Хроніка 40/2017

Хроніка 40/2017

СЕЛЯНИН ПРИНІС «СНАРЯД», ЩОБ ПІДІРВАТИ МАГАЗИН, БО ПРОДАВЧИНЯ НЕ ДАВАЛА СПИРТНЕ У БОРГ
У селі Скоморохах Житомирського району місцевий житель на відмову продавчині сільмагу дати йому спиртне «на хрестик», пригрозив застосуванням наявного у нього «снаряда». Про це повідомили у відділі комунікації поліції Житомирської області. Поліцейські, які прибули за викликом продавчині, вилучили у чоловіка частину від навчальної ракети.
«На місце події виїхала слідчо-оперативна група відділення поліції та фахівці-вибухотехніки ГУНП. Виявилося, продавчиню «тероризував» 56-річний місцевий житель, який мешкає неподалік магазину», — йдеться у повідомленні.
Зі слів заявниці, чоловік прийшов до крамниці просити у борг пляшку горілки. Коли ж продавець відмовила, той пригрозив їй помстою. За якийсь час він повернувся. На цей раз — із пакетом, де знаходився підозрілий предмет, застосуванням якого і погрожував селянин. Утім, почувши, як жінка викликає поліцію, чоловік залишив приміщення магазину.
За словами чоловіка, невідомий предмет він раніше знайшов у лісі і приніс додому, де й зберігав. Попередня правова кваліфікація події — ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами) ККУ.
vgolos.zt.ua

ВИЯВЛЕНО ТІЛО ПОВІШЕНОГО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ
Уранці 26 вересня мешканець міста Новограда-Волинського, перебуваючи неподалік села Олександрівка Новоград-Волинського району, знайшов жахаючу знахідку. Він виявив тіло чоловіка у повішеному стані.
Надалі було встановлено, що на полі, на відстані близько півтора кілометра від с.Олександрівка Новоград-Волинського району, було виявлено труп чоловіка, шия якого висіла на подовжувачі, який було приєднано до дерева.
На тілі був жетон військовослужбовця ЗСУ однієї з військових частин нашого міста. Тіло чоловіка перебувало в такому стані тривалий термін, оскільки воно мало явні гнилісні зміни. Слідів насильницької смерті слідчий із судово-медичним експертом при огляді не виявили.
ПОЛІЦІЯ ВИЛУЧИЛА НАРКОТИКИ
2 жовтня, близко 9 години, марихуану вилучили по вулиці Володимира Антоновича у Новограді-Волинському, у раніше судимого мешканця міста. У пакеті вказана особа зберігала подрібнену коноплю.
Із місця події слідчим вилучено пакет із рослинною сумішшю зеленого кольору, схожою на рослини коноплі, вагою 20 грамів.
04141.com.ua

ЛЮДИ СКАРЖИЛИСЯ ПРОКУРОРУ НА НЕВИКОНАННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ
Черговий виїзний прийом громадян прокурор Житомирської області Дмитро Лубчук провів у п’ятницю, 29 вересня, у Новоград-Волинській місцевій прокуратурі.
На прийом до прокурора області звернулися сім жителів Новоград-Волинського та Пулинського районів.
Зокрема, серед заявників два місцеві жителі скаржилися на неналежний, як на їх думку, стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях, які розслідували органи поліції.
Жителька Новоград-Волинського району звернулася до прокурора області зі скаргою щодо невиконання рішення апеляційного суду про зобов’язання громадянина у примусовому порядку виконати певні дії.
З подібною проблемою — невиконання рішення суду щодо індексації заробітної плати місцевим м’ясопереробним підприємством — до керівника відомства звернулися також дві інші заявниці.
Крім цього, керівництво прокуратури області продовжує прийом громадян у режимі скайп-зв’язку.
Прокурор області вислухав усіх заявників та доручив керівникам структурних підрозділів апарату прокуратури області розглянути подані на особистому прийомі звернення, відповідно до вимог чинного законодавства.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

У Н.-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ ГОРІВ БУДИНОК
1 жовтня, о 23:06, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в дерев’яному житловому будинку в с.Мала Горбаша Новоград-Волинського району. Рятувальників викликали сусіди тільки після того, як господар виніс майно із будинку.
Тож, коли на місце події прибув пожежно-рятувальний підрозділ ДСНС, полум’я вже встигло охопити дах будинку, сінник та сіно, що зберігалося всередині. Відстань до найближчого вододжерела складала 5 км. Тому для підвозу води було залучено автоцистерну місцевого фермера.
Пожежу вдалося локалі­зувати о 23:43, а о 02:34 — ліквідувати. Вогнеборці недопустили поширення полум’я всередину оселі. Вогнем знищено дах будинку, сінник та 2 т сіна.
ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА ЧЕРГОВОГО ВЕЛОКРАДІЯ
Жителя Новоград-Волинського району підозрюють у викраденні велосипеда, належного 46-річному звягельчанину. На даний час встановлюються обставини події.
1 жовтня до поліції звернувся 46-річний мешканець Новоград-Волинського району із заявою про крадіжку велосипеда, залишеного на ніч у подвір’ї його будинку.
У результаті вжитих заходів працівники поліції викрили у причетності до крадіжки 26-річного жителя міста Новограда-Волинського.
ПОПАВСЯ НА ЗБЕРІГАННІ НАРКОТИКІВ
28.09.2017 року по вулиці Корецьке шосе у місті Новограді-Волинському під час проведення поверхневого огляду мешканця села Дубники Новоград-Волинського району у молодого чоловіка, у лівій кишені спортивних штанів, виявлено паперовий згорток із речовиною зеленого кольору зовні схожою на наркотичний засіб канабіс, загальною масою близько 10 грамів.
Цього ж дня у будинку в с.Дубники Новоград-Волинського району, за місцем проживання вказаного вище чоловіка, під час проведення огляду в одній із кімнат, на печі, виявлено паперовий згорток із подрібненою речовиною зеленого кольору, зовні схожою на наркотичний засіб канабіс, загальною масою близько 15 грамів, який останній зберігав для власних потреб без мети збуту.
За даним фактом Новоград-Волинським відділом поліції розпочаті кримінальні провадження за ст.309 ч.1 КК України.
ЗАТРИМАНО ЦИГАНА, ЯКИЙ ПОЦУПИВ ДИТЯЧИЙ ВІЗОК БІЛЯ ЛІКАРНІ
27 вересня до Новоград-Волинського відділу поліції звернулася мешканка міста та повідомила про крадіжку невідомою особою її дитячої коляски «TAKO LARET».
У ході першочергових дій поліцейськими було встановлено, що 27.09.2017 року, близько 12 год. 30 хв., місцевий чоловік ромської національності, поблизу приміщення шкірно-венерологічного диспансеру Новоград-Волинського ТМО, таємно викрав дитячу коляску «TAKO LARET», що належить потерпілій.
Зловмисника було затримано, вищевказана коляска в нього вилучена. У скоєному він зізнався.
БІЛЯ ХАТИ ВИРОЩУВАВ КОНОПЛЮ…
27 вересня працівниками Новоград-Волинського відділу поліції проведено огляд присадибної ділянки у с.Наталівка Новоград-Волинського району, під час якого за будинком виявлено та вилучено 23 рослини, зовні схожі на рослини коноплі, які чоловік, 1980 р.н., вирощував за місцем свого проживання.
04141.com.ua

ВОГНЕБОРЦІ ЛІКВІДУВАЛИ ЗАГОРЯННЯ ГОСПОДАРЧОЇ БУДІВЛІ
28 вересня, о 04:25, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в господарчій будівлі в с.Вишняківка Хорошівського району. Про це рятувальників сповістив власник палаючої будівлі. Чоловік прокинувся вранці та побачив полум’я з-під даху.
По прибутті чергового караулу вогнеборців полум’ям було охоплено дах будівлі. Провівши розвідку всередині, вони виявили осередок займання в електричній розподільчій у перекритті.

О 04:40 пожежу локалізовано, а о 06:05 — ліквідовано. Внаслідок надзвичайної події загиблих та травмованих не виявлено. Вогонь устиг знищити дах хліву. Проте рятувальники недопустили перекидання полум’я на житловий будинок, що знаходився поряд.
Попередньо встановлено, що причиною пожежі стало коротке замкнення в електромережі.
УДСНС України у Житомирській області

ВІЙСЬКОВА ПРОКУРАТУРА ЧЕРЕЗ СУД ХОЧЕ ПОВЕРНУТИ МІНОБОРОНІ ЧАСТИНУ ПОЛІГОНУ ПІД НОВОГРАДОМ-ВОЛИНСЬКИМ
У Житомирській області військова прокуратура збирається повернути до оборонного відомства землі загальною площею 3,5 тис. га.
Про це 3 жовтня повідомив заступник військового прокурора Житомирського гарнізону, майор юстиції Олексій Рихлюк.
«Завдяки вжитим заходам військової прокуратури Житомирського гарнізону Центрального регіону України, визнано недійсним договір, яким землі оборони поблизу м.Новоград-Волинський Житомирської області, на яких розташований полігон Збройних Сил України, були незаконно передані в користування комерційній структурі. Як встановлено судом, Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства, всупереч діючому земельному законодавству, уклало договір про надання в користування земель оборони площею 3581 га для ведення мисливського господарства комерційній структурі без відповідних погоджувальних документів», — інформує військова прокуратура.
Реагуючи на порушення, військова прокуратура заявила позов про визнання договору недійсним. Поки рішення Господарського суду Житомирської області не набрало законної сили, — уточнив Олексій Рихлюк.
Житомир.info

НЕЗАКОННІ АРСЕНАЛИ ЗБРОЇ ПОПОВНИЛИ «ПОДАРУНКИ» З АТО
У Новоград-Волинському районі вилучають незареєстровану зброю.
2 жовтня, о 15 годині 10 хвилин, у чергову частину Новоград-Волинського ВП ГУ НП в Житомирській області надійшло повідомлення, що невідомий підозрілий чоловік ходить по гаражному масиві на вул.Володимира Антоновича, 44, у м.Новоград-Волинський. Працівниками поліції, які прибули на виклик, під час поверхневого огляду громадянина Х., уродженця м.Новоград-Волинський (судимий у 2008 році за ч.2 ст.289 КК України), в пакеті останнього виявлено та вилучено скляну банку ємкістю 1 л, наповнену речовиною, схожою на порох. За даним фактом проводиться перевірка Новоград-Волинським ВП за ч.1 ст.263 КК України.
Під час операції «Зброя та вибухівка» дільничими працівниками поліції у приміщенні літньої кухні по вул.Першотравневій, 26, с.Броницька Гута Новоград-Волинського району за місцем проживання громадянина, 1995 р.н., виявлено та вилучено 12 патронів 16 калібру, порох у скляній банці масою 125 г, 4 дробини, 56 капсулів до патронів, ніж у чохлі, мисливську гладкоствольну рушницю 16 калібру невідомого виробництва.
У селі Кленова Новоград-Волинського району поліцейські за місцем проживання місцевого мешканця виявили незареєстровану рушницю «ИЖ» 16 калібру, набої та порох, які власник зберігав всупереч встановленому Законом порядку. Дані знахідки вилучено та направлено на експертне дослідження у рамках розпочатого провадження за ч.1 ст.263 КК України.
На Новоград-Волинщині, як і в інших регіонах України, триває операція «Зброя та вибухівка». Про наявність зброї у громадян годі й гадати, їх поповнили незаконні арсенали — «подарунки» із зони АТО. Необлікована зброя несе загрозу громадському порядку, адже не вгадаєш, коли і за яких обставин власник застосує її. Відсутність даних про зброю в експертних обліках не дає можливості встановити її походження та власника.
Питання легалізованого ринку короткоствольної зброї в Україні досить актуальне, але з певних причин цей процес затягується.
О.КАЙДАНОВИЧ, інспектор сектора моніторингу, старший лейтенант поліції

26 АРТСНАРЯДІВ — НА ПРИСАДИБНІЙ ДІЛЯНЦІ
26 вересня група піротехнічних робіт Управління ДСНС у Житомирській області знищила 26 артилерійських снарядів часів минулих війн.
У с. Старий Солотвин Бердичівського району селяни проводили земельно-польові роботи на власній присадибній ділянці. Випадково чоловік влучив заступом по невідомому металевому предмету. Придивившись уважніше, він припустив, що це — військовий снаряд. Про це він негайно сповістив рятувальників.
Фахівці ДСНС, які прибули до місця виклику, ідентифікували знахідку як артилерійський снаряд калібром 76 мм часів минулих війн. Обстеживши ретельно територію, вони виявили ще 25 ідентичних артснарядів.
УДСНС України у Житомирській області