Відкрили пам’ятний знак воїнам, які віддали життя за волю України

Відкрили пам’ятний знак воїнам, які віддали життя за волю України

На території Свято-Михайлівського собору 13 жовтня відкрили пам’ятний знак воїнам, які віддали життя за волю України. Урочиста подія відбулася під час мітингу, присвяченого Дню захисника України, святу Покрови Пресвятої Богородиці, Дню Українського козацтва та 75-річчю від початку формування Української Повстанської Армії.
У заході взяли участь міський голова, його заступники, керуючий справами виконавчого комітету міської ради, військовослужбовці, активісти та мешканці Новограда-Волинського. Мистецьким супроводом урочистої події стали виступи народного жіночого вокального ансамблю «Віра» та місцевої поетеси Валентини Ксендзук.
До присутніх звернувся міський голова: «Найцінніше, що є в нашому житті, — це мир, спокій і стабільність. Саме під захистом українських військових, завдяки самовідданості наших бійців, ми маємо змогу спокійно жити у власних домівках, працювати на своїй землі під мирним небом на Звягельщині.
Низько схиляємо голови перед пам’яттю воїнів, життя яких забрала «неоголошена війна» на східних рубежах нашої держави. Розділяємо біль тих, хто втратив своїх рідних.
Встановлення пам’ятного знаку у нашому місті стало можливим за сприяння Національного Корпусу та Цивільного корпусу «Азов», Новоград-Волинського осередку Всеукраїнського Братства ОУН-УПА.
Від імені родин загиблих військовослужбовців, захисників України, висловлюю щиру вдячність місцевому осередку братства ОУН-УПА за те, що ви не дозволяєте піти у забуття подвигу наших героїв. За ваш внесок у виховання підростаючого покоління на прикладах любові та шани до рідної української землі. Цей пам’ятний знак буде нагадуванням усім живим, що мир та спокій у нашому місті можливий завдяки самопожертві наших захисників. Щиро зичу нашим героям міцного здоров’я, добра і щастя, сили і незламної віри у перемогу. І щоб у нашій Україні запанував довгоочікуваний мир!».
Почесне право відкрити пам’ятний знак надали міському голові Віктору Весельському, члену виконавчого комітету міської ради Олександру Дюбо та голові відокремленого підрозділу Всеукраїнського союзу ветеранів АТО Ігорю Лук’янцю. Потому настоятель Свято-Михайлівського собору протоієрей Геннадій Пограничний, освятив пам’ятний знак та прочитав молитву за спокій душ загиблих.
Упродовж багатьох століть волелюбні козаки та відважні вояки Української Повстанської Армії боролися за волю і свободу, боронили рідну землю і віру, вважаючи Божу Матір своєю Небесною Покровителькою та Заступницею. Героїчна боротьба УПА є прикладом служіння українському народу. Цвіт української нації — її вірні сини і доньки — у найдраматичніший момент нашої історії повстали на смертельний поєдинок з ворогом. Про ці історичні факти згадали у своїх виступах Олександр Дюбо та Віктор Бусленко.
Вшановуючи міцність духу наших предків та сучасників, учасники зібрання поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку. Дехто з присутніх не міг стримати сліз, а військовослужбовці схиляли коліно перед подвигом побратимів, котрі віддали своє життя за Україну.
На подвигах наших сучасників та предків українці відроджують власну гідність та національну свідомість. Це — вояки ОУН-УПА, Герої Крут, Січові Стрільці, Герої Небесної Сотні, воїни АТО, добровольці та волонтери. Нагадування про них закарбовано в пам’ятному знаку, який відтепер стоїть у самому серці міста.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради