9 смертей від ботулізму в Україні змусили посилити контроль у місті

1 серпня відбулася нарада щодо запобігання проявів ботулізму. Міський голова Віктор Весельський наголосив на необхідності посилення контролю за несанкціонованою торгівлею, вжиття заходів щодо ліквідації місць несанкціонованої торгівлі на вулицях.
В.о. начальника районного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області Олександр Коваль розповів, що в Україні зареєстровано 91 випадок захворювання людей на ботулізм, дев’ять з постраждалих померло. Вісім із дев’яти померлих захворіли внаслідок вживання в’яленої риби, четверо — риби промислового виробництва. Протягом аналогічного періоду у 2016 році захворіло 40 людей, 5 — померло.
З початку 2017 року на Житомирщині зареєстровано 2 спалахи інфекцій кишкової групи, внаслідок яких постраждало 32 дитини. За аналогічний період торік було зареєстровано 6 спалахів, перехворіли 43 особи, зокрема, 19 дітей.
З двох спалахів, один виник через захворювання на ротавірусну інфекцію (серед учнів Житомирської гуманітарної гімназії №23), інший — на вірусний гепатит «А» (серед вихованців дитячого навчального закладу №3 у смт.Ємільчине). Причинами спалахів було недотримання хворими санітарно-протиепідемічних правил та правил особистої гігієни.
За 6 місяців поточного року серед дорослих осіб області зареєстровано 2 побутових випадки ботулізму з 2-ма потерпілими (с.Рогізне Любарського району та м.Бердичів) та 2 побутових випадки отруєння грибами з 3-ма потерпілими, з них 2 особи померло (у м.Малин та с.Сергіївка Ємільчинського району).
За поточний період 2017 року спалахів інфекційних захворювань у місті не реєструвалось. Натомість зареєстровано 66 випадків гострих кишкових інфекцій, серед дітей — 47 випадків (71,2%;); сальмонельозу — 15, у дітей — 4 (26,6%).
Районним управлінням планових перевірок об’єктів торгівлі, громадського харчування, харчової промисловості у цьому році не проводилось через мораторій на перевірки.
За матеріалами з сайту міської ради