Усі разом працівники міської влади отримують «на руки» понад 1 мільйон гривень щомісяця

Усі разом працівники міської влади отримують «на руки» понад 1 мільйон гривень щомісяця

Така цифра випливає із відповіді на інформаційний запит, який газета «Звягель» нещодавно надіслала в Новоград-Волинську мерію.
«З огляду на те, що працівники міської влади отримують заробітну плату з коштів, які сплачують міські платники податків, та враховуючи Ваше прагнення демонструвати відкритість і прозорість діяльності міської влади, просимо надати офіційну інформацію про розмір заробітної плати із зазначенням посадового окладу, надбавок, премій та інших доплат (виплат) працівників міськвиконкому, а саме: міського голови, заступників міського голови, секретаря міської ради, керуючого справами міської ради, начальників управлінь та відділів міської ради, відокремлених підрозділів міської ради, спеціалістів управлінь та відділів міської ради, водіїв та технічних працівників міськвиконкому», — йшлося в запиті на ім’я міського голови Віктора Весельського.
У листі-відповіді №09/75 від 02.10.2017 року, на 17 аркушах, детально розписано «кому, коли і скільки». Тож, щодо відкритості, яку на початку своєї каденції задекларував міський голова Віктор Весельський, питань не виникає. Наразі ми отримали інформацію за червень, липень і серпень 2017 року.
Графа «всього» або «на руки» для більшості працівників міськвиконкому й відокремлених підрозділів міської ради включає такі складові: посадовий оклад, доплати за ранг, вислугу років, високі досягнення у праці та премії.
Для керівництва найвищої ланки — міського голови, секретаря міської ради, першого заступника міського голови та керуючого справами, а також для головного спеціаліста з мобілізаційної роботи — встановлено ще 10% (від посадового окладу) доплати «за таємність».
Для чотирьох водіїв, котрі забезпечують робочі поїздки працівників виконкому, передбачені надбавки за складність, напруженість у роботі, а також доплати «за класність» і ненормований робочий день. А для чотирьох прибиральниць службових приміщень — додаткових 10% посадового окладу «за прибирання туалетів».
Отже, загалом за серпень 2017 року (проаналізуємо, для прикладу, цей місяць) 160 штатних одиниць отримали «на руки» 1 мільйон 22 тисячі 712 гривень 06 копійок.
Зокрема, міський голова — 21701,09 грн., секретар міської ради — 15182,30 грн., перший заступник міського голови — 15349,32 грн., три заступники міського голови — від 14136,20 грн. до 14438,56 грн., керуючий справами — 13884,66 грн. Поряд із цим, майже таку ж зарплату, як і перший заступник, має заступник міського голови — начальник фінансового управління міської ради (15210,88 грн. — «до виплати» у серпні 2017 року).
Якщо ж поглянути на інші управління, відділи та структурні підрозділи міської ради, то «за десяточку» у серпні отримали керівники департаменту праці та соціального захисту населення (10434,73 грн.), управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності (10288 грн.) та заступник керуючого справами — начальник організаційного відділу (10016,21 грн.).
У цілому цифра «на руки» для спеціалістів, головних спеціалістів та інших штатних одиниць не керівного складу по відділах та управліннях перебуває в межах 5-7 тис. грн. В окремих начальників — 8-9 тисяч.
Оплата праці трьох водіїв у серпні склала 5246,46 грн. кожному; водій, котрий кермує автівкою, на якій пересувається міський голова, отримав 6555,45 грн.
Прибиральниці заробили по 4069,44 грн. кожна.
До слова, прибиральниці й деякі з водіїв — єдині з не керівного складу, кому премія склала аж 140-145%.
Міський голова упродовж трьох місяців літа собі ставив стабільну величину премії — 75%. Секретарю міської ради — 100%. Окремим заступникам — по 130%.
В інших працівників премії можуть складати як наднизькі 0-5%, так і 15-25% чи 40-60%. Внаслідок перерозподілу структури заробітної плати, величина премії нині слугує для більшості, як «можливість вирівняти» оплату праці по управліннях і відділах, щоб не відчувалося «перекосів».
Варто додати, що у листі-відповіді на запит немає інформації щодо матеріальної допомоги на оздоровлення. Тоді як жваве обговорення у соцмережах викликала інформація, викладена на офіційному сайті міської ради за 22 вересня. У «Списку перерахування в банк заробітної плати за вересень 2017 року» (зарплата за першу половину вересня 2017 року, лікарняні відпускні, матеріальна допомога на оздоровлення за 2017 рік) на фоні інших виділяються розміром сум два рядки (з приміткою «сума на руки»): Весельський Віктор Леонідович — 62354,55 грн., Пономаренко Олена Анатоліївна — 29726,64 грн.
Тож, як можна припустити, винесений у заголовок «один мільйон на руки» може бути досить неповною сумою, з огляду хоча б на «матеріальні допомоги на оздоровлення».
…Дописати цей, останній абзац, мене підштовхнула розмова з пенсіонеркою, яка має 38 років трудового стажу. Причому, не в теплому й затишному кабінеті, а на відповідальному й доволі небезпечному виробництві. Та от нині ця пенсіонерка, після перерахування пенсії, яке відбулося нещодавно, вперше отримала аж… 1700 гривень. А до цього держава виділяла їй щомісяця по 1240 грн. Як кажуть, багато речей пізнається в порівнянні.
Олег БРЮХАНОВ