До Дня усиновлення — екскурсія в Острог для прийомних сімей

До Дня усиновлення — екскурсія в Острог для прийомних сімей

Турбота про дітей, які з тих чи інших причин втратили сім’ю, — наше спільне завдання, обов’язок влади, суспільства, держави. Ми щиро вітаємо всіх, для кого закон життя — людяність, тих, хто робить дитинство щасливим, всіх наших дорогих батьків, які стали прийомними батьками, опікунами. Саме тому, на знак визнання їхньої високої місії, держава 30 вересня відзначає День усиновлення, який невипадково припадає на православний день Віри, Надії і Любові і матері їх Софії.
День усиновлення відзначають раз на рік, проте любов і ласка, тепло і турбота, які дарують батьки своїм дітям, — це щоденний подвиг їхніх батьківських сердець. У рамках відзначення Дня усиновлення Новоград-Волинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організував для прийомних сімей поїздку до міста Острога, де всі мали змогу відвідати міські музеї, а саме: Острозький краєзнавчий музей, Музей історії Острозької академії, підземну галерею Острозької академії, Музей книги та друкарства. Відвідування пам’ятних місць справило враження як на дорослих, так і на малечу, оскільки під час екскурсій усі дізналися багато нових історичних фактів про Острог та Україну загалом. У краєзнавчому музеї, який розміщений у замку В.-К.Острозького, представлена історія від кісток мамонтів до порцеляни, картин та іконостасу родини Острозьких, які досконально зберігаються в даному музеї.
У стінах Острозької академії кожен із присутніх поринув у XVI ст., оскільки академія є першим вищим навчальним закладом у Східній Європі, роком заснування вважається 1576 рік. Музейний комплекс при Національному університеті «Острозька академія» розміщений у місці, овіяному легендами, — підземеллі колишнього монастиря капуцинів (1775 рік). У музейній залі академії діти мали можливість ознайомитися з конспектом спудея академії поч. XVII ст., і, можливо, хоча би один із маленьких відвідувачів із Новоград-Волинщини загадав бажання повернутися ще раз, але у якості студента.
Загалом музей — багатий на експонати, серед них: унікальна ікона Христос-пантократор та Св.Стефан, ікона Богородиця Ченстоховська (Белзька) сер. ХVIII cт., ікона св. Миколая поч. XVIII ст., та ікони острозької іконописної майстерні XVIII століття, уповноваження, підписане князем В.-К.Острозьким, копія Львівського апостола Івана Федорова поч. XVII ст. У підземній галереї представлена художня виставка «Роман Петрук. Портрети сучасності», де зберігаються унікальні картини 26-річного художника, який живе і працює нині у столиці.
У музеї книги та друкарства, що розміщений у Луцькій надбрамній вежі XVI ст., книжкова колекція нараховує 3000 експонатів, у тому числі — біля 1500 рукописів XVI-XVII століть. Серед перших експонатів колекції — рукописні книги: Четверо євангеліє, Євангеліє апракос (обидві родом із XVI ст.).
Серед найдавніших друкованих книг колекції музею є глаголочний «Бревіарій хорватський» (Венеція, 1561 р.) та славнозвісна Острозька Біблія Івана Федорова (Острог, 1581 р.), на якій у 2004 році присягав на вірність українському народу Віктор Ющенко.
На завершення пізнавальних екскурсій сім’ї мали можливість поставити свічку, просто помолитися за своїх рідних у Свято-Троїцькому Межиріцькому монастирі, який славиться своєю історією та чудотворною іконою Божої Матері «Життєдательниці».
Щиру вдячність висловлюємо директорам острозьких музеїв за проведені екскурсії та гостинність і бажаємо розвитку музейній справі м. Острог. Маємо надію, що подарунок із нагоди Дня усиновлення оцінений як батьками, так і дітками. Мами, тата та дітки, прийміть ще раз вітання та найкращі побажання з нагоди вашого свята!
Якщо ви, прочитавши дану статтю, замислилися про створення прийомної сім’ї або ж виникло бажання просто допомогти діткам, які не мають батьків, — звертайтеся за інформацією до Новоград-Волинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул.Шевченка, 31, або ж за номером: 2-07-12. «Телефон довіри» діє за номером: 1507.
А.ЛАПИНСЬКА, директор МЦСССДМ