На вуличне освітлення не вистачає коштів: передбачений мільйон «з’їло» зростання тарифу…

На вуличне освітлення не вистачає коштів: передбачений мільйон «з’їло» зростання тарифу…

\"НаТЕПЕР ЕКОНОМЛЯТЬ, ЩОБ СВІТЛА ВИСТАЧИЛО НА СВЯТА
Таку відповідь отримала газета «Звягель» на свій інформаційний запит щодо якості вуличного освітлення в нічний час у Новограді-Волинському.
«У зв’язку із численними скаргами наших читачів та мешканців територіальної громади міста на якість вуличного освітлення в темний час доби, враховуючи, що проект щодо заміни ліхтарів на енергозберігаючі світильники вуличного освітлення був реалізований восени 2012 року, та з метою підготовки інформаційного матеріалу стосовної цієї теми, просимо надати відповіді на наступні питання:

  1. Надати офіційну інформацію про те, яка кількість енергозберігаючих ліхтарів вуличного освітлення встановлена на вулицях Новограда-Волинського? Скільки відсотків від загальної кількості ліхтарів вуличного освітлення становлять енергозберігаючі ліхтарі?

  2. Яка вартість ОДНІЄЇ ГОДИНИ роботи вуличного освітлення в місті Новограді-Волинському?

  3. Яка сума коштів передбачена у міському бюджеті на 2017 рік на забезпечення вуличного освітлення, у тому числі — на обслуговування та ремонт?» — йшлося в інформаційному запиті.


У листі-відповіді від 3 жовтня (№09/76) міська рада відповіла наступне:
«Станом на 01.09.2017 року на території міста встановлено 3269 штук освітлювальних приладів, у тому числі:

  • світильники СПО-100 Вт — 386 шт. (11,8%);

  • натрієві світильники ДНАТ-150 Вт — 131 шт. (4,0%);

  • світлодіодні світильники 30-32 Вт (енергозберігаючі) — 2752 шт. (84,2%).


Вартість однієї години роботи вуличного освітлення неможливо визначити через різну потужність освітлювальних приладів. Ціна електроенергії станом на 01.09.2017 року становить 2,45 грн. за кВт/год.
Із міського бюджету на 2017 рік передбачено на вуличне освітлення, згідно з договором із Новоград-Волинським РЕМ, 990 тис. грн., та на утримання електромереж зовнішнього освітлення і світлофорних об’єктів міста — 420 тис. грн.».
Відверто кажучи, мені останнім часом не часто доводиться розв’язувати якісь задачки з технічних дисциплін. Але викладених даних, здається, цілком вистачає, щоб розрахувати вартість ОДНІЄЇ ГОДИНИ роботи вуличного освітлення. Провівши розрахунки і взявши до уваги тариф — 2,45 грн. за кВт/год., я визначив, що при 100-відсотковій роботі усього означеного господарства ОДНА ГОДИНА роботи вуличного освітлення потягне на 358,47 грн. Тобто, суми в 990 тис. грн. має вистачити на 2762 години, або — на 7,57 годин щодоби. Малувато, виходить, погодьтеся. За таких розрахунків не вимикати вуличне освітлення в нічний час (після півночі й до ранкових годин, коли люди масово починають збиратися на роботу) можна, хіба що, влітку. Але тоді «освітлених годин» не вистачить на довгі темні ночі осінньо-зимового періоду. Словом, ситуація потребувала додаткового коментаря.
За ним я звернувся до Анатолія Рибакова, інженера технічного нагляду управління ЖКГ міської ради (саме він значився у листі-відповіді виконавцем).
Анатолій Павлович пролив світло на темні плями цього питання. Як з’ясувалося, знову «винні» — здорожчання тарифу і чинне законодавство.
Виявляється, що, закладаючи видатки з міського бюджету на вуличне освітлення міста на 2017 рік, у планах влади значилося освітлювати наші вулиці ВСЮ ніч. Але при розрахунках було взято до уваги прогноз, що тариф на електроенергію зросте лише на 5% (так, нібито, владі повідомили в енергопостачальній організації). А тариф узяв та й зріс аж на… 25%!
«Кожен місяць, ледве не кожен тиждень, вартість електроенергії змінюється», — пояснив Анатолій Рибаков.
А на запитання: «Чому не можна переглянути питання, внести зміни до бюджету та замовити в РЕМу більші ліміти на більшу суму коштів?» пояснив, що тут йдеться про тендерний договір, а тендерний договір — це договір із затвердженою сумою, де не дозволене коригування.
За розрахунками управління, до кінця цього року не вистачає біля 260 тисяч, щоб повноцінно освітлювати місто вночі. Тому й економлять. Бо ночі дедалі довшатимуть, а в грудні прийдуть великі свята, коли вуличне освітлення буде просто необхідним протягом тривалого часу.
На моє наступне запитання про те, чи розглядалася взагалі пропозиція розробити механізм, при якому на нічні години не вимикатимуться всі ліхтарі, а бодай залишатиметься увімкненим кожен третій (щоб вулиці не тонули в суцільній пітьмі, а залишалися невеличкі острівці світла), прозвучала відповідь, що така автоматика — дуже дорога. Встановлювати на кожен світильник окреме реле — на такі витрати ніхто не піде.
Тож, щонайменше до кінця року повноцінного вуличного освітлення звягельчанам та гостям міста не бачити. Зараз, як повідомили в управлінні, ведуться розрахунки для підготовки рішення про виділення коштів на ці потреби на 2018 рік. Та чи не повториться історія знову?
Олег БРЮХАНОВ