Походженням сміття «без договору» займеться прокуратура, або Чи справді у міськвиконкомі не знали про іногороднє сміття на нашому полігоні?

Походженням сміття «без договору» займеться прокуратура, або Чи справді у міськвиконкомі не знали про іногороднє сміття на нашому полігоні?

\"ПоходженнямУ той час, коли міська влада на своїх офіційних інформаційних ресурсах систематично звітує про хід будівництва нових потужностей полігону для твердих побутових відходів, старі ємкості сміттєзвалища (вже заповнені «по вінця») продовжують приймати ще й привозне сміття.
Перші факти завезення на новоградський полігон ТПВ іногороднього (за вагомими підозрами — львівського) сміття були зафіксовані ще у березні. Тоді редакції «Звягеля» про це розповіли небайдужі місцеві жителі. Реагуючи на звернення, ми побували на полігоні ТПВ, що в урочищі Ржатківка, де працівник об’єкту, доки не впізнав у нас журналістів, жваво розповідав, що іногородні сміттєвози (величезні, як залізничні вагони) розвантажуються ледве не щоночі.
«Буває, що й по чотири машини привозять. Завжди — вночі», — зауважив чоловік. Проте, коли побачив фотоапарат, то швиденько відійшов на безпечну відстань углиб полігону, аби не потрапити у кадр та, як наслідок, не отримати «на горіхи» від керівництва за «злив» інформації.
Тоді міська влада висловила щире здивування появі львівського сміття у Новограді. «Офіційно до нас ніхто не звертався. Дозволу ми не давали», — відповів на наше запитання заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Віктор Шалухін.
Вочевидь, цим питанням ніхто так всерйоз і не зайнявся (або з тих чи інших причин не захотіли зайнятися), бо факти звозу до Новограда побутових відходів із іншого регіону продовжилися.
«5 вересня, комісією у складі депутатів Новоград-Волинської міської ради Ігоря Юшманова, Олександра Палецького і Сергія Хапчука, а також представників УЖКГ, включаючи директора КП «Шляхрембуд» Юрія Юсипця, було зафіксоване скидання декількох десятків тонн сміття вантажним автомобілем (далі вказано номерні знаки авто, прізвища водія та підприємця, якому транспорт належить, — прим. ред.). Даний факт зафіксовано та задокументовано належним чином», — про це повідомив у соцмережі «Фейсбук» депутат міської ради Сергій Хапчук, проілюструвавши свою інформацію фотодоказами.
«Факти підтвердили підозри, що на Новоград-Волинський полігон твердих побутових відходів надходить сміття з інших регіонів. При цьому Новоград-Волинська міська рада ніяких договорів на прийом сміття не укладала», — зауважив у повідомленні Сергій Хапчук. У коментарі «Звягелю» він додатково розповів, що про даний факт буде повідомлено прокуратуру.
\"ПоходженнямТим часом у Новоград-Волинському міському відділі поліції зранку 7 вересня «Звягелю» відповіли, що серед зареєстрованих звернень за 5 і 6 вересня не надходило заяв про несанкціоновані скиди сміття на міському полігоні ТПВ.
Через дві доби з’явилася і публічна реакція міського голови. У своєму щоденному зверненні до городян через соцмережі Віктор Весельський написав наступне: «Вчора у вечірніх новинах по «Інтеру» був репортаж про «львівське сміття», виявлене депутатами нашої міської ради на полігоні ТПВ. Сподіваюся, на цей раз поліція і прокуратура відреагують!!! Бо це все — без офіційного погодження, і мають бути покарані винні!!!».
Отже, складається дивна ситуація: міський голова, нібито, не знав і наполягає на покаранні винних; депутати стверджують, що жодними договорами скидання іногороднього сміття в Новограді не передбачено… Таке враження, що хтось вважає громаду міста за дурнів, адже багатотонні вантажівки — це не бабця з возиком, якої дійсно можуть і не помітити. Важко повірити, що вся вертикаль влади по лінії житлово-комунального господарства — починаючи від міського голови (який, відповідно до посадових обов’язків, має відповідати за всі міські галузі і вирішення всіх проблем життєзабезпечення), профільного заступника, начальника управління — до керівництва комунального підприємства, яке утримує й обслуговує полігон — нічого не знала про вивантаження в Новограді десятків тонн привозного сміття.
З огляду на це цікаво, як розберуться в ситуації контролюючі органи, кого визнають (і чи визнають узагалі) винним і чи будуть відповідні кадрові рішення від очільника міста.
Олег БРЮХАНОВ
Фото з соцмережі «Фейсбук»