Депутати міської ради оцінили «незадовільно» роботу двох заступників міського голови

Депутати міської ради оцінили «незадовільно» роботу двох заступників міського голови

\"ДепутатиТакі підсумки другого пленарного засідання вісімнадцятої сесії міської ради сьомого скликання. Нагадаємо, що цього разу депутати порядок денний розподілили на два дні. Більшість питань розглянули у четвер, 9 листопада (про найрезонансніші з них йшлося в минулому номері «Звягеля»). Два питання залишили на п’ятницю: «Про звіт міського голови про роботу виконавчих органів міської ради та про здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності виконавчими органами міської ради у 2017 році» та «Про звіти посадових осіб міської ради, яких вона обирає або затверджує» (сюди входять заступники міського голови, секретар міської ради та керуючий справами).
Зрештою два заступники міського голови — Лариса Шутова (відповідає за питання соціального захисту, молоді та спорту) і Віктор Шалухін (відповідає за питання ЖКГ та роботу комунальних підприємств) — у результаті таємного голосування депутатів отримали понад 50% голосів «незадовільно». А напередодні Віктор Весельський частину обов’язків Лариси Шутової перерозподілив собі, а саме: контроль за галуззю медицини.

З огляду на події першого сесійного дня, коли депутати влаштували публічну сварку через львівське сміття, очікувалося, що в сесійному залі буде «спекотно». Можна було припустити, що відбудуться гострі дебати навколо звітів посадових осіб, адже, крім львівського сміття, є ще незакінчені роботи на дахах колегіуму й гімназії, тарифи на воду та її якість, пасажирські перевезення, черговість ремонту доріг та проведення робіт із благоустрою у дворах… Ці та інші питання — регулярно на слуху в громади, і саме вони мали всі шанси стати предметом дискусії.
Очікуваний ритм перебігу сесії на самому початку змінила заява депутатської фракції міської ради «Солідарність», яку зачитав Олег Ващенко. Із трибуни прозвучали звинувачення на адресу голови бюджетної комісії міської ради Ігоря Юшманова — колишнього колеги по фракції. Мовляв, Ігор Юшманов, очолюючи бюджетну комісію, одночасно, вже як підприємець, проводив поставки оргтехніки в освітянські заклади міста за завищеними цінами. Олег Ващенко закликав провести перевірку дій депутата Юшманова на предмет відповідності чинному законодавству, а на час перевірки відсторонити його від виконання обов’язків голови комісії.
Природно, що така заява мала ефект бомби: до участі в обговоренні, градус якого суттєво зріс, долучилися майже всі депутати. Спілкування проходило на підвищених тонах і супроводжувалося все новими й новими взаємними «викривальними фактами».
Сам же Ігор Юшманов сказав, що це — помста за його принципову позицію щодо недопущення звозу на новоградський полігон львівського сміття (нагадаємо, що підприємством, яке обслуговує полігон ТПВ, керують депутати Роман Седлецький і Олег Ващенко).
Міський голова, який у даному випадку виступив модератором, мусив оголосити позапланову перерву, оскільки значна частина депутатів «психанула» й пішла на перекур. Саме там, на сходах до Будинку рад, розділившись на групки, депутати обговорили, як максимально коректно вийти з ситуації, аби не створити прецедент: щоби й інформацію не залишити без уваги, і недопустити необдуманого усунення з посади. Тим більше, що наступна сесія — бюджетна, а мова йде про голову бюджетної комісії…
Зрештою обранці громади прийняли рішення (взявши за основу пропозицію фракції Народної Партії) «Про створення тимчасової контрольної комісії міської ради з питань перевірки фактів, викладених у заяві депутатської фракції міської ради «Солідарність», стосовно голови постійної комісії міської ради з питань міського бюджету та комунальної власності
Юшманова І.Г.». До складу комісії увійдуть по одному представнику від кожної фракції та групи позафракційних депутатів.
Коли через понад дві години дебатів депутати нарешті повернулися до двох питань порядку денного, сили й активність були вже не ті. Майже всю енергію забрало обговорення заяви. Тож, міський голова відзвітував чітко й за планом.
Так само вичерпно відповів на всі питання депутатів. «Гострих» було небагато. Відзначимо питання про добудову без погоджень із відповідними службами до Молодіжного центру (у дворі), де має розміститися заклад громадського харчування. Віктор Весельський сказав, що дав доручення вивчити це питання і ухвалити одне з двох рішень: або узаконити добудову, або її знести.
Звіти секретаря міської ради, заступників міського голови та керуючого справами було вирішено не заслуховувати, оскільки відповідні матеріали було роздано депутатам у ході підготовки до сесії.
Депутати прийняли рішення шляхом таємного голосування бюлетенями дати оцінку діяльності посадових осіб органів виконавчої влади. У бюлетенях навпроти прізвищ працівників найвищої керівної ланки міськвиконкому потрібно було вибрати один із двох варіантів відповіді на питання: «Як ви оцінюєте роботу?» — «задовільно» або «незадовільно». Головою лічильної комісії обрали Василя Остапчука, членами комісії — Олександра Махновецького і Володимира Федорчука.
Варто зазначити, що голосування не мало гострого «кадрового характеру». Тобто, як було підкреслено в залі, не вимагало від міського голови негайного звільнення тих, у кого переважить «незадовільно». Тож, хвилювання, притаманного для тих випадків, коли вирішується твоє майбутнє на посаді, в словах і діях посадовців не спостерігалося.
Тим не менше, підсумки голосування логічно мають стати для міського голови поштовхом для прийняття кадрових рішень.
Загалом було виготовлено 34 бюлетені. 28 — роздано на руки (саме стільки було присутніх із правом голосу в даному випадку). Голоси розподілилися наступним чином:

  • міський голова Віктор Весельський: «задовільно» — 22, «незадовільно» — 6;

  • секретар міської ради Олена Пономаренко: «задовільно» — 22, «незадовільно» — 6;

  • перший заступник міського голови Сергій Колотов: «задовільно» — 20, «незадовільно» — 8;

  • заступник міського голови Оксана Гвозденко: «задовільно» — 24, «незадовільно» — 4;

  • заступник міського голови Віктор Шалухін: «задовільно» — 10, «незадовільно» — 18;

  • заступник міського голови Лариса Шутова: «задовільно» — 10, «незадовільно» — 18;

  • заступник міського голови — начальник фінансового управління міської ради Ірина Ящук: «задовільно» — 21, «незадовільно» — 7;

  • керуючий справами виконавчого комітету міської ради Дмитро Ружицький: «задовільно» — 17, «незадовільно» — 9 (у двох бюлетенях були незрозумілі позначки).


Серед інших подій сесії відзначимо «голосування» за питання «Взяти до уваги звіт міського голови» карткою для електронної системи, що належить депутату Юрію Мірзабекяну, в той час, коли депутат… покинув сесійну залу. Цей факт помітив голова постійної комісії з питань депутатської етики Андрій Рассадін, коли результати висвітилися на табло.
Прозвучала інформація про використання благодійних внесків від підприємців, сплачених до «Лесиних джерел». Загалом святкування обійшлося в 190,2 тис. грн. На харчування гостей пішло 110 тисяч гривень. Сюди порахували 528 осіб, серед яких 79 — офіційних, 256 — представники аматорських колективів, 30 — лесезнавці, 80 — представники професійних колективів, 83 — учасники свята та члени журі. «Хтось гостював два дні, хтось — три чи п’ять днів. У середньому обід коштував 70 гривень», — зауважила Оксана Гвозденко.
За оренду місць загального користування до бюджету надійшло 35,4 тис. грн. У той же час на квіткову продукцію витрачено 35,8 тис. грн. Сюди увійшли витрати не лише на квіти до пам’ятників із нагоди урочистих дат, а й на букети, що вручаються разом із почесними грамотами та подяками. «Вічне — це людяність і порядність. І професіоналізм, якого ні за які гроші не купиш», — підсумував обговорення з цього питання міський голова.
Насамкінець було погоджено внесення змін до рішення міської ради від 09.11.2017 р. №392 «Про внесення змін до міського бюджету на 2017 рік» у частині співфінансування об’єктів за рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій».
Наступне пленарне засідання Новоград-Волинської міської ради сьомого скликання відбудеться 21 грудня 2017 року.
Олег БРЮХАНОВ
Фото міської ради