Як підтвердити трудовий стаж, якщо ви загубили трудову книжку?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Як я можу підтвердити трудовий стаж, якщо загубила трудову книжку?
Антоніна Є., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Під час визначення розміру пенсії страховий стаж після 1 січня 2004 року враховують за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.
Для підтвердження частини стажу роботи, яка припадає на період до 2004 року, трудова книжка відіграє велику роль.
Відповідно до статті 48 Кодексу законів про працю України, основним документом, що підтверджує трудовий стаж, є трудова книжка.
У випадку її втрати, слід керуватись Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту населення України від 29 липня 1993 р. №58, та Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. №637.
ПОРЯДОК ВИДАЧІ ДУБЛІКАТА ТРУДОВОЇ КНИЖКИ ЗА ОСТАННІМ МІСЦЕМ РОБОТИ
Згідно з положеннями Інструкції №58, у разі втрати трудової книжки після звільнення, працівник має право заявити про це роботодавцю за місцем останньої роботи. Не пізніше, ніж через 15 днів після подання заяви, а в разі виникнення ускладнень, — в інші строки, роботодавець за місцем останньої роботи видає колишньому працівнику нову трудову книжку з надписом «Дублікат» у правому верхньому кутку першої сторінки. У графу 3 розділу «Відомості про роботу» такої трудової книжки вноситься спочатку запис про загальний стаж роботи (сумарно) із зазначенням загальної кількості років, місяців, днів роботи.
Якщо працівник надасть відповідні документи, що підтверджують його роботу в минулому на інших підприємствах (а це можуть бути витяги з наказів або копії наказів про прийняття та звільнення з роботи, копії особових карток, документи з особових справ), то після запису про загальний стаж роботи роботодавець за останнім місцем роботи вносить також дані про трудовий стаж за окремими періодами роботи без зазначення номерів записів.
Як підстава внесення запису, зазначається найменування, дата і номер документа, на підставі якого проведено відповідні записи у дублікаті. Документи, що підтверджують стаж роботи, повертаються їх власнику.
Роботодавець зобов’язаний сприяти працівникові в одержанні документів, які підтверджують стаж його роботи, що передував влаштуванню на це підприємство.
ПІДТВЕРДЖЕННЯ СТАЖУ РОБОТИ ЗА ВІДСУТНОСТІ ТРУДОВОЇ КНИЖКИ
За відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.
У разі відсутності вищезазначених документів, для підтвердження трудового стажу приймаються членські квитки профспілок. При цьому підтверджуються періоди роботи лише за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків.
Час роботи осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, заснованою на приватній власності та на винятково їхній праці, за період до 1 травня 1993 р., а також час роботи осіб, які займаються веденням особистого селянського господарства зараховується до трудового стажу за наявності довідки Пенсійного фонду України про сплату страхових внесків.
Для підтвердження військової служби, служби цивільного захисту, служби в органах державної безпеки, розвідувальних органах, Держспецзв’язку приймаються:

  • військові квитки;

  • довідки військових комісаріатів, військових частин і установ системи Міноборони, МВС, МНС, Мінінфраструктури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ДПС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, ДПтС, ДСНС;

  • довідки архівних і військово-лікувальних установ.


Тривалість тимчасової непрацездатності, яка розпочалася в період роботи, встановлюється на підставі довідок, виданих за місцем цієї роботи.
Час догляду за інвалідом I групи, дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, встановлюється на підставі:

  • акта обстеження фактичних обставин здійснення догляду;

  • документів, що засвідчують перебування на інвалідності (для інвалідів


I групи і дітей-інвалідів) і вік (для престарілих і дітей-інвалідів).
Час утримання під вартою, час відбування покарання в місцях позбавлення волі та час перебування в засланні й на примусовому лікуванні підтверджується довідками органів внутрішніх справ і зараховується до трудового стажу за наявності документів про реабілітацію (довідки суду, органів прокуратури чи досудового розслідування про закриття кримінального провадження або довідки суду про ухвалення виправдувального вироку).
Робота в’язнів підтверджується довідкою органів внутрішніх справ і довідкою про сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України.
ПІДТВЕРДЖЕННЯ ТРУДОВОГО СТАЖУ ПОКАЗАННЯМИ СВІДКІВ
За відсутності документів про наявний стаж роботи та неможливості їх одержання, у зв’язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями, стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі — колгоспі) або в одній системі.
У такому ж порядку показаннями свідків підтверджується час роботи громадян із числа національних меншин, примусово виселених із місць постійного проживання в 30-40 роки минулого століття, а також час роботи в колгоспі до 1965 року у випадках, коли неможливо одержати документи про наявний стаж роботи, незалежно від причин відсутності необхідних документів.
За відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості одержання їх внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних з інших причин, трудовий стаж установлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній із ним роботі і мали документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.
ОСОБЛИВОСТІ ПІДТВЕРДЖЕННЯ ТРУДОВОГО СТАЖУ ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПРАЦІВНИКІВ
У тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.
У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.