Захворювання на ГРВІ непомітно зростає

З настанням холодів почастішали звернення людей у медичні установи з ознаками ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції).
Джерелом інфекції при ГРВІ та грипі є хвора людина. Шлях передачі — повітряно-крапельний. Найбільш небезпечний серед ГРВІ — грип. Ця небезпека зумовлена як важкістю перебігу, так і можливими ускладненнями. Здебільшого від зараження до перших проявів хвороби минає одна-дві доби, а інколи й декілька годин. Вірус, що потрапив на слизову оболонку носоглотки, швидко розповсюджується, вражаючи здорові клітини.
На що необхідно звернути увагу.
Існують деякі особливості перебігу грипу у різних вікових групах. У дітей молодшого віку, передусім, можуть з’явитися симптоми нейротоксикозу (блювання, судоми). Навіть на тлі субфебрильної температури тіла (37-37,9°С). У осіб похилого віку на тлі ГРВІ загострюються серцево-судинні захворювання, активуються хронічні вогнища інфекції, що суттєво впливає на клінічні прояви грипу.
Захворювання здебільшого починається гостро, із проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота у попереку, крижах, суглобах, м’язовий біль, порушується сон. Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія (почервоніння), одутлість, блискучі очі.
Здебільшого на другу добу хвороби з’являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.
Вже у перші години температура тіла може сягати 39-40°С, утримуватися на такому рівні 2-3 доби. Якщо у подальшому гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля (триває довше 5-7 діб), — це свідчить про розвиток ускладнень.
При появі ознак хвороби пацієнт підлягає ізоляції в окрему кімнату і виклику лікаря. Хворого варто забезпечити великою кількістю підкисленого пиття. Лікування ГРВІ та грипу є складною проблемою, тому його має визначати фахівець.
При грипі не можна:

  • збивати температуру тіла нижче 38°С, тому що при температурі від 37-38°С в організмі утворюється противірусний білок інтерферон. Винятком можуть бути діти для попередження фебрильних судом;

  • самовільно приймати антибіотики.


Профілактичні заходи мають бути спрямовані на підвищення резистентності організму до дії збудників грипу та ГРВІ. Найбільш ефективною при цьому є вакцинація протигрипозною вакциною в передепідемічний період (листопад).
Методи профілактики:

  • повноцінне харчування з включенням у раціон продуктів, багатих на вітамін С;

  • загартовування організму;

  • вживання загальнозміцнюючих продуктів, що містять природні фітонциди — цибуля, часник, хрін;

  • можна застосовувати адаптогени рослинного походження: настоянку ехінацеї, женьшеню, радіоли рожевої, екстракт елеутерококу.


Високоефективними є рекомендації загального санітарно-гігієнічного спрямування:

  • часте миття рук із милом;

  • провітрювання приміщень, вологе прибирання;

  • прикривання носа та рота одноразовою маскою, хустинкою (або одноразовими серветками), особливо, при кашлі та чханні.


Не потрібно займатись самолікуванням — це небезпечно! Лише при своєчасному і правильному лікуванні хвороба закінчується повним одужанням.
В.КОРПАЧ, міськрайінфекціоніст