Яким бачать містяни День міста — опитування від газети «Звягель»

Яким бачать містяни День міста — опитування від газети «Звягель»

Організатори готуються до нового свята — 24 серпня Звягель відзначатиме не лише День Незалежності України, а й 760-річчя від першої літописної згадки про місто. Судячи з запрошення на робочу нараду з ідеями, у тому числі — журналістів (?!), влада шукає цікаві пропозиції. Тим паче, що цьогоріч вистачило нарікань на «Лесині джерела». Щоправда, конструктивний діалог, із внесенням слушних пропозицій у програму, нині навряд чи відбудеться — до святкування залишилося два тижні. Тим не менше, йдучи назустріч організаторам, ми провели опитування серед мешканців: які ідеї могли б урізноманітнити місцеві святкування? Звягельчани досить активно відгукнулися, висловили багато різних міркувань із цього приводу. Окремі пропозиції цілком здатні стати цікавинками свята, «ожививши» його сценарій...
Сергій Мельников: «Потрібно робити акцент на історію міста. Розробити різні історичні локації (фортеця, доти тощо), на яких провести розваги, цікавинки, квести. Щоб були присутні персонажі у відповідних костюмах та з відповідними реквізитами. Готовий долучитися до організації».
Сергій Руденко: «Пропозиція проста, я її багато разів озвучував: нехай кожен депутат міськради представить свій мікрорайон, організувавши виставки, концерт чи інші цікаві дійства силами жителів даного мікрорайону. У місті живе багато талановитих і цікавих людей! Можна зробити парад-дефіле за аналогом карнавалів у Ріо, але на український лад. Якщо робите свято міста, то покажіть людей, котрі живуть тут, виробляють конкретний продукт чи надають конкретну послугу. Без людей праці, майстрів-ремісників, без громадян не буде жодного міста. Звичайно ж, у такий складний час також потрібно звернути більше уваги і на героїв, які захищають Україну на війні!».
Павло Томчук: «Конкурс проектів щодо туристичних маршрутів у межах міста і району, із залученням усіх історичних пам’яток. Внесення змін до бюджетів міста і району щодо фінансування переможців проектів».
Ірина Корнійчук: «Свято хотілося би бачити без шашликів та спиртного. Перекрити дорогу від перехрестя з вул. Пушкіна, щоб не було «виставки» елітних авто по обидві сторони вулиці і можна було спокійно пересуватися. Обов’язково контролювати ліміт на гучність музики і термін вечірніх годин святкування! Можна провести квест по історичних пам’ятках міста та організувати велопрокат».
Ігор Сенчук: «За логікою, усе, що стосується міста (у тому числі 760-річчя), треба відзначати у День міста, а не в День Незалежності. То чому не провели культурні заходи з цієї нагоди 28-29-30 липня?!».
Олександр Чернишов: «Позаботиться о бесплатных биотуалетах. Можно байк-шоу провести, козацкие игры на крепости. Больший акцент — на древний Звягель».
Тетяна Козакевич: «Якщо це — день народження нашого міста, то треба вшанувати містян, які насправді того варті! Воїнів! А ще тих, хто організував власну справу. Наприклад, у місті багато гарних воріт, а от самих ковалів — навряд чи хто знає. А на закінчення свята — концерт наших місцевих талантів».
Сергій Климчук: «У нашому місті, на жаль, свята проходять у дусі пенсіонерів. Бракує розважальних заходів для молоді, не запрошують справді відомих співаків. Лишилось те, що дешево і не цікаво, або на чому можна заробити».
Ірина Корнійчук: «Тільки без вручення грамот. Кому вони потрібні?»
Сергій Руденко: «Грамоти — то взагалі «комуняцький» анахронізм».
Андрій Ломако: «На День города сколько «освоить» надо? Есть предложение весь бюджет праздника направить на помощь малообеспеченным деткам (одеть и подготовить к школе)».
Олег Брюханов: «У міста, літописна згадка про яке сягає аж 760 років, повинен бути День міста, що не співпадає у часі з жодним іншим святом, включаючи День Незалежності чи «Лесині джерела». Це повинен бути окремий день, поєднання святкування з елементами історії міста. День міста прикрасили би козацькі розваги (свого часу О. Дідовець вивозив гирі зі свого спортзалу в люди, і кожен охочий міг спробувати свої сили), сімейні змагання, конкурси на знання історії міста і краю, виставки продукції місцевих виробників — попри втрату пивзаводу і м’ясокомбінату, є ще хлібозавод, зефірна фабрика, деревообробка тощо. Віншувати свято повинен концерт за участю популярного гурту (наприклад, «Океан Ельзи», «Тік», «Друга ріка» тощо). На «розігріві» можуть пограти місцеві виконавці чи менш популярні й дешевші гурти. Спочатку городяни вважали Днем міста «Лесині джерела», але оргкомітет із наполегливістю, гідною кращого застосування, твердить, що це «свято літератури і мистецтв». 24 серпня в Україні вже є свято, найбільше свято — День Незалежності. Але під цією маркою хочуть провести День міста, щоб зайве не паритися».
Сергій Орлов: «Пусть сцену дадут местному андеграунду, чтоб потом не жаловались жители многоэтажек».
Надія Михальчук-Дмитренко: «Щоб про дiтей не забували — органiзувати iгри та конкурси».
Дмитро Місюра: «Дивно те, що це питання підіймає журналіст, а не чиновник, який відповідає за організацію. Радив би керівництву міста поїхати у Житомир, де молодий Сухомлин віддав організацію свята міста — волонтерам. Там у вересні і концерт буде, і фестиваль вуличної їжі, і молодіжний фестиваль вуличних музикантів, і дитячі розваги».
Підготувала Юлія КЛИМЧУК