Про умови призначення субсидії

Умови призначення субсидії, відповідно до Постанови КМУ №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» від 21.10.1995 року.
КОМУ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ СУБСИДІЯ:

  • одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб;

  • особам, які орендують житло й оплачують вартість житлово-комунальних послуг (на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання за рішенням комісії);

  • індивідуальним забудовникам (на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання за рішенням комісії).


Документи, які подаються для призначення субсидії:

  • заява та декларація;

  • довідки про доходи — у разі зазначення в декларації інших отриманих доходів, інформація про які не може бути отримана за запитом управління соціального захисту населення;

  • договір найму (оренди) житла (для орендарів).


Документи для призначення субсидії можуть бути подані особисто або надіслані поштою.
Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше, ніж на 12 місяців на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня, на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня. При цьому розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ/електричну енергію для індивідуального опалення, розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.
СУБСИДІЯ НЕ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ
Якщо будь-хто із заре­єстро­ваних у житловому приміщенні осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. грн.
Виходячи з конкретних обставин, що склалися, на підставі рішень районних, районних у містах Києві і Севастополі державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад або утворених ними комісій, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення можуть призначати субсидії, як виняток. Рішення про призначення (непризначення) субсидії в таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
НАДАННЯ РАНІШЕ ПРИЗНАЧЕНОЇ СУБСИДІЇ ПРИПИНЯЄТЬСЯ:

  • за поданням житлово-експлуатаційних організацій, житлово-будівельних (житлових) кооперативів, об’єднань співвласників багатоквартирного будинку та організацій, що надають житлово-комунальні послуги, якщо громадянин, якому призначено субсидію, не сплачує вартість фактично спожитої послуги, з урахуванням розміру призначеної субсидії, за винятком випадків, пов’язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії тощо, яка підтверджується відповідними документами, — з місяця, в якому надійшло таке подання. Подання надається зазначеними організаціями структурним підрозділам із питань соціального захисту населення до 10 числа місяця, що настає за місяцем, в якому виникли такі обставини;

  • якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані, у тому числі — про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію, або не повідомив про купівлю товарів або оплату послуг, передбачених підпунктом 5 пункту 5 цього Положення, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії, — з місяця, в якому виявлено порушення.


Постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 р. №609 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» прийнято низку змін у порядку нарахування субсидій, а саме:

  1. Змінено період, за який враховуються доходи під час призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, із чотирьох кварталів до двох кварталів. Передбачено під час здійснення розрахунку субсидії на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховувати доходи за третій-четвертий квартали попереднього року, а розрахунок субсидії на опалювальний сезон у жовтні проводити на підставі доходів за перше півріччя поточного року.
    Таким чином, враховуватимуться більш актуальні доходи громадян. Інформація про доходи отримуватиметься, як і раніше, від ДФС та Пенсійного фонду України.
    Звертаємо увагу, що зміню­ється період отримання доходів лише при призначенні субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. При призначенні субсидії для відшкодування витрат на придбання твердого палива і скрапленого газу та субсидії для відшкодування витрат на придбання твердого палива, скрапленого газу враховуються доходи за попередній календарний рік.

  2. Надано можливість, у разі смерті особи, якій було призначено субсидію, виплачувати готівкові кошти субсидії на придбання твердого палива та частину невикористаної суми субсидії на індивідуальне опалення одній із осіб, з урахуванням яких субсидія розраховувалася.

  3. При призначенні субсидії на наступний термін відтепер враховуватиметься наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг, якщо загальна її сума перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів (340,00 грн.) доходів громадян.

  4. Передбачено, що субсидія не може призначатися одночасно за місцем реєстрації особи та місцем її фактичного проживання. Зобов’язано отримувача субсидії інформувати протягом місяця про закінчення терміну реєстрації місця перебування.
    Врегульовано питання призначення субсидії недієздатній особі за заявою опікуна.

  5. Постановою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 р. №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» в частині перегляду соціальних нормативів споживання газу для приготування їжі та підігріву води, а саме:



  • за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання — 3,3 куб. м на одну особу на місяць;

  • за наявності газової плити (в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача) — 5,4 куб. м на одну особу на місяць;

  • за наявності газової плити та газового водонагрівача — 10,5 куб. м на одну особу на місяць;


Л.ХРУЩ, директор департаменту праці та соціального захисту населення