Хроніка 43/2017

Хроніка 43/2017

«БУДЕМО РІЗАТИ, ПОКИ КИЇВ ВИДНО НЕ БУДЕ...», — ТАК ЗАЯВЛЯЮТЬ БАНДИТИ-ЛІСОРУБИ БІЙЦЯМ ЛІСОВОЇ ОХОРОНИ
Іван Шаповал, лісничий Червоновільського лісництва, каже, що ще років 3-4 тому до його професії була повага, сьогодні ж у бандитів розв’язалися руки, бо вони відчули свою безкарність «по бурштину», а відтак взялися і за дуб.
Зухвалість бандитського угрупування, що вирізає дуби у Городниці, просто «зашкалює». Бандити не просто крадуть ліс і завдають сотні тисяч збитків лісовому підприємству, вони вдалися до збройних залякувань лісівників. Випадок у Червоновільському лісництві ще раз засвідчив безпорадність і правоохоронних органів. Не «на камеру» останні зізнаються, що під час проведення слідчо-оперативних дій, зазнали серйозних погроз від злочинців. Машину правоохоронців декілька разів «підрізали», кидали під колеса колоди, застосовували слізогінні балончики.
Цю інформацію підтвердив і заступник начальника слідчого відділу Новоград-Волинської поліції Олексій Білий. Бригада лісівників, що зазнала обстрілу, це — молоді чоловіки, у кожного з них родини і діти. Майстер лісу В’ячеслав Лук’янчук відверто зізнається, що усім було страшно — о третій годині ночі, оточені до зубів озброєними злочинцями, коли стріляють під ноги, а ти без зброї — почуваєшся абсолютно безпорадно. Збитки, які підраховує керівник ДП «Городницьке ЛГ» Віктор Мельник, сягатимуть 200 тисяч гривень. Прогнозований зиск злочинців від реалізації цінної деревини — близько 120 тисяч гривень.
Цікаво, що бандити не забирають дерево повністю, лише 3-х метровий стовбур найбільш цінної якості. Лісівникам лишають «на чай» дубові дрова…
Головний лісівник області Андрій Курінський каже, що на ділянках, де росте дуб, повинні працювати пліч-о-пліч лісівники і спецзагони, котрі не просто захищатимуть ліс, а й демонструватимуть протидію криміногену.
На жаль, випадки залякувань і обстрілів лісівників непоодинокі. Цьогоріч стріляли у Лугинах. А два роки тому злочинці живцем поховали лісівника Житомирського держлісгоспу, котрий хотів запобігти незаконній рубці. І, до речі, суди до цього часу мовчать. І громадськість теж…
— Поверніться до лісу обличчям, — заклинають лісівники. Поки є що рятувати. Рівненщина вже схожа на стадіон, — резюмують городницькі лісничі.
Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства

У НОВІЙ РОМАНІВЦІ БРУС СЕРЙОЗНО ТРАВМУВАВ ЖІНКУ
21 жовтня, о 14-й годині, подружжя, перебуваючи за адресою свого місця проживання у селі Нова Романівка Новоград-Волинського району, вирішили поставити комбайн до гаража. Чоловік попросив дружину допомогти потримати дерев’яний брус, а в цей час він трактором «МТЗ» мав забуксирувати комбайн марки «Fahr».
Під час буксирування дерев’яний брус зіскочив з основи рами комбайна, та вдарив у голову жінку, яка отримала тілесні ушкодження у вигляді відкритої черепно-мозкової травми, перелому основи черепа та інші. Постраждалу було доставлено до лікарні у Новограді-Волинському.
ЗАТРИМАЛИ ЗЛОЧИНЦЯ, ЯКИЙ ПРОНИК У ГАРАЖ
22 жовтня, близько 22 години 20 хвилин, власник оселі почув, як невідома особа проникла на територію домогосподарства та зателефонував до поліції. На місце пригоди виїхали наряд поліції та слідчо-оперативна група, які затримали злочинця «на гарячому».
Як пізніше стало відомо, чоловік, 1974 року народження, проник на подвір’я через паркан домоволодіння, де через незачинені двері зайшов у гараж, звідки таємно намагався викрасти автомобільну мийку високого тиску. Однак завершити свій злочинний умисел не встиг та був затриманий на місці події при виносі чужого майна з гаража.
ВОДІЙ ВРІЗАВСЯ У ВІДБІЙНИК
19 жовтня, близько 17 годин 30 хвилин, на трасі «Київ — Чоп», поблизу с.Нова Романівка Новоград-Волинського району, мешканець м.Шепетівка, керуючи автомобілем марки «Шевроле Круз» та рухаючись у лівій смузі автодороги у напрямку Рівного, не вибравши безпечної швидкості руху та не впоравшись із керуванням, здійснив зіткнення з відбійником, у результаті чого автомобіль перекинувся на зустрічну смугу дороги.
Внаслідок ДТП водій отримав тілесні ушкодження у вигляді забоїв та переломів і був доставлений до лікарні у Новограді-Волинському.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПРОВЕЛИ АНТИАЛКОГОЛЬНИЙ РЕЙД У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ
У ході профілактичного відпрацювання міста і району щодо запобігання вчинення правопорушень у стані алкогольного сп’яніння, боротьби з пияцтвом та самогоноварінням, 21 жовтня працівниками поліції Новоград-Волинського міського відділу на території сіл Федорівка, Киянка, Сусли, Гульськ, Кикова, Романівка Новоград-Волинського району було складено 10 протоколів за ст.176 КУпАП. Вилучено 13,5 літрів самогону, 305 літрів самогонної закваски та 2 апарати для виготовлення. Самогон і брага були знищені шляхом вилиття на землю, а самогонні апарати утилізовані.
За матеріалами 04141.com.ua

ГОРІЛА ПИЛОРАМА…
14 жовтня, о 19:45, на пункт зв’язку 10-ї ДПРЧ м.Новоград-Волинський надійшло повідомлення від чергового ОКЦ Управління ДСНС України у Житомирській області про пожежу у тимчасовій споруді (котельні) сушки на території пилорами в с.Маковиці Новоград-Волинського району.
По прибуттю, о 20 год. 14 хв., було встановлено, що зі споруди йде чорний їдкий дим, а господарське майно та безпосередньо дерев’яна підлога всередині охоплені полум’ям. До прибуття оперативно-рятувального підрозділу гасіння пожежі не здійснювалося через відсутність на об’єкті первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників відповідного типу). Про пожежу повідомив один із мешканців села, який на той момент перебував неподалік.
Час локалізації пожежі — 20:18, ліквідації — 20:45. До ліквідації було залучено одне відділення чергового караулу: 5 чоловік особового складу та 1 одиниця пожежно-рятувальної техніки.
На момент ліквідації пожежі вогнем було знищено 12 кв. м дерев’яної підлоги, 100 кг тирси, непрацюючий холодильник, 2 вулики. Внаслідок дії високої температури та відкритого вогню пошкоджено металеву конструкцію тимчасової споруди. Врятовано розташовані поряд будівлі та господарське майно. Ймовірна причина пожежі: порушення при експлуатації обігрівальної установки. Всі обставини наразі встановлюються.
Новоград-Волинський МРВ УДСНС України у Житомирській області

НА ЖИТОМИРЩИНІ РОЗСЛІДУЮТЬ ЖОРСТОКЕ ПОБИТТЯ 17-РІЧНОЇ ДІВЧИНИ
18 жовтня до відділення поліції надійшло повідомлення про госпіталізацію до реанімаційного відділення лікарні жінки, яка лежала на вулиці без свідомості.
Поліцейські встановили особу потерпілої, а також те, що її побили та залишили на вулиці знайомі через борг.
Увечері 17 жовтня до будинку, де проживає дівчина з матір’ю, зайшли троє осіб: двоє жінок та чоловік. Їх розмова з потерпілою перейшла у з’ясування стосунків та нанесення неповнолітній ударів. Відтак дівчина, рятуючись від побиття, вибігла з будинку.
Як встановили згодом поліцейські, трохи пізніше вона знову зустрілась зі своїми кривдниками і, навіть, ніби помирилась. Принаймні, за їх словами, близько першої ночі 18 жовтня вони разом розпивали спиртне. Проте конфлікт після вжиття алкоголю лише посилився, і дівчину знову почали бити, вимагаючи повернути борг. Коли потерпіла втратила свідомість, — залишили лежати просто на вулиці.

Уранці, близько 7:30, її там знайшли перехожі. На момент госпіталізації у дівчини було діагностовано закриту черепно-мозкову травму, набряк головного мозку та загальне переохолодження тіла. Через деякий час постраждала померла у лікарні.
За вказаним фактом було розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального провадження за ст.121 Кримінального кодексу України.
У зв’язку із смертю потерпілої, дії підозрюваних перекваліфіковано за статтями Кримінального кодексу України, якими передбачено більш суворішу відповідальність за вчинений злочин.
RuporZT