Ситуація зі сказом у місті і районі лишається неблагополучною

28 вересня — Всесвітній день боротьби проти сказу. На даний час епізоотична ситуація в Україні, зокрема, у нашому місті та сільській мережі, лишається неблагополучною. Постійно реєструються випадки зараження тварин на хворобу сказ, що є вкрай небезпечною.
По Новоград-Волинському району за поточний рік до травмпункту з приводу укусів та контакту зі свійськими та дикими тваринами звернулося 187 осіб (з міста — 107, з району — 80), була надана відповідна кваліфікована медична допомога.
Позитивним моментом є те, що на даний час медична установа забезпечена вакциною для профілактики захворювання на сказ.
Сказ — гостре вірусне захворювання, що передається при укусі або обслиненні рани хворою на сказ твариною. Характеризується ураженням центральної нервової системи (водобоязнь, судоми, галюцинації, паралічі) і закінчується смертю у випадку, якщо не провести курс лікування.
На сказ хворіють дикі (вовки, лисиці, песці) і свійські тварини (собаки, коти, корови, коні, свині), дрібні гризуни (миші-полівки, кажани). Інкубаційний період (від моменту зараження до перших проявів) захворювання триває від декількох днів до одного (!) року.
Профілактичні заходи ведуться у двох напрямках: боротьба з носіями інфекції (вакцинація проти сказу) і попередження розвитку захворювання у людини, яку покусала або ослинила скажена тварина.
При укусі або контакті людини зі скаженою або підозрілою твариною, потрібно у перші хвилини після контакту промити рану проточною водою з милом, при наявності антисептика — обробити рану.
У разі контакту з підозрілою твариною, яка має нездоровий вигляд, неадекватна, необхідно негайно звернутися до медичного закладу або у травмпункт. Вчасне отримання кваліфікованої допомоги збереже ваше здоров’я та життя.
О.ДАНИЛИШИН, лікар-травматолог міськрайТМО