Земельний скандал у районі: народний депутат і голова РДА обмінялися звинуваченнями

Земельний скандал у районі: народний депутат і голова РДА обмінялися звинуваченнями

Цими днями, за підсумком відвідин виборчого округу, на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» народний депутат України Володимир ЛИТВИН написав наступне:
\"Земельний \"Земельний

«Новим виявом дій місцевої влади з «ощасливлення людей реформами» стало обкрадання селянських земель. Минулий тиждень показав, що масштаби цього набули, так би мовити, конвеєрного виміру. Принаймні, у Новоград-Волинському районі. Сказати, що мої земляки обурені, це не сказати нічого. Їх гнів вже шукає і потребує якогось виходу.
Відсутність реакції на попередні мої звернення і запити до Центру голова РДА, схоже, розглядає як заохочення. Сьогодні знову направив звернення такого змісту, щоб влада поставила на місце свого знахабнілого діяча.
Нещодавно на засіданні Ради регіонального розвитку публічно на всю країну було продемонстровано принциповість влади щодо «смотрящих» в земельних відомствах, звільнено з роботи в.о. голови Держгеокадастру. Рекомендовано правоохоронним органам порушити проти нього кримінальну справу і «посадити». Разом із тим, незайманими залишаються реальні особи, які, приховано від громад, передають різного роду особам і фірмам селянські землі в оренду на 49 років. Тобто, назавжди.
Так, голова Новоград-Волинської РДА Житомирської області Михнюк одноосібно й утаємничено від громадськості вже передав декілька тисяч гектарів земель спільної власності (нерозпайовані паї) ТОВ «Заможне-Агро», яке зареєстроване у Житомирському районі, жодного відношення не має до Новоград-Волинського району і не помічене роботою в ньому. Навіть голови громад нічого не знали про цю оборудку, масштаби якої до кінця ще не відомі. Коли це випадково стало набуттям гласності та викликало обурення людей, голова РДА заднім числом протягнув рішення з цього приводу через сесію районної ради. Люди говорять, що воно стало можливим, завдячуючи «вагомим» аргументам, від яких було важко відмовитися тим, хто за нього голосував. Інакше складно усвідомити, як голова РДА і частина депутатського корпусу стали палкими прихильниками ТОВ, яке в районі не здійснювало жодної діяльності.
Раніше я вже звертався з цього приводу до КМУ, ГПУ і НАБУ. Проте щодня з’являється нова інформація про масштаби цієї оборудки, коли власники ТОВ заявляються до сільських рад з відповідними паперами від голови РДА.
На жаль, оперативного реагування на те, що відбувається, немає.
Люди сповнені рішучості захистити свої права і свою власність у будь-який спосіб.
Надсилаючи останнє звернення до Президента України, отримане мною на сході села, прошу і вимагаю від імені селян Новоград-Волинського району:


  • відмінити всі подібні розпорядження голови РДА;

  • провести розслідування щодо таких дій місцевої влади (нормальні справи у злодійський спосіб не вирішуються), порушити кримінальні справи;

  • дати публічну оцінку таким діям, щоб відбити бажання у «смотрящих» і представників влади розпоряджатися на свій розсуд тим, що їм не належить.


Звертаю увагу на ту обставину, що голова РДА Михнюк вчинив такі дії перед виборами до ОТГ. Можливо, з таким розрахунком, щоб поставити громаду перед фактом, що відбувся. За такі «дембельські акорди» влада має дати йому належним чином по руках, показати суспільству, що вона справді на стороні людей.
Прошу усіх, кому небайдужа доля сільських жителів, у яких відбирають право на землю, висловити свою позицію у той чи інший спосіб, щоб у Києві нарешті усвідомили, що не можна безкінечно ігнорувати народ і потурати своїм «державним слугам».
Треба діяти всім разом, бо на листи, звернення у Києві мало звертають уваги. Ніколи! Зайняті реформаторством, а по суті, Бог зна чим».

Далі пропонуємо вашій увазі уривок із звіту про депутатську діяльність за жовтень 2017 року:
«У селах Федорівка, Ярунь, Піщів, Тупальці, Кропивня, Поліянівка, Тальки, Барвинівка, Лебедівка, Яворівка Новоград-Волинського району відбулися зустрічі з громадами, давав відповіді та пояснення на запитання людей. Основна увага була приділена проблемі захоплення нерозпайованих земель — спільної власності громад, які всупереч позиції громад, рішенням глави РДА передано в оренду на 49 років одній із комерційних фірм, яка не проводить жодної діяльності в районі. З цього приводу направив відповідні запити до Президента, КМУ, ГПУ і НАБУ».
Невдовзі з’явилася і реакція голови Новоград-Волинської РДА Володимира МИХНЮКА. Також у мережі «Фейсбук», на його сторінці:
«Не можу не відреагувати на безпідставні звинувачення та на такий «звіт» «народного». Прочитавши його, у мене виникло декілька думок і запитань: що значить «без згоди громад»? Громада — це «соратники» та «ділки», які протягом десятиліть використовують землі, сприймаючи їх як свою власність, а це — основне багатство України та селян, НЕ СПЛАЧУЮЧИ за її використання податків тим же громадянам. Ігноруючи прохання та вимоги райдержадміністрації щодо укладання договорів оренди, мабуть, надіялись на «народного». І коли приходять інвестори, готові працювати та сплачувати податки в бюджет громади, «соратники» та «ділки» заворушились — почали писати звернення, звіти, петиції. Постає питання: де ви були раніше? Але чому тут дивуватись, якщо сам «народний» вважає кошти з Держбюджету на соціально-економічний розвиток району та міста своїми власними, їздить по району і шантажує громади, мовляв, якщо не підтримаєте мою «КОМАНДУ», то допомагати і фінансувати вас не буду , начебто, це власна спонсорська допомога. Насамкінець хочу зазначити, що громадськість має дати таким «народним» свою оцінку, а такі діячі повинні стати минулим, а з ними — і часи «смотрящих», лобіювання та «кришування» наближених «соратників».
Тепер щодо роботи РДА. Ми систематично працюємо над наповненням бюджету — легалізуємо працю та земельні відносини, а ще максимально намагаємось, відповідно до чинного законодавства, та в межах наданих повноважень розвивати наш район. Словом, хтось займається популізмом і лає та критикує , а караван іде».

Підготував Олег БРЮХАНОВ