Чому відрізняються ціни на ліки в аптеках міста?

Чому відрізняються ціни на ліки в аптеках міста?

Здоров’я містян — серед найважливіших питань, що потребують підтримки з боку влади, — розпочала прес-конференцію (з приводу запитання, винесеного у заголовок), заступник міського голови Лариса Шутова. З цією метою, за словами Лариси Валентинівни, у Новограді діють державні та місцеві програми. Зокрема, йдеться про «Здоров’я новоград-волинців» (до 2020 р.), «Орфанні (рідкісні) захворювання», «Доступні ліки». У останній програмі беруть участь 8 аптечних закладів міста. З квітня (коли відбувся старт) відпущено лікарських засобів на суму 217 тис. 370 грн. (7 тис. 462 рецепти отоварено). Ще один проект із відшкодування вартості препаратів інсуліну, розпочатий у місті у травні, реалізовано на 301 тис. 236 грн. (586 рецептів).
— Завдання влади — сприяти і підтримувати містян у питанні охорони здоров’я, — розповіла Лариса Шутова. — Дякуємо депутатському корпусу, що завжди з розумінням ставиться до цього, і міському голові, котрий, як професійний лікар, приділяє велику увагу вирішенню проблем галузі медицини. Відтак, у поточному році на це виділено найбільшу суму з бюджету — 2 мільйони 300 тисяч гривень.
Ніхто не скасовував статтю Конституції про безкоштовне лікування в Україні, але реалії життя українців інші: оперативні втручання за межами області потребують подекуди сотень тисяч гривень. Тому міською владою прийнято рішення надавати новоград-волинцям матеріальну допомогу на оперативне втручання у розмірі до 20 тисяч — за наявності завірених лікарем діагнозу та даних про потребу хворого у матеріальній допомозі на операцію.
— Доводилося бачити сльози людей, котрі не вірили, що влада може надати таку суттєву допомогу, — зауважила Лариса Шутова. — Зараз думаємо над тим, як полегшити процедуру отримання допомоги на лікування для інших категорій громадян. Також влада працює над тим, аби замість грошової допомоги хворі пацієнти могли отримувати безкоштовні ліки за рецептами. Бо є випадки, коли люди витрачають цільові гроші зовсім на інші потреби…
Зібрали прес-конференцію з іншого приводу, який також стосується здоров’я. Чому різняться ціни в аптеках міста? Як виявилося, з цього приводу нині існує чимало невдоволення серед містян.
— Ми розуміємо, що це — бізнес, і не усі відповідально ставляться до роботи, — пояснила заступник міського голови. — Не усі вважають за потрібне реєструватися, офіційно виплачувати заробітну плату і сплачувати податки, здійснювати контроль за якістю ліків. Відпрацьовуємо зараз механізм впливу на аптечні заклади у сфері легалізації діяльності. Зокрема, через введення контролюючої посади інспектора у Департаменті праці, а у разі виявлення порушень — суттєвих штрафів. (Наразі це питання не отримало підтримки серед депутатів на черговій сесії міської ради — авт.).
У Новограді працює 28 аптечних закладів, 7 з них — комунальні заклади міськрайонної аптеки №217. Завідуюча Анна Андріївна Ганношина розповіла про ціноутворення у комунальному закладі, який налічує 4 аптеки у місті і 3 аптечних пункти (у районі — 5 аптек і 2 аптечних пункти).
— Хочу наголосити, що у нас діє єдина система ціноутворення на лікарські засоби в усіх підрозділах, незалежно від місця розташування та відповідно до вимог чинного законодавства, — розповіла завідуюча мережею. — Різниця виникає у зв’язку з тим, що надходження лікарських засобів від постачальників відбувається щодня і, на жаль, щоразу під час отримання ми спостерігаємо зміну цін. Тому покупці відчувають різницю у цінах між структурними підрозділами, — коли поставки у різний період відрізняються в цінах. Це залежить не від нас, наша робота не пов’язана з порушеннями вимог законодавства.
Вхідному контролю якості, зауважила завідуюча, колектив мережі аптеки №217 приділяє велику увагу. Йдеться про контроль, можливий на рівні аптеки (хімічний аналіз тут, відповідно до вимог роботи, не здійснюється): перевірку упаковок, супровідної документації, наявності сертифікату якості та введення у штат посади провізора, який працює не у кожній приватній аптеці.
Слід зауважити, що не усіх журналістів переконали слова завідуючої про контроль за якістю медичних препаратів. Мовляв, чи справді можна виявити фальсифіковані ліки, здійснюючи поверхневий контроль (який, до того ж, взагалі невідомо, чи роблять в інших аптеках)? Оцінку роботі конкурентів Анна Ганношина не стала надавати, пояснивши: «Ми відповідаємо за нашу комунальну мережу».
Як і тому факту, чому у приватних аптеках ціни також відрізняються, у тому числі, від цін у комунальній аптечній мережі. На прес-конференції було оголошено дані моніторингу цін в аптеках міста, відповідно до яких мережа аптеки №217 жодного разу не потрапила до списку найдорожчих.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА