Які підводні камені приховує пенсійна реформа?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Нещодавно була ухвалена пенсійна реформа. Що вона передбачає?
Олена І., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Як зазначають в Уряді, з 1 жовтня в Україні осучаснять (підвищать) пенсії. Мінімальна пенсія відтепер становитиме 1452 грн. — для тих, у кого достатньо стажу. Попередній розмір становив 1312 грн.
Так звана, соціальна пенсія, для тих, у кого не вистачає стажу, зросла з 949 грн. до 1373 грн.
Універсального калькулятора, з допомогою якого можна було б самостійно визначити суму надбавки, немає. Розмір виплат кожному визначатимуть індивідуально, враховуючи розмір зарплати та стаж.
Перерахуванню та осучасненню підлягають всі раніше призначені пенсії за єдиними правилами обрахунку пенсії, незалежно від того, у якому році була призначена пенсія, за матеріалами пенсійних справ. За основу братимуть єдиний для всіх показник середньої зарплати за останні три роки (2014-2016) у розмірі 3764,4 грн. Також враховуватимуть показник прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, встановлений Держбюджетом на 1 грудня 2017 року, збільшеного на 79 грн. (1373 грн. + 79 грн. = 1452 грн.), замість такого показника станом на 1 жовтня 2017-го (1312 грн.). До прожиткового мінімуму прив’язаний розмір мінімальної пенсії.
ІНДЕКСАЦІЯ ПЕНСІЙ
На майбутнє передбачили автоматичний перерахунок пенсій з урахуванням зростання середньої зарплати та показника інфляції.
У 2019-2020 роках показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який застосовується для перерахунку пенсій, збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік, та 50% показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за рік, що передує року, в якому проводиться збільшення, порівняно з роком, що передує року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.
Щорічна (опосередкована) індексація пенсій від 2021 року відбуватиметься шляхом збільшення (перерахунку) середньої зарплати, з якої обчислено пенсію, на 50% зростання середньої зарплати за три попередні роки, та на 50% зростання індексу споживчих цін за попередній рік.
ВИПЛАТИ ПРАЦЮЮЧИМ ПЕНСІОНЕРАМ
Із 1 жовтня 2017 року пенсіонери, які працюють, отримуватимуть 100% пенсії. Раніше держава недоплачувала таким особам 15%.
Із зарплат пенсіонерів, які працюють, продовжуватимуть вираховувати внески до Пенсійного фонду та податки.
ЗБІЛЬШЕННЯ СТРАХОВОГО СТАЖУ
Офіційно пенсійний вік не підвищили, і за необхідного страхового стажу можна буде йти на пенсію в 60 років. Проте змінили вимоги до самого страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Нині він становить 15 років. Від наступного року його будуть поступово збільшувати і розділять пенсіонерів на три категорії — 60, 63 та 65 років. Чим старша людина, тим менші вимоги до страхового стажу. «Не пощастило» нинішній молоді, яка йтиме на пенсію після 2028-го — тоді страховий стаж для всіх становитиме 35 років і більше.
Із січня 2018 року виходити на пенсію матимуть право ті, хто досяг 60-річного віку і відпрацював та сплачував внески 25 і більше років. Із 15-річним стажем наступного року матимуть право на пенсію лише ті, хто досяг 63-річного віку і вище. 15 років стажу ще збережуть 2019-го, але лише для людей, які старші 65 років.
Для тих, у кого не вистачатиме страхового стажу, можна буде вийти на пенсію пізніше або докупити в держави необхідні роки страхового стажу. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок, помножений на коефіцієнт 2. Тобто, один рік обійдеться приблизно в 16,8 тис. грн., два роки — в 25,3 тис. грн.
Ті, хто недостатньо довго працював чи працював на себе і не сплачував страхових внесків, матимуть право виходити на пенсію за віком у 65 років. Вимогу для страхового стажу залишили на рівні 15 років. Таким чином хочуть змусити платити добровільно внески тих, хто приховує свої нелегальні доходи, заробітчан за кордоном. Передбачається можливість одноразової сплати страхових внесків.
Важливий нюанс: до цього під час обрахунку страхового стажу застосовували коефіцієнт 1,35. Це впливало на розмір пенсії. Відтепер же коефіцієнт становитиме 1 — тобто, що заробили, те й отримають. Це нововведення пояснюють тим, що в майбутньому автоматично підвищуватимуть (індексуватимуть) пенсії.
ДОСТРОКОВИЙ ВИХІД НА ПЕНСІЮ
Зберігається право на достроковий вихід на пенсію для:

  • матерів, які виховали 5 дітей, або інвалідів із дитинства (у 50 років);

  • військових — учасників бойових дій (55 років);

  • ліліпутів та диспропорційних карликів (40/45 років);

  • артистів (за наявності вислуги від 20 до 35 років);

  • журналістів, у разі поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов’язків у місцях надзвичайних подій;

  • чорнобильців (зі зниженням пенсійного віку).


РОЗМІР ВИПЛАТ ЖІНКАМ, ЯКІ ВИЙШЛИ НА ПЕНСІЮ ДОСТРОКОВО
Скасовується зменшення розміру пенсії жінкам, які скористались правом дострокового виходу на пенсію після досягнення 55 років. Розмір пенсії їм буде виплачуватись у повному розмірі після досягнення ними віку, який перевищує пенсійний на кількість місяців дострокового виходу на пенсію.
ТИМЧАСОВА ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА
Тимчасову державну соціальну допомогу від 1 січня 2018 року до 31 грудня 2020 року призначатимуть особам, які не працюють, досягли встановленого пенсійного віку, мають страховий стаж не менше 15 років, але не набули права на пенсійну виплату, — на період до набуття права на пенсію за віком, у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
СПЕЦІАЛЬНІ ПЕНСІЇ
Планується до 1 листопада 2017 року підготувати окремий законопроект про осучаснення пенсій військовим. Після того, як цей документ ухвалить Верховна Рада, протягом наступного півроку Уряд підготує законопроекти про:

  • запровадження професійної пенсійної системи (для окремих категорій професій, які нині мають пільгові статуси);

  • порядку одержання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав, у зв’язку із перебуванням на тимчасово неконтрольованій державною владою України території.