Літні небезпеки для життя

Кожен, хто знає, що таке укус шершня чи оси і наскільки це болісно, повинен знати, що часто це ще й небезпечно. Зазвичай укус шершня чи оси викликає біль, невелике почервоніння і припухлість на місці укусу. Проте, якщо комаха ужалила людину з алергією на бджолину отруту, то наслідки можуть бути набагато серйознішими: утруднення дихання, підвищення температури тіла, блювота, діарея, втрата свідомості, а іноді й смерть. Хочу застерегти, що укус в область голови (око, губи, рот, язик) та шиї є особливо небезпечним для життя.
Щороку до Новоград-Волинського міськрайТМО з приводу укусів комах звертаються люди за медичною допомогою. Більшість постраждалих не знають, чи є у них алергічна реакція на отруту комахи, часто це з’ясовується лише після укусу.
Зазвичай медоносні бджоли не нападають на людину без причини, натомість про ос і шершнів цього не скажеш — вони набагато агресивніші за бджіл, можуть запросто напасти на вас чи ваших дітей, а укус може бути не однократним.
Бджіл, ос і шершнів приваблює аромат квітів, солодких парфумів, фруктів, солодощів, напоїв та яскравий одяг — тому, щоб уникнути укусів цих комах, необхідно:

  • збираючись на прогулянку, одягайте світлий одяг пастельних тонів ;

  • варто проявляти обережність на ринках та в овочевих магазинах. Якщо їсте фрукти — простежте, щоб на них не було бджіл або ос;

  • бути обережними в місцях скупчення комах, що жалять. Якщо оса виявляє нав’язливу цікавість, то краще завмерти і дочекатися, поки вона не відлетить, або різко переміститися в інше місце, але не махати руками;

  • не наближатися до бджолиних вуликів і осиних кубел, не здійснювати різких рухів, оскільки це провокує напад комах;

  • якщо оса сіла на рукав одягу — треба просто струсити її, а не прибивати, інакше — укус гарантований;

  • ніколи не пити з носика чайника, банок і пляшок, що стояли відкриті, треба наливати напій спочатку в стакан. Уважно роздивіться: чи немає там небезпечних комах?

  • позбутися від ос, бджіл, шершнів краще за все, звернувшись за допомогою до бджолярів — вони знають, як правильно поводитися з цими комахами.


У разі укусу необхідно надати невідкладну допомогу постраждалому:

  1. Відразу ж після укусу бджоли необхідно обережно видалити пінцетом, або нігтями жало з ранки (не роздавлюючи отруйну бульбашку на жалі), дайте постраждалому антигістамінні препарати з аптечки (діазолін, цетиризин, супрастин тощо).

  2. Якщо людина знепритомніла, — покласти її на бік, намагайтесь привести у свідомість, потерши скроні нашатирним спиртом або давши понюхати його.

  3. У разі зупинки дихання необхідно почати проводити реанімаційні заходи.

  4. Негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

  5. Якщо загальний стан задовільний, — добре промийте місце укусу водою з милом.

  6. Зробіть пов’язку з нашатирного спирту, розведеного водою у співвідношенні 1:5.

  7. При сильному болю прикладіть до місця укусу розчин кухонної солі (половина чайної ложки на півстакана холодної води) або просто накладіть компрес з холодної води, пузир з льодом.

  8. Давайте потерпілому від укусу пити багато рідини.

  9. При високій температурі прийміть жарознижуючі засоби і зверніться за кваліфікованою медичною допомогою.

  10. Якщо відбувся укус голови, шиї і якщо є утруднене дихання, то негайно зверніться за медичною допомогою!


Г.МАЛІНСЬКИЙ, дитячий анестезіолог ВАІТ міськрайТМО