Як притягти до відповідальності господаря собаки, якщо тварина напала на людину?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Мій сусід постійно вигулює свою собаку бійцівської породи без намордника. На неодноразові зауваження він не реагує. Яку відповідальність він може нести у випадку, якщо собака нападе на людину?
Андрій П., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Питання загрози життю та здоров’ю людей з боку агресивних тварин у нашому місті є досить актуальним. Оскільки виловом безпритульних собак, які збиваються у зграї та час від часу нападають на людей, ніхто належним чином не займається. Ми вже декілька разів публікували історії покусаних людей, але належної реакції з боку влади так і не було. Зграї агресивних тварин продовжують тероризувати окремі мікрорайони нашого міста. Крім цього, можна часто побачити картину, коли власники, так званих, бійцівських порід собак вигулюють тварин без намордника.
ЩО РОБИТИ У РАЗІ НАПАДУ СОБАКИ
Безпосередньо після нападу собаки необхідно зафіксувати такий факт шляхом звернення до закладу охорони здоров’я. Це необхідно не тільки для отримання медичної допомоги, а і для отримання довідки, в якій буде зафіксований факт нападу тварини. У медичному закладі можна також провести експертизу тимчасової непрацездатності особи та отримати лист непрацездатності, якщо нападом собаки були завдані суттєві тілесні ушкодження.
Окрім звернення до закладу охорони здоров’я, потерпілий має заявити про такий факт в органи поліції. Прибувши за місцем події, поліцейський повинен скласти протокол про адміністративне правопорушення (якщо власник вигулював собаку в заборонених місцях або без повідка чи намордника). Такий протокол є достатньою правовою підставою для того, щоб притягнути власника тварини до адміністративної відповідальності.
За результатами звернення до правоохоронних органів слідчий може винести постанову про призначення експертизи ступеня тяжкості тілесних ушкоджень. Такий ступінь тяжкості встановлюється судово-медичним експертом шляхом проведення обстеження, в результаті якого складається висновок, в якому обов’язково зазначається наступне: характер ушкоджень, їх локалізація, вид знаряддя чи засобу, якими могли бути спричинені ушкодження, механізм виникнення ушкодження, давність спричинення ушкоджень і їх ступінь тяжкості.
ЯКУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ НЕСЕ ВЛАСНИК СОБАКИ
У разі порушення відповідних правил тримання собак та у разі заподіяння тваринами негативних наслідків, їх власники можуть бути притягнуті до цивільної, адміністративної та кримінальної відповідальності.
Відповідно до чинного в Україні законодавства, собаки є об’єктом права власності, і тому власники мають нести за них весь тягар відповідальності. Так, у випадку порушення правил, якими забороняється вигул собак без повідків, намордників і в невстановлених для вигулу місцях, власники нестимуть адміністративну відповідальність за ст.154 КУпАП, яка передбачає накладання штрафу або конфіскацію тварини, у випадках заподіяння нею шкоди здоров’ю чи майну людей.
У випадку, якщо потерпілому внаслідок бездіяльності господаря собаки були нанесені середньої тяжкості або тяжкі тілесні ушкодження, такий господар може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст.128 КК України, яка передбачає громадські роботи на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до двох років.
Якщо в результаті нападу собаки було завдано шкоду майну чи здоров’ю потерпілого, або йому були завдані відповідні немайнові втрати, він має право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди, що передбачено ст.1166-1167 ЦК України. При цьому, якщо собака є джерелом підвищеної небезпеки, то право на відшкодування збитків виникає, незалежно від наявності вини її власника.