Відтепер українці зможуть самі обирати, куди поїхати за санаторною путівкою

Кабінет Міністрів України змінив порядок забезпечення санаторно-курортними путівками громадян з інвалідністю та постраждалих учасників АТО, дозволивши їм самим обирати заклад для оздоровлення.
Зокрема, з метою забезпечення вільного вибору санаторно-курортного закладу для осіб з інвалідністю, замінено існуючу систему закупівлі санаторно-курортних послуг на відшкодування вартості лікування (путівки) зазначеній категорії громадян через безготівкове перерахування коштів закладам за надані послуги на підставі тристоронньої угоди (особа з інвалідністю — управління — санаторій).
Гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування визначатиметься щороку Мінсоцполітики за погодженням з Мінфіном.
Це сприятиме не лише ефективному використанню бюджетних коштів, а й поліпшенню результативних показників у сфері санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю та ветеранів війни з числа постраждалих учасників антитерористичної операції, адже їм надаватимуть можливість вибирати будь-який заклад України, відповідно до медичних показань.
Наказом Мінсоцполітики від 06.04.2017 року №575 встановлено у 2017 році граничну вартість путівки деяким пільговим категоріям громадян, а саме:

  • інвалідам війни з числа постраждалих учасників антитерористичної операції, інвалідам загального захворювання та з дитинства — 5250 грн. на 18 днів;

  • інвалідам з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку — 18217 грн. на 35 днів;

  • учасникам бойових дій із числа постраждалих учасників антитерористичної операції — 6300 грн. на 18 днів;

  • громадянам, які супроводжують інвалідів I групи (за винятком інвалідів із наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) — 4691 грн.


В управлінні праці та соціального захисту населення перебуває 356 громадян у черзі на забезпечення санаторно-курортними путівками з інвалідністю та 22 постраждалих учасники АТО.
Для забезпечення санаторно-курортними путівками осіб з інвалідністю та осіб з інвалідністю з дитинства Новоград-Волинського району в 2017 році передбачено бюджетних асигнувань в розмірі 266158,00 грн. На оздоровлення постраждалих учасників АТО передбачено 53281,00 грн. Протягом червня-липня було укладено 15 договорів на оздоровлення осіб з інвалідністю на суму 117633,00 грн. та 1 договір на оздоровлення постраждалого учасника АТО на суму 6296,40 грн.
Л.АНДРУЩЕНКО, начальник управління праці та соціального захисту населення РДА