Чого не зробиш заради «Прозорого офісу»: міська рада віддала районній в оренду приміщення за 1 гривню в рік

Чого не зробиш заради «Прозорого офісу»: міська рада віддала районній в оренду приміщення за 1 гривню в рік

Таке рішення ухвалили депутати міської ради на позачерговій сесії, що відбулася 19 жовтня. Порядок денний сесії складало лише одне питання: «Про оренду майна комунальної власності територіальної громади міста».
Його нагальний розгляд спричинив конфлікт, що виник між міською і районною владою через будівлю, на місці якої планується будівництво «Прозорого офісу». Йдеться про одноповерхове приміщення за адресою: вул. Шевченка, 18, в якому розташовуються районні підрозділи. На цьому місці, за ініціативи міського голови Віктора Весельського, депутати міської ради запланували спорудити новітню будівлю, так званого, «Прозорого офісу», де розмістяться підрозділи Пенсійного фонду і Департаменту праці та соціального захисту населення.
Попри те, що «Прозорий офіс», коли (і якщо) буде реалізовано цей проект, стане в нагоді як жителям міста, так і району, районна влада подала позов до суду, оскільки нині існуюча будівля по Шевченка, 18, за документами належить їй.
Ймовірно, що судова тяганина могла б тривати довго, а ситуація потребувала якомога швидшого врегулювання, щоб не втратити кошти на «Прозорий офіс» із Державного бюджету.
Тож, у результаті домовленостей, сторони знайшли компромісний варіант. Із метою досудового врегулювання спірного майнового питання, міська рада запропонувала районній інше приміщення, в замін того, що йде під знесення. Було погоджено надати в оренду терміном на 25 років приміщення площею 167 кв. м по вулиці Замковій, 3/6 (де раніше розташовувалося КРУ).
Як зауважив доповідач із цього питання, перший заступник міського голови Сергій Колотов, всі організації, що мали офіси по вул. Замкова, 3/6, погодилися добровільно розірвати з міською радою договори оренди. Їм пообіцяли інші варіанти. Оскільки деякі з організацій і так мають відношення до району, депутат міської ради Олександр Кармазін звернувся до присутніх у залі голови районної ради Дмитра Рудницького і голови РДА Володимира Михнюка із проханням публічно підтвердити, що з ними в подальшому будуть заключені договори оренди.
У підсумку, після нетривалого обговорення, рішення зібрало 25 голосів «за» із 26 присутніх на сесії із правом голосу. Єдиним, хто з політичних міркувань проголосував «проти», виявився депутат від Радикальної партії Василь Остапчук. Він підкреслив, що в цілому не проти будівництва «Прозорого офісу», але не погоджується з умовами, на яких це відбувається: віддати в оренду понад 160 кв. м приміщень у центрі міста лише за 1 гривню в рік — це втрата для міського бюджету.
Загалом виступ Остапчука з цього приводу викликав більший інтерес у залі, аніж промова доповідача по суті питання. Василь Іванович публічно звинуватив голову районної ради і голову РДА в роботі «проти міста». Мовляв, усі ініціативи, будь-яке будівництво, яке планує міська влада, і де інтереси бодай якось перетинаються з районною, район блокує і всіляко перешкоджає. Те ж саме — і в питаннях створення об’єднаної територіальної громади.
Ймовірне виникнення суперечки «на підвищених тонах» міський голова й депутати погасили в зародку. Було прийнято пропозицію голосувати, і рішення пройшло.
У свою чергу голова районної ради Дмитро Рудницький спростував звинувачення Василя Остапчука. «Ми не проти будівництва «Прозорого офісу». Коли ми розглядали це питання, кожен депутат районної ради поставився з розумінням. Жодного спротиву створенню міської територіальної громади ми не чинимо. Якби ви хотіли її створити, то вже б це зробили. Все — у ваших руках», — відповів Рудницький.
Отже, найближчим часом слід очікувати активізації будівельних робіт поблизу міськвиконкому. «Хатинку» знесуть і розпочнуть великий проект. Чи не перетвориться він на черговий довгобуд, та ще й у найбільш «видному» місці, — побачимо до завершення каденції міського голови. Так само, як і послідкуємо за розвитком подій навколо спорудження хірургічного корпусу. На початку сесії Віктор Весельський приділив цьому увагу, подякувавши депутатам обласної ради, голові облради за виділення коштів. Потому зазначивши, який об’єм робіт планується виконати до кінця цього року, а в наступному — звести «коробку» і накрити. Загалом здати об’єкт мають намір до кінця каденції. Принагідно Віктор Леонідович відзначив співпрацю з народним депутатом — Володимир Литвин уже посприяв надходженню в місто 4 млн. грн. з Держбюджету. Розраховує на його підтримку Віктор Весельський і в подальшому.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА