Відпочинок — «бомба»: як провели канікули кіокушин каратисти

Відпочинок — «бомба»: як провели канікули кіокушин каратисти

Щороку, по завершенню літніх канікул, місцеві тренери звітують у пресі про те, як оздоровлювалися їх вихованці влітку. Слід зауважити, що дітям, котрі займаються у місцевих спортивних секціях, дуже пощастило: чи не у кожному спортивному клубі є вагомі здобутки не лише у роботі, а й у відпочинку.
— Ми традиційно виводимо спортсменів на «пік» спортивної форми, а влітку даємо їм розслабитися, — розповів президент обласної федерації кіокушин, тренер Олександр Гордієнко. Разом із колегами — Володимиром Гусєвим та Артемом Власенком — він займався оздоровленням і тренуванням вихованців цього літа. — З 2 по 13 червня, у складі 33 спортсменів, у нас пройшли навчально-тренувальні збори в Олександрівці, на базі католицького табору «Карітас». Знаєте, зараз в Україні досить важко зі спортивними таборами, тому доводиться шукати відповідні умови. Маємо домовленість про співпрацю з табором в Олександрівці — нас там приймають вже втретє. Є гарна традиція — щороку йдемо до табору пішки, кілометрів десять вздовж річки. Речі доставляємо бусом, а самі йдемо — дітям подобається, весело, класно. У таборі мали по три напружених тренування щодня — у воді (на річці Случ), на живописній скалі. П’ятиразове смачне харчування, гарні краєвиди, ігри і тренування — усе було «бомба»!
З 22 по 25 червня відвідали у Вінниці всеукраїнську спортивну літню школу для старших учнів (які йдуть на здобуття поясів найвищих рівнів) та для тренерів-інструкторів, — продовжив розповідь Олександр Гордієнко. — Тренування тривали 7-8 годин — не лише фізична підготовка, а й теорія. Сюди з’їжджаються усі тренери з України та спортсмени з-за кордону, котрі бажають відвідати нашу країну. Пояси вищого рангу отримали найуспішніші спортсмени: Роман Бучовський, Олексій Решетник, Олександр Козубяк та Богдан Кравчук.
Цікаво, що перед іспитом у нас традиційно проходять тренувальні збори впродовж 2-3 днів, дуже напружені і виснажливі. Суть такого підходу у нашому стилі карате полягає у тому, що, яким би втомленим не був спортсмен, — він повинен захистити пояс, адже це є найбільшою гордістю для кожного.
З 14 по 16 липня ми провели навчально-тренувальні збори та атестацію на пояси у Новограді-Волинському. Маємо цікаві традиції під час цього процесу — медитація на мосту та показове тренування, яке завжди із захватом спостерігають перехожі, фотознімки на тлі історичних місць Новограда. Іспит проходить на лоні природи, в районі «Дружби», біля розбитого мосту. У зборах взяло участь близько сотні спортсменів, половина з них захищали пояси.
З 18 по 25 липня ми повезли 60 спортсменів на тиждень у оздоровчий табір — на Азовському морі, у селі Щасливцево. Відпочивали на базі дитячого табору «Дніпро» на березі моря, дуже усім сподобалося. Поряд із морем є гарячий гейзер, де ми оздоровлювалися, і солоне озеро.
Вранці обов’язково робили зарядку, вставали раніше підйому. Поки інші діти прокидалися, то наші вже йшли на сніданок після зарядки, і ліжка були давно заправлені. Оце — дисципліна (сміється — авт.)! Після сніданку — на море: плавали, грали у волейбол, активні водні ігри, потім — обід і «тиха» година, полуденок, ввечері — солоне озеро з глиняними масками, які сприяють відновленню спортивних травм.
У всіх таборах ми телефони забираємо у вихованців і видаємо лише на півгодини наприкінці дня. Коли діти не переобтяжені сидінням у гаджетах (без Інтернета та ігор), це, виявляється, супер — сприяє самостійності дітей і цікавому дозвіллю.
Нині тренери оголосили про початок нового набору до секції кіокушин карате. Запрошують усіх охочих.
Юлія КЛИМЧУК