Наставництво, або Зміни життя дитини-сироти на краще!

В Україні функціонує більше 700 закладів інтернатного типу, і наше місто не є винятком, оскільки і в Новограді-Волинському діє школа-інтернат. Згідно зі статистикою, після закінчення інтернату, кожна друга дитина скоює злочин, кожна п’ята — стає безхатьком, кожна сьома — здійснює спробу самогубства. Причина одна — це не готовність дітей-сиріт до реалій життя за стінами інтернатного закладу, їм не знайомі елементарні речі, які необхідні в буденному житті, внаслідок цього вони залишаються надзвичайно самотніми. Поряд із ними немає людини, яка підтримає та допоможе… Найкращим кроком у таких випадках є особисте наставництво для дитини-сироти.
5 жовтня 2016 року Президент Петро Порошенко підписав Закон України №1504-VIII «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», у свою чергу, Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Деякі питання здійснення наставництва над дитиною» №465 від 04.07.2017 р., якою були затверджені положення про наставництво та типовий договір про наставництво.
Якщо раніше наставництво існувало, то не в надто виражених формах і масштабах. Звичайно, були люди-волонтери, котрі навчали дітей-сиріт азів самостійного життя, але відбувалося це все на ентузіазмі та бажанні допомогти. Власне, відтепер небайдужі новоград-волинці зможуть на державному рівні допомагати вихованцям інтернатів адаптуватися до самостійного життя, не оформляючи опікунства та не укладаючи інших правових відносин.
Наставництво — це добровільна безоплатна діяльність, здійснюється за договором про наставництво. Кожен, хто має бажання та можливість, може стати другом дитині, яка позбавлена батьківського піклування: відвідувати її, підтримувати, допомагати, проводити з нею дозвілля. Тобто, наставник — це турботливий дорослий друг для дитини, який стає значущою людиною в житті дитини-сироти.
Основною ціллю наставництва є підготовка дитини-сироти до самостійного життя шляхом розвитку її потенціалу, впевненості у власних силах, визначення життєвих цілей.
Новоград-волинці, які виявлять бажання стати наставником, повинні досягти повноліття, пройти медогляд, надати Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді довідку про несудимість, довідку про неперебування на обліку у наркологічному диспансері та пройти спеціальний курс із підготовки.
Тому всі, хто хоче і може присвятити свій час, знання та сили таким дітям, звертайтеся в Новоград-Волинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, і ми надамо вам усю корисну інформацію та допоможемо вам реалізувати ваше наставництво. Звертайтеся за адресою: вул. Шевченка, 31, або за телефоном: 2-07-12. «Телефон довіри» діє за номером: 1507.
А.ЛАПИНСЬКА, директор Новоград-Волинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді