Про Урядову програму «Доступні ліки»

«Доступні ліки» — це Урядова програма забезпечення кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість його життя, зможуть запобігти виникненню ускладнень та передчасної смертності.
Програма «Доступні ліки» надає можливість кожному українцю, зокрема, жителю нашого міста, отримати безкоштовно або з незначною доплатою, ліки за трьома категоріями:

  • серцево-судинні захворювання;

  • бронхіальна астма;

  • цукровий діабет II типу.


Проблема вказаних захворювань є актуальною — як у нашій країні, так і у світі. Смертність в Україні від ускладнень серцево-судинних захворювань посідає перше місце.
Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсація) успішно діє в багатьох країнах світу та передбачає забезпечення пацієнтів безкоштовними ліками або зі значною знижкою на препарат. Проект реімбурсації в нашій державі стартував у квітні 2017 року.
До програми включено 21 препарат (міжнародна непатентована назва — діюча речовина). Зокрема, для лікування серцево-судинних захворювань — 16 препаратів (аміодарон, амлодипін, атенолол, верапаміл, гідрохлортіазид, спіронолактон, фуросемід, еналаприл, ізосорбіду динітрат, карведілол, клопідогрель, метопролол, нітрогліцерин, симвастатин, бісопролол); для лікування цукрового діабету II типу — 2 препарати (метформін, гліклазид); для лікування бронхіальної астми — 3 препарати (беклометазон, будесонід, сальбутамол).
Аптеки відпускають за програмою «Доступні ліки» лише ті препарати, що увійшли до реєстру. Лікар виписує діючу речовину, а пацієнт обирає торгову марку та виробника, отримує ліки безкоштовно або з незначною доплатою.
За 6 місяців 2017 року серед містян зареєстровано 31 тис. 599 випадків захворювань з приводу серцево-судинної патології, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми.
На 2017 рік державою виділено на реімбурсацію ліків для Новограда-Волинського 748 тис. 504 грн. Вже понад 7 тисяч містян скористалася можливістю даної програми. Сімейними лікарями виписано понад 14 тисяч рецептів, що дало змогу зекономити нашим жителям понад 300 тис. грн., які відшкодувала за них держава.
26 липня 2017 року МОЗ України затвердило та оприлюднило наказ №856 «Про затвердження Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 26 липня 2017 року». Оновлений реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, містить 199 торгових назв препаратів (попередній налічував 157 препаратів). Список діючих речовин залишився без змін.
З 42 торгових назв, на які розширився реєстр, 33 — препарати на лікування серцево-судинних захворювань, 5 — цукрового діабету II типу та 4 — бронхіальної астми.
Збільшили асортимент ліків, щоб була змога підібрати той препарат, який найкраще підходить пацієнту.
Вартість 32 препаратів відшкодовується з боку держави повністю. Такі ліки відпускаються пацієнтам за рецептами безкоштовно. За інші 167 препаратів доведеться доплатити різницю, зазначену в Реєстрі.
Реєстр ліків є у відкритому доступі — з ним можна ознайомитися на сайті МОЗ (www.moz.gov.ua).
Препарати за програмою «Доступні ліки» може отримати кожен громадянин, що хворіє на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму. Для цього потрібно звернутися до свого сімейного лікаря і отримати рецепт, в якому вказана діюча речовина. З цим рецептом пацієнт йде до аптеки з позначкою «Доступні ліки» (список подаємо нижче) і отримує препарат безкоштовно або з доплатою — залежно від базової ціни на кожен препарат, зазначеної у Реєстрі.
1. Новоград-Волинська ЦМРА №217 (вул.Шевченка,29);

  • Аптека №29 (вул.Соборності, 34);

  • Аптека №177 (вул.Шевченка, 69);

  • Аптека №212 (вул.Леваневського, 14);

  • Аптечний пункт у стаціонарі ТМО, вул.Наталії Оржевської, 13);

  • Аптечний пункт у поліклініці ТМО (вул.Наталії Оржевської, 13);


2. ПП «Наша аптека» (вул.Замкова, 7);
3. ТОВ Аптека 47 «Ваш консультант» (вул.Медична, 4);
4. Аптека «555» (вул.Соборності, 2);
5. ТОВ «АВК-Фарм» (вул.Гагаріна, 19);
6. ФОП «Адамська» (вул.Соборності, 11);
7. ТОВ «Подорожник Житомир» (вул.Медична, 3).
Якщо лікарський засіб, який отримує пацієнт, відсутній у Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, тоді лікар запропонує інший препарат відповідного класу або розгляне можливість зміни схеми лікування.
Ми, лікарі, маємо надію на те, що ви, шановні земляки, станете союзниками і помічниками лікарів, будете берегти своє здоров’я, своєчасно звертатися до лікарів, а найбільшою нагородою для вас хай буде міцне здоров’я та довголіття у ваших родинах.
Г.БАРАШОВЕЦЬ, заступник головного лікаря з ЕТН КЗ «ЦПМСД Новограда-Волинського»