«Реформу повинні відчути як пацієнти, так і медпрацівники»

«Реформу повинні відчути як пацієнти, так і медпрацівники»

22 вересня медичні працівники зустрілися з народним депутатом України від «Об’єднання «Самопоміч», заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Іриною Сисоєнко. Зустріч відбулася у актовій залі міськрайТМО, де медики мали змогу отримати відповіді, які їх цікавлять.
Актуальним питанням стало реформування системи охорони здоров’я, яке сьогодні є одним із найбільш обговорюваних у нашому суспільстві.
Як розповіла народний депутат, основа реформи — урядовий законопроект №6327 — зараз готовий до голосування у другому читанні. Під час його підготовки до документа були подані майже 900 поправок.
Усі, хто працював у робочій групі (народні депутати та представники МОЗу), переконані, що систему охорони здоров’я не можна лишати у тому стані, в якому вона перебуває впродовж останніх 25 років. Цю реформу повинні відчути уже найближчим часом як пацієнти, так і медичні працівники. Одним із головних питань зустрічі стало фінансування.
Як відомо, 19 вересня під стінами Кабінету Міністрів та Верховної Ради відбулася акція протесту медичних працівників з усієї України, зокрема, з Новограда-Волинського. За словами народного депутата І.В.Сисоєнко, люди приїхали до центральної влади, бо уряд цього року критично недофінансовує Фонд оплати праці медиків.
«Підвищення мінімальної заробітної плати без збільшення медичних тарифних розрядів призвело до того, що і медична сестра, і санітарка, і лікар, і сторож одержують майже однакову зарплату — 3200 гривень, так звану, «зрівняйлівку», — пояснила народний депутат. Крім того, уряд просто фізично не надав кошти до Державного бюджету на виплату обов’язкових надбавок медичним працівникам».
Ці проблеми, за словами І.В.Сисоєнко, існують із січня 2017 р., а сьогодні заборгованість Кабінету Міністрів перед працівниками галузі — майже 3 мільярди гривень. На цьому проблеми не завершуються, адже чимало політиків, котрі підтримують акції протесту, саботують ухвалення реформи охорони здоров’я у парламенті неготовністю приймати відповідний законопроект у другому читанні.
«До речі, у законопроекті про медичну реформу передбачені фінансові гарантії для медичних працівників та значне збільшення видатків на систему охорони здоров’я. Якщо він буде прийнятий парламентом, а уряд його виконуватиме, — це покращить фінансове становище працівників галузі», — підсумувала народний депутат.
О.КУНДЕЛЬСЬКА, інструктор із санітарно-освітньої роботи міськрайТМО