Храми із сірників, виготовлені руками звягельчанина, передано на зберігання в житомирський музей

Храми із сірників, виготовлені руками звягельчанина, передано на зберігання в житомирський музей

Побудувати храм своєї душі під силу кожному. Це яскраво підтвердив 86-річний народний умілець Аксентій Родіонович Бортник під час презентації виставки «Храм моєї душі» у музеї Лесі Українки 22 вересня. Він представив сюжетні речі на біблійну тематику, які створював протягом багатьох років із сірників та підручних матеріалів.
Аксентій Родіонович — родом із Немильні. 18 років трудового життя провів на цілині у Кустанайському краї, де досконало оволодів професіями шофера, тракториста, комбайнера. Виготовляти храми із сірників почав у 2006 році. Спонукала до цього християнська віра. Тривалий час співав у церковному хорі.
У Лесиній світлиці майстер продемонстрував макети Свято-Троїцького собору, церкви св.Миколая, фрагменту Києво-Печерської лаври, Ноєвого Ковчега, Райського Саду, Вавилонської вежі та ін. У дружній обстановці поділився з присутніми життєвим і творчим досвідом. Обіцяв провести для дітей майстер-клас із виготовлення храмів.
Привітати умільця прийшли викладачі та вихованці Школи мистецтв. Зокрема, заступник директора з науково-виховної роботи Світлана Легензова висловила своє захоплення та побажала Аксентію Бортнику довгих років життя та ще довго радувати земляків своєю творчістю. Викладач школи Тетяна Валентюк порадувала майстра піснею «Ave Maria», а Ірина Українець — композицією на гітарі «Український віночок». Ансамбль сопілкарів на чолі з художнім керівником Миколою Гулевичем виконав «Ганзю». Акапельно заспівала учениця Марія Обухова. Під час заходу Аксентій Родіонович подарував музею дві старовинні ікони Спасителя й Божої Матері та вишиті рушники.
Це не перша виставка у житті народного умільця. Свої роботи неодноразово виставляв у «Містечку майстрів» під час святкування «Лесиних джерел». Останнім часом вони зберігалися у Свято-Троїцькому соборі. Після завершення виставки у Музеї Лесі Українки Аксентій Бортник планує передати їх на постійне зберігання у Житомирський обласний краєзнавчий музей.
Г.ТВАРДОВСЬКА, науковий співробітник Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки