Підвищеного рівня радіації в Новограді не виявили

Підвищеного рівня радіації в Новограді не виявили

\"Підвищеного25 липня у Новограді-Волинському працювали співробітники ДП «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки». Метою їх візиту, що відбувся у рамках туру «Радіаційна розвідка містами України», стала перевірка радіаційного фону в підозрілих місцях, на підприємства та у продуктах харчування.
Протягом дня фахівці центру чергували у наметі поблизу входу до Парку культури та відпочинку. Кожен бажаючий міг принести на перевірку будь-які продукти харчування й провести їх безкоштовне обстеження на вміст радіонуклідів.
Як розповіли «Звягелю» у відділі зв’язків із громадськістю центру, до них звернулися біля десяти новоградців. Радіаційний фон у запропонованих ними на дослідження продуктах харчування перебував у межах природного, тобто — у нормі.
Співробітники центру, на запрошення керівництва, відвідали й перевірили продукцію ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод», де також не виявили відхилень від природного фону.
На жаль, слабка поінформованість населення про перебування в місті фахівців із ядерної та радіаційної безпеки не дозволила новоградцям запросити їх у місця, які свого часу викликали питання з точки зору радіаційного фону. Зокрема, на територію, що знаходиться у безпосередній близькості від телевежі, колишнє сміттєзвалище на південно-західній околиці міста тощо. Крім цього, не зайвим було б перевірити найбільш затребувані бювети питної води та природні джерела.
Водночас, як йдеться в інформаційних буклетах, які вільно роздавали всім бажаючим: «Ми чекаємо на ваші звернення». Найближчий до Новограда офіс центру знаходиться у Києві, за адресою: вул.Василя Стуса, 35-37. Поштова адреса: 03142, Київ, Україна, а/с 124. Тел.: (044) 450-05-00. Факс: (044) 452-89-90. E-mail: nrs@sstc.com.ua.
Олег БРЮХАНОВ
Фото 04141.com.ua