Підприємцям малого та середнього бізнесу потрібна допомога

Підприємцям малого та середнього бізнесу потрібна допомога

Рада підприємців малого та середнього бізнесу «Звягельчани» постійно працює над питаннями та проблемами малого та середнього бізнесу міста, які постають перед ними сьогодні.
У своєму виступі на телеканалі «112» Прем’єр-міністр України Гройсман заявив: «Для нас і для мене особисто є абсолютним пріоритетом, щоб кожен підприємець України був успішним». Адже від праці людей у малому та середньому бізнесі значною мірою залежить матеріальне та фінансове благополуччя. Крім того, залежить і наявність трудових ресурсів. Особливо з огляду на те, що Польща на законодавчому рівні створює належні умови для працевлаштування наших земляків. Останніми днями й Угорщина чекає на наших трудівників. Тому влада повинна турбуватися про те, щоб умови праці та заробітна плата зумовлювала наших людей залишатися дома.
Підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень (а це — 106,7 євро) не вирішує проблеми, оскільки зарплата в Україні у декілька разів нижча, ніж у Польщі, не кажучи вже про Німеччину. У зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати, зросло і податкове навантаження на малий та середній бізнес. Так, якщо в минулому році прибутковий податок на одну особу складав (18%) 163,98 грн., то у 2017 році — 576 грн., військовий збір (1,5%) зріс удвічі — з 24 грн. до 48 грн., а єдиний соціальний внесок (22%) — із 352 грн. до 704 грн. У цілому сума утримань збільшилася з 540 грн. до 1328 грн.
При тому, що малий та середній бізнес вносить свою частину до міського бюджету (з огляду на те, що в цій сфері працює більша частина працездатного населення міста), цей бізнес також годує велику кількість сімей. Оскільки влаштовуватись на роботу проблематично — працюючих великих підприємств (із чисельністю понад 200 чоловік) залишилось небагато.
Рада підприємців малого та середнього бізнесу постійно ставить питання перед міською владою про надання у цих скрутних умовах посильної допомоги підприємцям. На зборах підприємців, що регулярно проводяться, щомісяця даються доручення голові Ради звертатися до міської ради з пропозиціями про зниження податкового навантаження на малий та середній бізнес в міру своєї компетенції. І потрібно відзначити, що маємо з їхнього боку розуміння проблеми.
Так, рішення міської ради від 23 лютого 2017 р. №266 «Про справляння плати за землю в місті Новограді-Волинському» зменшено орендну плату для земельних ділянок суб’єктів господарювання для будівництва і обслуговування гаража, садівництва, городництва та громадянам, які, згідно з податковим кодексом, звільняються від сплати земельного податку, з 3% до 2% від їх нормативної грошової оцінки; земельних ділянок, які передані суб’єктам господарювання для здійснення виробничої діяльності, переробки та зберігання сільськогосподарської продукції, для надання послуг із перевезення населення громадським транспортом — із 3% до 2% від їх нормативної грошової оцінки.
Цим рішенням знижено ставку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, з 0,5% до 0,25% від мінімальної заробітної плати.
Рішенням міської ради знижено орендну плату за земельні ділянки, на яких розташовані окремо збудовані об’єкти нормативної грошової оцінки, а для земельних ділянок, на яких розташовані тимчасові торговельні споруди, об’єкти нерухомого майна, які не функціонують та не проводиться їх модернізація, — з 12% до 10%.
За це ми вдячні депутатам міської ради, особливо — головам бюджетного комітету І.Г.Юшманову, економічного — С.В.Хапчуку, земельного — О.Л.Остапчуку.
Адже фізичні особи-підприємці малого та середнього бізнесу вносять значну частку в бюджет міста. За минулий рік вони заплатили у місцевий бюджет за оренду землі 438,9 тис. грн., податку на нерухоме майно — 367,9 тис. грн., єдиного податку — 2142 тис. грн., за парковку — 63,8 тис. грн., акцизного податку — 1376,3 тис. грн., податок фізичних осіб — 2109,7 тис. грн. та земельного податку — 480,8 тис. грн.
На зборах підприємців було піднято питання про погіршення криміногенної ситуації у місті. За нашим проханням міський голова В.Л.Весельський у міській раді провів зустріч підприємців малого та середнього бізнесу з начальником управління поліції Ю.М.Кононенком. На цій зустрічі були накреслені шляхи поліпшення боротьби з корупцією, проявами злочинних дій, у тому числі — по відношенню до підприємців, встановлення довірливих відношень між поліцією та підприємцями, вдосконалення роботи патрульної служби поліції, збільшення пунктів відеонагляду в місті та наданню допомоги управлінню поліції в зміцненні його матеріально-технічної бази.
На останньому засіданні Ради підприємців були розглянуті питання трудових відносин у підприємницькому середовищі. Зокрема, звернуто увагу на перелік трудових зобов’язань на підприємствах малого та середнього бізнесу таких як: прийняття на роботу працюючих за наказами зі встановленням заробітної плати, режиму роботи, відпусток. Проведення інструктажів із техніки безпеки. Повинен бути колективний договір між власником підприємства та трудовим колективом або особою, уповноваженою на це. Має місце й індексація заробітної плати. Наголошувалося на неприпустимості прийняття на роботу осіб без оформлення, оскільки це призводить до великих штрафів (до 96 тис. грн.).
Таким чином громадська організація підприємців малого й середнього бізнесу знаходяться у постійному пошуку вдосконалення своєї роботи.
О.КОСТЕЧЕНКО, голова Ради підприємців