Грибний сезон триває — медики застерігають

У нашій місцевості триває рясний грибний сезон. На щастя, за період поточного року у районі не зареєстровано жодного випадку отруєнь грибами, чого не скажеш за інші райони Житомирської області.
У більшості випадків серйозні отруєння зумовлені вживанням пластинчастих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Також отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки, або виросли на забруднених територіях, уздовж трас.
Характерні ознаки отруєння — нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла, можливі галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) здатна не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Симптоми з’являться, коли отруйні речовини досягнуть мозку, печінки.
Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов’язково треба мити руки після дотику з грибами, а також ніж, яким ви зрізаєте гриб.
Найбільше насторожує медиків те, що серед отруєних грибами людей часто зустрічаються діти, подекуди — однорічного віку (!), врятувати їх вдається дуже рідко. Слід пам’ятати, що страви з грибів — важка для перетравлювання їжа. Їх не повинні вживати діти, вагітні та жінки, котрі годують малюків груддю, люди похилого віку, а також особи з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами, дотримуйтеся певних правил збирання, відповідної кулінарної обробки та їх зберігання. Якщо після споживання грибів почуваєтеся незадовільно, чи помітили ознаки отруєння у близьких (нудоту, блювоту, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • негайно викликайте «швидку», до її приїзду промийте шлунок кип’яченою водою або сольовим розчином, пийте багато рідини;

  • навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до лікувальної установи;

  • залишки грибів не викидайте — лабораторні дослідження вживаних грибів допоможуть лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм;

  • жодного самолікування — чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.


І.КРАВЧЕНКО, завідувач ВАІТ міськрайТМО