Реєструються перші випадки потерпілих від укусів змій

Останнім часом спостерігається зростання випадків укусів змій. У нашій області, зокрема в Новоград-Волинському районі, щорічно реєструються такі випадки. У поточному році до відділення анестезіології та інтенсивної терапії вже звернулися двоє потерпілих.
Змії ведуть активний спосіб життя тільки в теплий період року — з перших чисел квітня і до глибокої осені. Зустріти гадюку можна як у лісовій місцевості при зборі ягід, грибів, так і під час відпочинку на узбережжі річок та ставів.
Укус змії — дія самозахисту. Змія не нападає на людину першою. Якщо її потурбувати (випадково зачепити або наступити на неї), вона завжди перед нападом набуває загрозливої пози — згортається «калачиком», зигзагоподібно вигинає тіло, окремі види — сильно шиплять.
Найчастіше укус відбувається випадково: якщо наступити на неї. При укусі змії спостерігається: чітко виділені одна чи дві точкові ранки або подряпини; набряк навколо укусу і больові відчуття в місці ураження; блювання, холодний піт, лихоманка, сонливість, сильна нудота, слабкість в області м’язів; порушення зору, а саме — «роздвоєння» в очах; ускладнене дихання, можлива втрата свідомості.
Крім негативного впливу токсину на центральну нервову систему та серцеву діяльність, мембранотоксична дія отрути спричиняє гостру ниркову недостатність, ураження клітин серцевого м’яза та печінки. Важливого значення набуває явище сенсибілізації (алергічна дія), що може призвести до анафілактичного шоку. За таких обставин потерпілому необхідно негайно надати медичну допомогу.
ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ ПРИ УКУСІ ЗМІЙ
Звільнити від одягу місце укусу. Якщо укус — в кінцівку, потрібно зняти з неї все — взуття, шкарпетки, годинник, прикраси і т.д. Промити рану великою кількістю води, бажано мильною. Видалити з рани максимальну кількість крові швидким і частим натисканням на позаранову зону або відсмоктати отруту з рани, якщо немає патологічних змін у порожнині рота (тріщини язика та губ, їх пошкодження тощо). При цьому постійно спльовуючи відсмоктану рідину і промиваючи рот водою. Після чого рану обробити перекисом водню, йодом, зеленкою або іншим дезінфікуючим засобом.
Якщо укушена кінцівка, то проведіть іммобілізацію (фіксацію суглоба). Туге бинтування починати потрібно вище місця укусу, інтенсивність тиску бинта повинна бути така, щоб під ним вільно проходив палець. Необхідно контролювати накладену пов’язку й послаблювати її в міру наростання набряку кінцівки. Потерпілому давати пити багато рідини.
Дія отрути залежить від її кількості, яка потрапить в організм. Для того, щоб отрута не мала можливості поширюватися по організму в прискореному темпі, треба рухатися якомога менше. При можливості — прикласти на місце укусу холод.
При укусі в ногу бажано потерпілого переносити на ношах. Його потрібно якнайшвидше госпіталізувати. Тільки в лікарняному закладі зможуть надати належне лікування.
ПРИ УКУСІ ЗМІЙ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  • ловити і вбивати змію;

  • накладати джгут, він не перешкоджає поширенню отрути, зате може викликати некроз (омертвіння) кінцівки, гангрену;

  • вживати алкоголь, накладати зігріваючі компреси та наносити зігріваючи мазі на місце укусу. Це тільки прискорює поширення отрути з кров’ю по всьому організму;

  • робити надрізи. Вони — неефективні, виникає загроза потрапляння в рану хвороботворних бактерій.


Тож, будьте обережні, вирушаючи у лісову місцевість. Відповідно одягайтесь, дотримуйтесь певних правил поводження з плазунами.
Г.МАЛІНСЬКИЙ, дитячий лікар-анестезіолог ВАІТ міськрайТМО