Звягельський армспорт — на міжнародній арені!

Звягельський армспорт — на міжнародній арені!

Чемпіонат світу з пара-армреслінгу відбувся у столиці Угорщини — Будапешті, з 2 по 10 вересня. Честь представляти Україну у складі збірної отримали 11 спортсменів на чолі зі старшим тренером збірної області Геннадієм Данюком. До речі, низка спортсменів не змогли отримати біометричні паспорти з незрозумілих причин, хоч сплатили за прискорене їх виготовлення. Дехто зі спортсменів полетіли літаком, інші — прибули потягом. Проживали в центрі Будапешта.
Зважування пройшло без несподіванок, усі потрапили у визначені категорії. Але сама процедура затягнулася на виснажливі вісім годин очікування та затримок. Та після цього було два дні відновлення й підготовки до змагань.
Спершу цілий день (7 вересня) змагалися на ліву руку. Перше місце в категорії до 60 кг (вади зору) виборола Олеся Бессальнова з Новограда-Волинського, друге місце в категорії до 100 кг (вади зору) — Олександр Хіміч, третє місце у категорії до 70 кг (вади зору) — в Ігоря Гуменюка з Новоград-Волинського району. Також третє місце у категорії до 70 кг (вади слуху) — в Сергія Сердюкова з міста Новограда-Волинського.
Важливі залікові очки завоювали спортсмени, які посіли наступні місця: четверте місце — у Тетяни Ранчук та Іванни Загоруйко, п’яте місце — в Олени Котюк та Дмитра Луцишина, шосте місце — у Марини Васьківської (на чемпіонаті Європи в Польші була срібна нагорода, та тут не склалося), дев’яте місце — в Олександра Пінчука.
Світлана Дроздюк на ліву руку не виступала, у зв’язку з медичними показаннями.
Наступного дня змагання відбувалися на праву руку. Другу золоту нагороду чемпіонату світу виборола Олеся Бессальнова. У попередніх поєдинках Леся програла, проте у фіналі два рази перемогла росіянку і стала першою в категорії 60 кг.
Друге місце у напруженій боротьбі в категорії до 65 кг (УОРА) при власній вазі 50 кг у більш важких суперниць виборола Світлана Дроздюк з Майстрової Волі. Довелося побороти і співвітчизницю з Харкова Юлію Гадаєву, якій Світлана поступилася на чемпіонаті України. У фіналі важча суперниця з Польші не дала себе побороти.
Також порадувала Тетяна Ранчук, яка стала третьою в категорії до 65 кг (УОРА) у боротьбі сидячи. На праву руку третє місце в категорії до 100 кг (вади зору) виборов Олександр Хіміч. Третє місце у категорії до 70 кг (вади зору) — в Ігоря Гуменюка з Новоград-Волинського району, який повторив своє досягнення лівою рукою.
Залікові очки на праву руку дали за четверті місця Іванна Загоруйко та Сергій Сердюков, за п’яте місце — Марина Васьківська, за шосте — Дмитро Луцишин, одинадцяте — Олександр Пінчук.
Олена Котюк не виступала на праву руку через медичні протипоказання.
Усі спортсмени є вихованцями Житомирської обласної школи інвалідів та членами клубу «Фенікс». Готував спортсменів тренерський склад на чолі із Заслуженим тренером Геннадієм Данюком, а саме: Ігор Селіхов, Володимир Сарницький, Віктор Захарчук, Олександр Пінчук.
Тож, загальний результат: два золота, два срібла та п’ять бронзових нагород. Це був вагомий внесок у загальний результат збірної України, яка стала другою серед жінок, пропустивши вперед тільки численнішу команду Росії, та третьою — серед чоловіків (друге місце — у грузинів, перше — також у росіян).
Відзначимо, що атмосфера на чемпіонаті була товариська та приємна. Політичні аспекти згладжувались розумінням проблеми та бажанням швидкого закінчення війни, щоб не гинули та не калічились люди.
Хочеться подякувати за допомогу «Інваспорту», особисто — Юрію Панасюку, а також директору обласної школи інвалідів Тетяні Паторжанській, керівництву Новоград-Волинської райдержадміністрації на чолі з Володимиром Михнюком, депутату обласної ради Степану Нусбауму, голові фонду «Рідне Полісся» Віктору Стасюку за засоби для пересування сидячих спортсменів, директору будівельної компанії Сергію Канюці, постійним друзям клубу «Фенікс»: власнику фірми «Залізяка» Віталію Бойчуку та директору магазинів «Добриня» Руслані Повальчук, компанії «Сніжне Сяйво» в особі нашого земляка Олександра Теслюка. Ваша допомога дала можливість досягнути таких високих результатів.
На базі Новоград-Волинського економіко-гуманітарного коледжу (вул. Ушакова, 34) постійно проводяться тренування з армспорту, пауерліфтингу, легкої атлетики, футболу, стрільби з лука для осіб з інвалідністю. Додатково проводимо набір з обраного виду спорту дітей із 8 років та старших. Запис — із 16 години у понеділок, середу, п’ятницю та за телефоном: (098) 848-50-45, Е: mokfenix@ukr.net.
Додатково проводимо набір осіб, котрі отримали каліцтво під час АТО. Тренування відбуватимуться в тренажерному залі Будинку офіцерів, відповідно до окремого графіку, затвердженого командиром військової частини А0409. Будуть залучені в тому числі й особи, котрі проходять військову службу.
Геннадій ДАНЮК, тренер