Використання антибіотиків без шкоди для здоров’я

Значення антибіотиків у сучасній медицині важко переоцінити, адже, завдяки їх застосуванню, можна вилікувати практично будь-яку мікробну інфекцію. Однак у цих лікарських препаратів є досить істотний недолік: знищуючи хвороботворну мікрофлору, антибіотики шкодять і корисним мікроорганізмам, які є в організмі людини, і надзвичайно важливі для нього.
На жаль, уникнути вживання антибіотиків часом практично неможливо, оскільки людині властиво хворіти. Але правильним лікуванням антибіотикотерапією можна максимально убезпечити себе від багатьох негативних наслідків.
Хворі часто зловживають антибіотиками, причому, майже половина з яких використовують не за призначенням лікаря, а з метою самолікування.
Стійкість до протимікробних препаратів — багатогранна проблема, яка стосується всього суспільства і визначається безліччю взаємопов’язаних факторів (надмірне та неконтрольоване застосування антибіотиків пацієнтами, нераціональне призначення цих препаратів лікарями та неправильне їх використання), тому ізольовані зусилля тут малоефективні.
Утім, багато чого залежить саме від раціонального використання антибіотиків пацієнтами. Тож, варто звернути особливу увагу саме на ці аспекти. Свій внесок у зниження темпів антибіотикорезистентності може зробити кожен. Для цього необхідно виконувати певні правила:

  • не використовувати антибіотики в режимі самолікування, без призначення лікаря;

  • не брати антибіотики для лікування вірусних інфекцій, адже вони на них не діють;

  • не застосовувати антибіотики «для профілактики», «щоб нічого не сталося», «для підстраховки»;

  • самостійно не припиняти прийом антибіотиків при перших ознаках поліпшення самопочуття, а повністю закінчувати курс лікування, прописаний лікарем;

  • не змінювати дозування антибіотика, прописане лікарем;

  • чітко дотримуватись інструкції щодо правильного прийому конкретного лікарського препарату;

  • якщо курс лікування закінчено, а антибіотик залишився, не варто допивати залишки, «бо дороговартісний і шкода викидати»;

  • не передавати антибіотик, прописаний вам, іншим людям;

  • викидати невикористані антибіотики, не залишати їх удома. Деякі ліки із завершеним терміном придатності можуть бути небезпечними;

  • якщо лікар не призначив вам антибіотик, це означає, що він вам не показаний. Не варто просити його виписати, скаржитися і звертатися до інших лікарів.


Із усіх лікарських засобів найбільше побічних дій спостерігається при неконтрольованому використанні антибіотиків, тому при виникненні побічних дій обов’язково звертайтеся до лікаря та не займайтеся самолікуванням.
Необхідно розуміти, що антибіотик — це серйозні ліки, незважаючи навіть на те, що їх без рецептів і зайвих запитань продають у будь-якій аптеці. Лікуватися антибіотиками необхідно суворо за показаннями і під контролем лікаря, тоді лікування буде справді ефективним і безпечним. В інших випадках він чинить небезпеку вашому здоров’ю.
М.РУДЕНКО, заступник головного лікаря з медичної частини міськрайТМО