Право на тишу, або Що робити із галасливими сусідами?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Два місяці тому в сусідній квартирі поселилися нові сусіди. Відтоді я забула, що таке нормальний сон. Майже кожен день у їх квартирі відбуваються гучні застілля, через які сусіди не можуть заснути. На зауваження вони не реагують. Що робити в такій ситуації?
Марина К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Основними нормативно-правовими актами, які забезпечують громадянам право на тишу, є Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та Правила користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 р. №572.
Так, згідно з п.1 ст.24 Закону, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров’я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов’язані вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в житлових будинках і на прибудинкових територіях.
Отже, збереження тиші є прямим обов’язком власників або наймачів житлових приміщень, який забезпечує право інших мешканців будинку на тишу та нормальні побутові умови для життя.
Відповідно до п.9 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, у приміщеннях житлових будинків заборонено голосно співати і кричати, користуватися звуко­відтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму з двадцять другої до восьмої години та проводити у робочі дні з двадцять першої до восьмої години, та у святкові та неробочі дні, цілодобово, ремонтні роботи, що супроводжуються шумом. Власник, наймач (орендар) приміщення, в якому передбачається проведення ремонтних робіт, зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. Однак, за згодою мешканців усіх прилеглих квартир, ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні.
Зі змісту даних Правил вбачається, що існує певний проміжок часу, протягом якого не допускається користуватися джерелами побутового шуму. Це означає, що проведення ремонту у святкові дні або слухання гучної музики, наприклад, о третій годині ночі, апріорі є незаконним та є підставою для притягнення порушника до юридичної відповідальності.
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ТИШІ
Відповідно до ст.182 КУпАП, порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-255 грн.) і накладення штрафу на посадових осіб та громадян — суб’єктів господарської діяльності — від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255-510 грн.).
Вищезазначені дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255-510 грн.) із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян — суб’єктів господарської діяльності — від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-2550 грн.) із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.
Таким чином, право на тишу є законним правом особи, за порушення якого передбачена адміністративна відповідальність. Звісно, будь-який конфлікт краще вирішувати мирним шляхом, а коли це неможливо, — викликати поліцію, яка повинна, в першу чергу, провести профілактичну бесіду, а за наявності правових підстав, притягнути бешкетників до відповідальності.