Ідея — скульпторки з Італії, втілення — наших волонтерів Ікони пам’яті вручили родинам загиблих в АТО

Ідея — скульпторки з Італії, втілення — наших волонтерів Ікони пам’яті вручили родинам загиблих в АТО

Серпень для нашого гарнізонного міста, на жаль, став особливим три роки тому. Цього місяця Новоград-Волинський перебуває у жалобі за захисниками, котрі загинули, захищаючи незалежність України у жорстоких боях на Сході. Повертаючись подумки у ті страшні дні, що назавжди забрали багатьох наших земляків (серед яких — чимало молодих хлопців), на згадку приходять моторошні спогади. Рідні згадують, як сходили з розуму у пошуку будь-якої інформації — не знаючи, чи досі живі їх батьки, сини та чоловіки, а знайомі та близькі цих родин, на чию долю випало важке випробування, як шукали і не знаходили слова підтримки… Той удар, що загиблих вже не повернути, залишається приголомшливим. Втім, волонтери знайшли спосіб підтримати родини загиблих і згуртуватися з небайдужими українцями.
Скульпторка з Італії Олена Карамушка, котра є українкою за походженням, створила «Ікону пам’яті загиблих за Україну» — з метою вручення родинам, котрі пожертвували найціннішим. Олена прилетіла в Україну та навчила групу волонтерів тонкощам виготовлення. Нині у рамках проекту відкрито дві мистецькі майстерні — у Василькові Київської області та у Кам’янському на Дніпропетровщині. Як кажуть рідні, для них цей захід є надзвичайно важливим, бо вони відчули, що мають підтримку.
— Серпень — страшний у нашій пам’яті, — говорить волонтер Ірина Мінєєва. — Це — коли пам’ятаєш усіх, хто не повернувся додому до серпня 2014-го і після, хто ще досі у сухому списку «безвісти», а вдома їх рідні щодня ховають і воскрешають подумки: може, живий?! Це — страшний місяць, незважаючи на літо, сонце, відпустки. Це — коли ми розуміємо, що життя триває, а чорні стрічки зав’язані на портретах молодих, красивих і нагороджених посмертно. Це — коли волонтери, не зговорюючись, згадують ті чорні дні трирічної давнини, і жодні справи не дають того забути.
А 12 серпня у 31-му гарнізонному Будинку офіцерів відбулося вручення 20-ти барельєфів «Ікона пам’яті загиблим за Україну».
Ікона виготовляється індивідуально, руками волонтерів, до кожної надається іменний сертифікат із номером. Проект не є комерційним та не має відношення до політики — це благодійний захід, що фінансується пересічними людьми. Детальна інформація про нього доступна в Інтернеті (www.facebook.com/ikona.hero).
Олександра Стакан, Марина Крилова, Ольга Ігнатова, Тетяна Антоненко, Людмила Швайка, Артем Грін, Костянтин Штриккер приїхали у Новоград, щоб вручити ікони. Нагадаємо, у серпні 2016-го дев’ятнадцять родин наших загиблих земляків також їх отримали.
Після заходу волонтери подякували родинам загиблих, які прийняли символічний дарунок. А також — меценатам, котрі активно допомагали в організації заходу та підтримці родин.
«Дякуємо побратимам та друзям, котрі прийшли на вручення, — написала у Фейсбуці Ірина Мінєєва. — За ваші спогади, якими ви поділилися. Це — не просто слова, а спогади про Героїв, підтримка їх родин. Дякую волонтерам — за їх невтомну працю та енергію! А також усім, хто лишається «поза кадром» — допомагає у майстерні, підтримує проект коштами!»
За кожну отриману і витрачену гривню волонтери звітують у Фейсбуці. Розповіли, що собівартість однієї ікони — близько 700 гривень, на сьогодні зроблено 172 барельєфа.
— Наш проект не фінансується державними установами, фондами чи якимись організаціями. Ми збираємо з миру по нитці і докладаємо свої кошти та час, — розповіла волонтерка Олександра Стакан. — Наразі маємо багато потреб і майже не маємо коштів. Відкрито ще одну майстерню на Дніпропетровщині. Там дуже багато потреб — вони працюють, як і ми, на голому ентузіазмі. Якщо ви вважаєте, що це потрібно, то, будь ласка, підтримайте нас фінансово.
Інколи у волонтерів опускаються руки від проблем, з якими доводиться стикатися на благодійному шляху. Втім, вони кажуть, що не здадуться. Особливо усвідомлюють значимість своїх зусиль після вручень ікон, коли слова не потрібні — говорять емоції. На жаль, сумні…
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі