Новий механізм оплати послуг санаторно-курортного лікування «чорнобильців»

З 1 січня 2017 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 р. №854 «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якою затверджено Порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Прийнятим Порядком визначено новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.
Безоплатне забезпечення путівками проводитиметься шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку за надання послуг із санаторно-курортного лікування або відпочинку.
Порядком передбачено укладання трьохсторонньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та департаментом праці та соціального захисту населення. При цьому постраждала особа має право вільного вибору санаторно-курортного закладу та за бажанням здійснювати доплату за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів, у разі недостатності суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки у вибраному закладі.
Крім права самостійного вибору, також постановою передбачено введення окремого обліку постраждалих громадян, які виявили бажання отримати грошову компенсацію замість путівки на санаторно-курортне лікування, і порядок такої компенсації.
За бажанням громадянина, у разі відмови від отримання санаторно-курортного лікування, виплачується грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки в Україні, що встановлюється Кабінетом Міністрів України щороку. Однак зазначена норма набирає чинності з 1 січня 2018 року.
Для взяття на облік для забезпечення у наступному році путівкою, шляхом надання грошової допомоги для компенсації вартості путівки санаторно-курортним закладам або виплати грошової компенсації громадянин, віднесений до категорії 1, один із батьків дитини з інвалідністю або особа, яка їх замінює, подає до 15 жовтня поточного року Департаменту праці такі документи:
1) для забезпечення громадянина, віднесеного до категорії 1:

  • заяву про взяття на облік для отримання путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

  • довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою 070/о;

  • копію посвідчення громадянина, віднесеного до категорії 1(із вкладкою) наявності);

  • копію паспорта.


2) для забезпечення дитини з інвалідністю та одного з батьків або особи, яка їх замінює:

  • заяву про взяття на облік для отримання путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

  • довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою 070/о;

  • довідку для одержання путівки одним із батьків дитини з інвалідністю або особою, яка їх замінює, на санаторно-курортне лікування за формою 070/о (у разі наявності);

  • копію посвідчення дитини з інвалідністю (із вкладкою);

  • копію посвідчення громадянина, віднесеного до категорії 1 (із вкладкою), у разі наявності такого у одного з батьків дитини з інвалідністю або особи, яка їх замінює;

  • копію свідоцтва про народження або копію паспорта дитини з інвалідністю;

  • копію паспорта одного з батьків дитини з інвалідністю або особи, яка їх замінює;

  • довідку про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні.


У разі подання заяви за місцем проживання громадян, віднесених до категорії 1 та дитини з інвалідністю, відмінним від зареєстрованого, додатково подається довідка органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання про те, що вона не перебуває на обліку для забезпечення путівкою.
Потерпілі громадяни категорії 1 та діти з інвалідністю мають право на санаторно-курортне лікування за двома або більше законами, їм надається право вибору взяття на облік для забезпечення путівкою за одним із них.
За довідками звертатися за тел.: 2-00-13.
Л.ХРУЩ, директор Департаменту праці та соцзахисту населення міськради