з 04.12.2007 до 12.11.2008 — Головою Верховної Ради України. З 12.11.2008 — народний депутат Верховної Ради України VI скликання, член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. Одружений, має дочок Христину та Софію.