Із 8 липня збільшено розмір аліментів та вдосконалено процедуру їх стягнення

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Я — розлучена, на моєму утриманні знаходиться 12-річна дитина. Батько сплачує нам аліменти у розмірі 500 грн. на місяць. Нещодавно чула, що були прийняті зміни щодо розміру аліментів. Прошу роз’яснити, що саме змінилося?
Аліна Р., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, 8 липня цього року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів». Даним законом вносяться зміни у Сімейний кодекс України, Цивільно-процесуальний кодекс України та інші закони з метою захисту прав дитини та вдосконалення процедури стягнення аліментів.
Першою новацією закону є те, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини.
Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами винятково за цільовим призначенням в інтересах дитини.
Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання.
Також були внесені зміни в обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів.
Відтепер при визначенні розміру аліментів суд враховує:
1) стан здоров’я та матеріальне становище дитини;
2) стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;
3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;
3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі — на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;
4) інші обставини, що мають істотне значення.
РОЗМІР АЛІМЕНТІВ
Дотепер мінімальний розмір аліментів на дитину складав 30% від прожиткового мінімуму.
Нині мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Наприклад, прожитковий мінімум на дитину у віці від 6 до 18 років становить 1777 грн. Таким чином мінімальний розмір аліментів до 08.07.2017 р. становив 533,10 грн., а тепер — 888,50 грн.
СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ ЗА СУДОВИМ НАКАЗОМ
Крім збільшення мінімального розміру аліментів, закон також передбачає й зміну процедури їх стягнення.
Якщо раніше стягнення аліментів відбувалось у позовному провадженні, то тепер можливо стягнути аліменти й у наказному провадженні, за спрощеною процедурою, яка не передбачає спору.
Той із батьків або інших законних представників дитини, разом із яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину — однієї чверті, на двох дітей — однієї третини, на трьох і більше дітей — половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.
Також, за заявою одержувача, суд може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.
Той із батьків або інших законних представників дитини, разом із яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
СТЯГНЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЗА АЛІМЕНТАМИ
Заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу), визначається, виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення, незалежно від того, одержано такий заробіток (дохід) в Україні чи за кордоном.
Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою-підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається, виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.
У разі встановлення джерела і розміру заробітку (доходу) платника аліментів, який він одержав за кордоном, за заявою одержувача аліментів державний виконавець, приватний виконавець здійснює перерахунок заборгованості.
Розмір заборгованості за аліментами обчислюється державним виконавцем, приватним виконавцем, а в разі виникнення спору — судом.
У разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100% заборгованості.