МАЙСТРИ ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНОГО МИСТЕЦТВА — ЄДНАЙТЕСЯ!

МАЙСТРИ ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНОГО МИСТЕЦТВА — ЄДНАЙТЕСЯ!

У Новограді-Волинському жваво вхопилися за ідею створення асоціації майстрів декоративно-прикладного мистецтва. 8 лютого відбулися перші, так звані установчі збори місцевих умільців, під час яких було схвалено принципове рішення про створення асоціації. А вже на 22 лютого призначені повторні збори, на яких планується узгодити решту організаційних питань, що б дозволило виступити з клопотанням про реєстрацію новоствореного об’єднання.
Така поспішність пояснюється, насамперед, бажанням якнайшвидше розпочати роботу на виконання Указу Президента України, яким глава держави поставив завдання всім центральним і місцевим органам виконавчої влади вжити заходів щодо збереження культурної спадщини країни. Зокрема, забезпечити підтримку діяльності й розвитку національних творчих спілок та їх осередків.
Крім цього, творча інтелігенція Новограда-Волинського вже давно дійшла до думки, що в місті проводиться недостатньо організованих виставок і презентацій, на яких широка спільнота могла б познайомитися із витворами мистецтва, що виготовлені руками місцевих майстрів.
Власне, перше, що приходить на згадку, — це виставка-продаж під назвою «Містечко майстрів», що традиційно діє раз на рік під час святкування «Лесиних джерел». Певно, не варто нагадувати, з яким захопленням городяни й гості міста відвідують дану виставку, знайомлячись із традиціями рукоділля не лише Поліського регіону, а й інших куточків України.
Виходячи з цього, асоціація майстрів складає перелік своїх першочергових завдань:
— Звичайно, хотілося б, аби в Новограді-Волинському було відкрито постійно діючий виставковий зал. Але на перший час для нас основним завданням стане збільшення числа виставок художніх робіт. Крім цього, поставимо собі за мету згуртувати майстрів, щоб вони побачили, що є люди, котрі хочуть, аби існували народні ремесла. Щоб громада міста знала про це й бачила, яку красу можуть творити вмілі руки, — розповідає голова асоціації Вікторія НАЗАРЕВИЧ, майстер народної творчості, яка вже багато років займається бісероплетінням, навчає цьому ремеслу учнів.
У створенні асоціації, що набуде статусу юридичної особи, майстри вбачають додаткову перевагу, розраховуючи на фінансову підтримку з боку міської влади.
Зараз у місті налічується до півсотні майстрів, які висловили своє бажання стати членами асоціації. Переважно, це — досвідчені майстри, які, тим не менше, сподіваються, що до них приєднається молодь, вдасться відкрити нові імена. Адже окремі представники молодого покоління вже зараз цікавляться секретами декоративно-прикладного мистецтва.
Отже, всі, хто небайдужий до декоративно-прикладного мистецтва — бісероплетіння, вишивання, різьби по дереву тощо, — приходьте у неділю, 22 лютого, на 14 годину, у міський Палац культури, де, нагадаємо, відбудеться чергове засідання місцевих майстрів народної творчості.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА