Водоканал встановить лічильники комерційного обліку

2 серпня 2017 року набрав чинності Закон України №2119-VIII від 22.06.2017 р. «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Згідно з документом, до 2 серпня 2018 року усім юридичним особам (власникам нежитлових будівель) необхідно встановити вузли комерційного обліку питної води на межі майнової належності у кожній точці приєднання до зовнішніх інженерних мереж (Ст.3. п.2 Закону). Для житлових будівель термін встановлення лічильників продовжено до 2 серпня 2019 року.
Оператор зовнішніх мереж (Водоканал) повинен попередити власника будинку про намір встановити лічильники комерційного обліку за два місяці. Зі свого боку, власник або співвласники будинку впродовж двох місяців можуть повідомити про свою згоду, надати пропозиції про зміну умов встановлення лічильників комерційного обліку або про намір самостійно обладнати будинок лічильниками комерційного обліку. Відсутність реакції протягом двох місяців трактується як згода на встановлення лічильників за заданими умовами.
Перешкоджати встановленню лічильників комерційного обліку або повідомляти про намір встановити їх самостійно і нічого при цьому не робити — не варто, адже у такому випадку лічильники комерційного обліку все одно будуть встановлені, а відшкодовувати витрати на їх встановлення будуть власники будівлі. Платити за установку лічильників комерційного обліку холодної води на будинки будуть споживачі та власники будівель — шляхом сплати внесків. Якщо власник будинку сам встановлює лічильники комерційного обліку питної води, то він не платить зазначений внесок.
Якщо частина приміщень у будівлі оснащена поквартирними лічильниками питної води, а частина не оснащена, то обсяг спожитої води, спожитий у приміщеннях, оснащеними поквартирними лічильниками, встановлюється у розмірі, визначеному за допомогою показів поквартирних лічильників, а різниця між сумою показів поквартирних лічильників та вузлом комерційного обліку розподіляється між споживачами, приміщення яких не оснащені лічильниками — пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються послугами водопостачання.
Замінити існуючі лічильники комерційного обліку холодної води, у разі необхідності, повинен оператор зовнішніх мереж (Водоканал). Витрати на це відшкодовують споживачі води та власники будівель, шляхом сплати внесків на обслуговування та заміну лічильників.
З 2 серпня 2017 року діє заборона на приєднання житлових і нежитлових будівель до зовнішніх інженерних мереж без оснащення вузлами комерційного обліку.
За порушення цього Закону передбачено штрафи.
Адміністрація Водоканалу