Водоканал заперечує звинувачення і пропонує жителям вул.Медової аж три варіанти

У минулому номері «Звягеля» (у матеріалі «Не солодко на вулиці Медовій: можуть залишитися без води та з порожніми обіцянками») було опублікувано колективний лист за підписами 12 жителів вул.Медової та пров.Медового, автори якого скаржилися на труднощі із забезпеченням безаварійного водопостачання їхніх осель. У листі йшлося, зокрема, що Водоканал гальмує початок робіт із незрозумілих для наших дописувачів причин. Газета «Звягель» звернулася з інформаційними запитами з проханням прокоментувати викладене в листі до керівництва Водоканалу і в міську раду. У Водоканалі оперативно відреагували на наше звернення — звинувачення від городян заперечили, натомість дали пояснення і пропозиції варіантів подальших дій для абонентів по вул.Медовій і пров.Медовому:
«Ваш інформаційний запит №483 від 14.11.2017 року Комунальне підприємство Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» уважно розглянуло та надає наступну інформацію.
У відповідності до п.1.3, п.14.1 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України №190 від 27.06.2008 року, із відповідними змінами, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 07.10.2008 року за №936/15627, та п.1.3, п.14.1 Правил користування системою централізованого комунального водопостачання та водовідведення в місті Новограді-Волинському та контролю за їх виконанням, затверджених рішенням двадцять шостої сесії п’ятого скликання 24.09.2009 року за №534, КП НВМР «ВУВКГ», як виробник послуг із централізованого водопостачання та водовідведення, обслуговує вуличні, квартальні та дворові мережі водопостачання, споруди й обладнання, а також технологічні прилади й пристрої на них, які перебувають у нього на балансі або на які є відповідний договір на обслуговування зі споживачем.
Вводи підприємств, відомчих і приватних житлових будинків належать абонентам, ними експлуатуються, і вони ж несуть відповідальність за їх технічний стан.
Ситуація, яка склалася на сьогодні по пров.Медовому, виникла далеко не рік і не два тому, а приблизно років 13-15 тому, коли у мешканців пров.Медового пропав тиск води в їх помешканнях. Вже в той час мешканцям провулку було запропоновано, враховуючи положення нормативних актів, провести заміну існуючого водопроводу, оскільки останній був 1954-1956 років будівництва і повністю використав свій термін експлуатації. Окремо наголошуємо, що дана водопровідна мережа є приватною і належала Сарницькій Ользі Федорівні, яка, в свій час, дозволила включитися до свого водопроводу всім сусідам. Дана водопровідна мережа на балансі КП НВМР «ВУВКГ» ніколи не перебувала і не перебуває, як і решта приватних водопровідних вводів, оскільки дані мережі прокладені та збудовані за кошти приватних осіб.
Всі мешканці пров.Медового та вул.Медової є абонентами Водоканалу і сплачують абонентську плату за надані послуги з водопостачання (постачання холодної води), згідно з показниками встановлених приладів обліку холодної води або за затвердженими Новоград-Волинським міськвиконкомом нормами споживання.
Водопровідну лінію пров. Медового включено з водопровідної мережі діаметром 150 мм, яка проходить по вул.Соборності.
У листопаді минулого року на водопроводі мешканців пров. Медового сталася чергова аварія — згнив водопровідний кран на місці врізки. Мешканці провулку купили кран, а працівники Водоканалу провели роботи з його заміни і повторно наголосили на необхідності проведення заміни водопровідної лінії.
На початку вересня 2017 року від мешканців пров.Медового та вул.Медової надійшли заяви на отримання технічних умов на ремонт водопровідної лінії. З метою розгляду даних заяв, на місце вийшов спеціаліст технічного відділу КП НВМР «ВУВКГ», який запропонував мешканцям даного провулку та вулиці три варіанти підключення до централізованого водопостачання:

  1. з водопроводу колодязя, який знаходиться на проїжджій частині вул. Соборності, з якого і була включена стара водопровідна мережа. Для отримання технічних умов з даного варіанту мешканцям пров. Медового необхідно надати у техвідділ КП НВМР «ВУВКГ» погодження від власників приватних земельних ділянок, по території яких має прокладатись нова водопровідна лінія;

  2. з водопровідної лінії діаметром 150 мм, яка проходить по вул.Соборності, з необхідністю встановлення нового водопровідного колодязя на місці врізки. У цьому разі прокладання водопровідної мережі йтиме по пров.Медовому та вул.Медовій, що призведе до значного здорожчання робіт (будівництво нового водопровідного колодязя, відновлення асфальтного покриття на вул.Медовій та пров.Медовому, проходження інженерних комунікацій: газ, зливова каналізація, водопровід);

  3. з водопровідної лінії діаметром 100 мм, яка проходить по вул.Медовій.


Отже, для отримання технічних умов мешканцям пров. Медового потрібно визначитися із точкою підключення до мереж центрального водопостачання із запропонованих техвідділом підприємства варіантів підключення.
Враховуючи вищенаведене, в даній ситуації на рішення мешканців пров. Медового та вул.Медової чекає якраз КП НВМР «ВУВКГ».
Щодо згадуваного, так званого, «пожежного стояка», надаємо наступні роз’яснення.
Місто Новоград-Волинський має єдину господарсько-питну систему водопостачання міста. На водорозподільній мережі міста встановлено 74 пожежних гідранти. З водопровідних колодязів, де встановлені пожежні гідранти, одночасно під’єднуються й інші споживачі, оскільки водопровідна мережа єдина. У разі виникнення пожежі, відкривається пожежний гідрант, і зникає вода у інших споживачів.
Один із таких пожежних гідрантів встановлено у водопровідному колодязі на перехресті вулиць Соборності та Волі. З даного водопровідного колодязя (наголошуємо, з колодязя, а не гідранта) підключено водопостачання частини будинків мешканців пров.Медового, два приватних будинки по вул.Волі та методичний кабінет по вул.Соборності. Можливості підключення нових абонентів із даного водопровідного колодязя немає, бо він має діаметр 1 м і вже повністю заповнений водопровідною арматурою.
Дана ситуація з водопровідною мережею по пров.Медовому та вул.Медовій могла б не статися, якби свого часу, в 2013 році, коли частина мешканців даного провулку та вулиці проводили заміну старої водопровідної лінії на нову та збирали для цього відповідні кошти, наші скаржники не відмовилися брати дольову участь у проведенні даних робіт, і тому власники домогосподарств, які брали в цьому участь, проклали водопровідну лінію діаметром 50 мм, яка повністю задовольняє їх потреби у водопостачанні, та жодним чином не дозволяє приєднання нових абонентів за технічними параметрами, а, тим паче, без згоди власників мережі, які, до речі, дану згоду не дають.
Враховуючи вищевикладене, жодних порушень у діях працівників комунального підприємства Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» немає. Всі звинувачення мешканців пров. Медового та вул. Медової є безпідставними та необгрунтованими. Дана ситуація вирішиться лише в тому випадку, коли заявники приймуть рішення та виберуть один із запропонованих нами варіантів підключення до центральної мережі водопостачання.
А.ЛЕВИЦЬКА, начальник КП НВМР «ВУВКГ»
Підготував Олег БРЮХАНОВ