Тариф на воду знову зросте

15 листопада на сайті міської ради опублікували повідомлення про намір зміни тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.
«У відповідності до Порядку доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обгрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної позиції територіальних громад, затвердженого Наказом Мінрегіонбуду України №390 від 30.07.2012 року (зі змінами), комунальне підприємство Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» надає інформацію про намір повного перегляду тарифів на комунальні послуги, які надаються підприємством», — йдеться в повідомленні.
Причинами перегляду тарифу в сторону збільшення називають ріст цін на основні статті витрат — такі як електроенергія, паливно-мастильні матеріали, реагенти на очистку води, оплата праці і відрахування на соціальні заходи, в зв’язку з ростом мінімальної заробітної плати з 01.01.2018 р.
На сьогодні в Новограді-Волинському з 13.05.2017 р. діють тарифи: на централізоване водопостачання — 8,95 грн./куб. м із ПДВ, на централізоване водовідведення — 15,38 грн./куб. м із ПДВ (разом 24,33 грн./куб. м), встановлені Постановою НКРЕКП від 26.04.2017 р. №551.
Пропонований Водоканалом тариф — 27,42 грн./куб. м (10,34 грн. — водопостачання, 17,08 грн. — водовідведення).
В інформації, розміщеній у соцмережі «Фейсбук», «Об’єднання Самопоміч» (Новоград-Волинський) закликає городян внести свої конкретні пропозиції щодо розміру тарифу на воду в Новограді-Волинському.
Зокрема, в повідомленні йдеться, що пропонований тариф (27,42 грн. за кубометр) це — не кінцева вартість, оскільки в даний розмір оплати ще не включені кредитні зобов’язання КП «ВУВКГ», які міська рада більше не погоджується покривати з бюджету:
«Що ми маємо наразі:

  • непомірні для такої ситуації витрати на заробітну плату керівництва Водоканалу, яке не справляється зі своїми обов’язками;

  • відсутність бажання залучати кризових менеджерів та небажання визнавати кризу у власній компетенції;

  • відсутність відкрито оприлюдненої фінансової звітності щодо кредиту комунального підприємства, на яке йдуть мільйони, проте нема жодної інформації щодо стану заборгованості;

  • стан води, труб, обслуговування населення при такому тарифі залишає бажати кращого.


Усі конкретні та логічні пропозиції будуть внесені в офіційне звернення до керівництва КП «ВУВКГ» та міської влади від нашої громадської організації».
Підготував Олег БРЮХАНОВ