Власники індивідуального опалення відтепер платитимуть і за тепло у під’їзді

Власники індивідуального опалення відтепер платитимуть і за тепло у під’їзді

Це — не додатковий тариф, — підкреслює директор Теплокомуненерго Людмила Тодорович. — Це — справедливий розподіл витрат на опалення місць загального користування в житлових будинках між усіма власниками квартир — як тими, хто користується централізованим теплопостачанням, так і тими, хто встановив індивідуальне опалення.
Про особливості, пов’язані з оплатою за опалення місць загального користування, розповідає директор комунального теплопостачального підприємства Людмила ТОДОРОВИЧ.

— На вимогу Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.02.2015 р. №129-р щодо досягнення 100% обліку споживання теплової енергії КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» завершило оснащення лічильниками обліку теплової енергії багатоквартирні житлові будинки, в яких була технічна можливість їх монтажу. Із загальної кількості — 167 багатоквартирних житлових будинків — забезпечено оснащення тепловими лічильниками 142, що складає 85%, за винятком 25 житлових будинків, у яких відсутні підвальні приміщення. Колектив підприємства працює над тим, щоб, за сприяння ОСББ, віднайти можливість встановити лічильники теплової енергії і в 25 безпідвальних.
Досягнення такого високого рівня оснащення житлового фонду засобами обліку теплової енергії змусило міську раду вирішити питання справляння плати за опалення місць загального користування (МЗК) мешканцями квартир, які від’єднались від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне опалення квартир. Як показав попередній опалювальний сезон, тариф на опалення в житлових будинках, де відсутні відключені від централізованого опалення квартири, значно нижчий від того, де відсоток відключених квартир значний. Отже, споживачі, які підключені до централізованого опалення, оплачують 100% за опалення МЗК.
Тож, у відповідь на численні звернення споживачів та КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» виконавчим комітетом Новоград-Волинської міської ради було прийнято рішення від 12.07.2017 р. №477 «Про нарахування плати за опалення місць загального користування в багатоквартирних житлових будинках для споживачів, які проживають у квартирах з індивідуальним опаленням».
На виконання п. 2 цього рішення комунальним підприємством Новоград-Волинської міської ради подані на затвердження виконавчого комітету Новоград-Волинської міської ради визначені по кожному житловому будинку частки (відсотки) нормативної витрати теплової енергії для опалення місць загального користування від загального нормативного обсягу теплової енергії на опалення житлового будинку. Розрахунки виконані на підставі даних по кожному будинку, які підтверджені довідками балансоутримувачів житлових будинків (ОСББ), відповідно до методики Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 31.10.2006 р. «Про затвердження Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків та визначення плати за їх опалення».
Дані відсотки (коефіцієнти) затвердженні рішенням виконавчого комітету Новоград-Волинської міської ради від 13.09.2017 р. №514 «Про затвердження коефіцієнтів нормативної витрати теплової енергії на опалення місць загального користування в багатоквартирних житлових будинках міста Новограда-Волинського, обладнаних лічильниками обліку теплової енергії».
Із початку опалювального сезону 2017-2018 років щомісячно кількість теплової енергії, витрачена на опалення МЗК будинку, визначена за затвердженим відсотком (часткою) від обсягів теплової енергії, згідно з показниками будинкового теплового лічильника, буде розподілятися на всіх мешканців будинку з централізованим та індивідуальним опаленням, пропорційно до опалювальних площ квартир.
На прикладі кількох будинків (див. табл.) наводимо суму оплати за опалення місць загального користування в цілому за опалювальний сезон мешканцями квартир з індивідуальним опаленням. Ще раз підкреслюю, що ця сума буде розподілена на 6 місяців опалювального сезону, у відповідності до спожитої теплової енергії по щомісячних показниках лічильника теплової енергії.
Хочу наголосити, що плата за опалення МЗК — не додатковий тариф. Затвердженим відсотком визначений справедливий розподіл витраченої теплової енергії на опалення місць загального користування житлового будинку між його мешканцями, які підключені до централізованого опалення і мешканцями квартир, які відключені.
Підготував Олег БРЮХАНОВ