До Дня захисника України — екскурсія Новоградом

До Дня захисника України — екскурсія Новоградом

14 жовтня українці відсвяткували одразу три взаємопов’язані між собою свята: Свято Покрови Божої Матері, День українського козацтва та День захисника України. Саме з нагоди останнього колектив Новоград-Волинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді запросив учасників АТО та членів їх сімей на цікаву автобусну екскурсію рідним містом.
Розпочалася екскурсія з вулиці Корецької (теперішня вул. Шевченка). Знавець історії міста Віктор Ваховський розкрив нам багато таємниць про місто впродовж цікавої подорожі. Отож, учасники екскурсії мали змогу познайомитися з історією двох городищ: «Замчище» — ближнє городище, «Церковище» — дальнє городище, де пізніше археологами було знайдено сенсаційні скарби: і скляне намисто, і срібна «лунниця», і частина жіночого дзеркальця, і шматок китайського чавуну, а це свідчить лише про те, що на території звягельських земель жили заможні люди.
Цікавим фактом екскурсії було і те, що місто пережило льодовиковий період і стояло на вулкані висотою…
5 кілометрів.
Загалом, упродовж 80 хвилин (саме стільки тривала екскурсія) дорослі та діти поринули в особливості як звягельської, так і новоград-волинської історії, оскільки в 1795 році імператриця Катерина ІІ придбала наше місто у княжни Марії Любомирської за 300 тисяч золотих, і відтоді наше місто йменується сучасною назвою.
Щира подяка висловлюється знавцю звягельської історії Віктору Ваховському, який люб’язно погодився провести дану екскурсію, та Володимиру Горбовському, який безкоштовно надав автобус.
А.ЛАПИНСЬКА, директор МЦСССДМ