Винесли «сміття» з хати: громадські слухання щодо прийому львівського сміття пройшли у взаємних звинуваченнях

Винесли «сміття» з хати: громадські слухання щодо прийому львівського сміття пройшли у взаємних звинуваченнях

\"ВинеслиГромадські слухання з питання можливого прийому й захоронення львівського сміття на Новоград-Волинському полігоні твердих побутових відходів (урочище Ржатківка) оголили низку супутніх проблем.
Слухання відбулися у п’ятницю, 3 листопада, і пройшли у великій залі Будинку рад замість запланованої конференц-зали, оскільки зацікавлених осіб зібралося більше, аніж передбачали організатори.

Головуючий на слуханнях, заступник міського голови з житлово-комунальних питань Віктор Шалухін, повідомив, що до Новоград-Волинської міської ради вже вкотре звертаються Львівська й Житомирська ОДА з проханням розглянути пропозицію ТОВ «АВЕ Львів» — організації, що займається вивозом сміття зі Львова, — й дозволити прийом і захоронення львівського сміття на новоградському полігоні ТПВ за відповідну плату.
«Вже було декілька пропозицій. Новоград-Волинська міська рада відмовила. Надійшла нова пропозиція — виносимо її на обговорення. Ми працюємо за процедурою», — зазначив Шалухін.
Новоград-Волинський полігон ТПВ перебуває на балансі КП «Шляхрембуд», проте, відповідно до договору, утримується й експлуатується приватним підприємством ТОВ «Міськкомунсервіс», яким керують депутати міської ради Роман Седлецький (директор підприємства) й Олег Ващенко.
Необхідність прийому за відповідну плату львівського сміття вони аргументують тим, що внаслідок боргів за надані послуги ТОВ «Міськкомунсервіс» зіткнулося з проблемою заправки техніки і виплати заробітної плати. «Населення заборгувало півмільйона гривень за вивезення сміття, так само — приватні підприємства, ще півмільйона — ОСББ міста. Якщо не приймати львівське сміття і не заробляти кошти, то ми не зможемо експлуатувати техніку, що працює на полігоні», — така позиція керівництва «Міськкомунсервіс».
До слова, техніка, про яку йдеться — бульдозер і потужний компактор сміття, — придбані за кошти ТОВ «Міськкомунсервіс». Лише механізми такого типу здатні впоратися з горами відходів, що нагромадилися на полігоні.
КП міської ради «Шляхрембуд» такої техніки не має. Тому, в разі, якщо «Міськкомунсервіс» з якихось причин припинить роботу на полігоні (і забере свою техніку), то його просто нічим буде обслуговувати. Новоград-Волинський опиниться на межі власної екологічної катастрофи.
Про це говорив директор КП «Шляхрембуд» Юрій Юсипець. «Цей смітник народили без мене. Я очолив «Шляхрембуд» уже після того, як обслуговування полігону ТПВ міська рада передала «Міськкомунсервіс». У нас немає необхідної техніки. У нас навіть повністю укомплектованого штату працівників немає. Тому, користуючись нагодою, запрошую на роботу двірників…» — зазначив Юрій Юсипець.
На підтвердження своїх слів він згадав про свіжу ситуацію, коли для вивозу опалого листя підприємству довелося орендувати автомобіль. А той застряг у багнюці на розбитій дорозі, що веде до полігону ТПВ, тож згаяли дві години «орендованого часу».
Категорично проти звезення на Новоград-Волинський полігон відходів з інших регіонів України виступили присутні на слуханнях ветерани АТО, депутати міської ради Ігор Юшманов, Сергій Хапчук, Василь Остапчук, Анатолій Легенчук, Олександр Кармазін, Андрій Рассадін.
Спільним у виступах депутатів було, найперше, впорядкувати процес прийому сміття. Почати з того, що забезпечити об’єкт дозиметром для радіаційного контролю, вагами для контролю прийнятої кількості сміття, відеоспостереженням.
Громадське обговорення, яке від початку ознаменувалось конфліктом між керівництвом «Міськкомунсервісу» й виступаючим представником ветеранської організації, у подальшому переросло у суперечку між законодавчою і виконавчою владами. Видатки з міського бюджету затверджують депутати, але кістяк програми соціально-економічного розвитку формують працівники міськвиконкому. Чому до цього часу не включили у жодну з попередніх програм і не проголосували за купівлю комунального компактора, вагової установки, обладнання відеоспостереженням — відповідальність за це сторони намагалися перекласти одна на одну. Прозвучала й «ціна питання»: вартість компактора — 6,5 млн. грн., ваги — 450 тисяч гривень. З огляду на нинішній міський бюджет і деякі статті видатків, суми цілком підйомні.
Але з нового року відбудуться зміни в законодавстві, що регулює роботу з утилізації сміття. Кожен полігон в Україні повинен бути оснащеним сортувальною лінією. Отже — додатковий клопіт на тлі того, що другий рік поспіль, за наявності бюджетних коштів, підрядна організація так і не в змозі завершити будівництво другого пускового комплексу першої черги…
Ускладнює ситуацію судова справа: прокуратура, виявивши порушення, добивається розірвання договору утримання й експлуатації полігону ТПВ між «Шляхрембуд» і «Міськкомунсервіс». Сторони називали суперечливу інформацію стосовно перебігу справи. Юрій Юсипець, який виступав одним із останніх, зазначив, що він, як одна зі сторін судового процесу, свідчить, що суд не прийняв рішення про дострокове розірвання договору, оскільки немає підстав. Тож, за ТОВ «Міськкомунсервіс» поки що залишається право на обслуговування й експлуатацію полігону ТПВ у Ржатківці.
* * *

Нагадаємо, що цій темі газета «Звягель» вже присвятила низку публікацій. У відповіді на інформаційний запит ми отримали від міської ради наступну інформацію:

  1. Новоград-Волинська міська рада не погоджувала та не надавала дозволу на прийом сміття з інших регіонів України на полігон твердих побутових відходів, який розташований на території Чижівської ОТГ.

  2. Полігон ТПВ Новоград-Волинської міської ради, що знаходиться в урочищі Ржатківка, перебуває на балансі комунального підприємства Новоград-Волинської міської ради «Шляхрембуд». 02 січня 2014 року між КП «Шляхрембуд» та ТОВ «Міськкомунсервіс» було укладено договір про утримання та обслуговування полігону ТПВ.

  3. Використано коштів із початку будівництва на першу чергу (другий пусковий комплекс): всього — 3 млн. 360 тис. 936,47 грн.; у тому числі: 2014 рік — 371 504,88 грн.; 2015 рік — 1 875 545,26 грн. (в тому числі Державний бюджет — 506 934 грн.); 2016 рік — 305 649,53 грн.; 2017 рік — 808 236,80 грн. (Державний бюджет — 808 236,80 грн.).

  4. Згідно з санітарно-технічним паспортом полігону ТПВ, термін експлуатації другої черги орієнтовно становить 10 років.


Поряд із цим директор ТОВ «Міськкомунсервіс» Роман Седлецький надав редакції «Звягеля» ксерокопію договору про надання послуг із розміщення та захоронення побутових відходів між ТОВ «Міськкомунсервіс» і ТОВ «АВЕ Львів» щодо прийому на полігон в урочищі Ржатківка побутового сміття зі Львівщини. Дата укладання договору —
14 липня 2017 року. Інформацію про прийом новоградським полігоном ТПВ львівського сміття до початку дії договору в ТОВ «Міськкомунсервіс» спростували.
Водночас ще у березні цього року небайдужі місцеві жителі розповідали «Звягелю», що бачили випадки завезення на новоградський полігон ТПВ іногороднього сміття. Але фотофактами це підкріплено не було.
Фото та інші докази з’явилися у вересні. Зокрема, 5 вересня комісією у складі депутатів Новоград-Волинської міської ради Ігоря Юшманова, Олександра Палецького і Сергія Хапчука, а також представників УЖКГ, включаючи директора КП «Шляхрембуд» Юрія Юсипця, було зафіксоване скидання декількох десятків тонн сміття вантажним автомобілем. Даний факт зафіксовано та задокументовано належним чином. Про це повідомив у соцмережі «Фейсбук» депутат міської ради Сергій Хапчук. У своєму щоденному зверненні до городян через соцмережі Віктор Весельський через два дні написав наступне: «Сподіваюся, на цей раз поліція і прокуратура відреагують!!! Бо це все — без офіційного погодження, і мають бути покарані винні!!!».
Залишається додати, що відколи Львів зіткнувся з проблемою неможливості власними силами проводити захоронення чи переробку свого побутового сміття, на Житомирщині й, зокрема в Новоград-Волинському районі, неодноразово фіксувалися факти несанкціонованого скидання львівського сміття просто на полях.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА