Мешканці дякують: аварійне дерево зрізали на 56-ий день…

Мешканці дякують: аварійне дерево зрізали на 56-ий день…

І це час, який минув тільки від моменту публікації про проблему в газеті «Звягель» від 18 серпня 2017 року. Насправді височенне дерево загрожувало безпеці жителів «Світанку» й випадковим перехожим набагато довше.
Тоді, у серпні, жителі багатоквартирних будинків по вулиці Волі, 3 і 5, нарікали на бездіяльність усіх служб, які б мали подбати про ліквідацію високих і аварійних дерев: «У нашому дворі — два сухих дерева, які давно потребують, щоб їх зрізали. Під час буревію вже не вперше відколюється стовбур і гілля, вони падають на гаражі, сараї. Під одним із дерев проходить газова труба, роками нефарбована і вже погнута, бо на неї падало гілля.
Ми зверталися до депутата О.М.Стадника, писали звернення до міського голови (від 5 липня 2017 року). Викликали працівників відділу благоустрою (каб. №49) — на виїзді у нас були І.М.Петюк, О.М.Матюшина. Минуло більше місяця, але жодних дій ні від кого немає. Під час нещодавньої грози, 7 серпня, знову відкололася частина стовбура і впала на сараї. Просимо допомоги!».
«Дерево — високе, і щоб його зрізати, потрібна спеціальна драбина заввишки 30-50 метрів, а ми маємо — 18-22 м. З цього приводу зверталися до житомирських рятувальників, у яких є відповідне обладнання. Декілька дерев ми таким чином ліквідували у місті — рятувальники давали нам техніку, ми її заправляли і працювали. Але це відбувалося досі… раз на рік (!) — нам пояснюють, що будь-якої миті драбина може знадобитися рятувальникам в екстреному випадку. Проблема ще й у тому, що поруч розташовані гаражі, на які може впасти дерево під час порізки, а якщо скористатися меншою вишкою, ніж потрібно, то це є небезпечно для життя працівників комунальної служби. Точної дати вирішення проблеми назвати не можу. Отака у нас робота: що не зробимо, — усе погано», — так ще влітку прокоментував проблему очільник управління ЖКГ міської ради О.В.Богданчук.
Цими днями редакція отримала листа від жителів згаданого мікрорайону: «Хочемо всій редакції газети «Звягель» висловити велике щире українське «дякую» за вашу невідкладну допомогу, а саме: завдяки вашій публікації про «дерево, якому 100 років», на 56 день від дня виходу публікації його зрізали. Наше життя тепер у безпеці. (Від мешканців багатоквартирного будинку по вул.Волі, 5.)
Від редакції. Ми розуміємо іронічний підтекст, який присутній у цих словах. Адже жителі кварталу чекали на ліквідацію проблеми не 56 днів, а значно довше. На їхнє щастя, аварійне дерево таки витримало і не рухнуло передчасно комусь на голову. Водночас додамо, що і в цій, і в схожих ситуаціях, газета (як засіб масової інформації) лише висвітлює проблему, звертає на неї увагу відповідних служб, наводить коментарі і т.д. А вирішувати проблему повинні саме відповідні служби, які для цього створені, діють і фінансуються з бюджетів.
Власна інформація