В останнє десятиліття захворюваність на рак матки зростає

Рак матки — найбільш розповсюджений вид раку жіночих статевих органів, який займає останнє місце серед цих захворювань в якості причин смерті, оскільки виявляється зазвичай на ранніх стадіях, і хвороба добре піддається лікуванню.
Упродовж останнього десятиліття захворюваність раком тіла матки постійно зростає, що, мабуть, пов’язано зі збільшенням тривалості життя жінок і їх перебування в періоді постменопаузи. Рак тіла матки виникає переважно в постменопаузі (при відсутності місячних у жінок старшого віку 5 і більше років), середній вік пацієнток складає 60-62 роки, протягом життя раком ендометрію (матки) хворіє 2-3% жінок.
Симптоми раку тіла матки в деякій мірі залежать від менструальної функції. В менструїруючих жінок — рак ендометрію може проявитися сильними, тривалими менструаціями, часто нерегулярними, ациклічними кровотечами.
Однак у 75% випадків рак ендометрія виникає у жінок в постменопаузі, що обумовлює кров’янисті виділення із статевих шляхів, які називають кровотечі в постменопаузі. Кров’яні виділення, можуть бути незначними, мажучими або сильними. Крім кров’янистих виділень, у хворих можуть бути гнійні виділення, болі внизу живота, попереку.
У постменопаузальному віці ризик виникнення раку ендометрію збільшують такі фактори:

  • ранній початок менструальної функції;

  • пізнє настання менопаузи;

  • ожиріння;

  • наявність цукрового діабету і підвищення артеріального тиску;

  • колоректальний (прямої кишки) рак у пацієнтів чи близьких родичів;

  • народження однієї дитини чи відсутність дітей;

  • безплідність, нерегулярні місячні.


Частота раку ендометрію у жінок, які приймають протизаплідні препарати, на 50% нижча, у порівнянні з жінками, які не приймають такі препарати.
Поява значних серйозних болів у жінок похилого віку, без наявності даних щодо запальних захворювань матки, піхви, шийки матки — характерні для раку тіла матки. Розвиток захворювання може супроводжуватися значними водянистими виділеннями (лейкорея). Болі — пізній симптом захворювання. Найчастіше буває внизу живота і попереково-крижовій ділянці, носить переймоподібний або постійний характер.
На обліку в онкогінеко­логічному кабінеті Новоград-Волинського міськрайТМО на період 2017 року перебуває 474 жінки. Із них: рак шийки матки — 190, рак тіла матки — 187, рак яєчників — 80, рак вульви — 14, рак піхви — 2, рак маткових труб — 1.
Із метою раннього виявлення раку ендометрію необхідно використовувати патогенетичний підхід до оцінки факторів ризику: безпліддя, ановуляція та ановуляторні кровотечі в пременопаузі, естрогенний тип вагінального мазка в постменопаузі, міома матки, генітальний ендометріоз, гіперпластичні процеси ендометрію, ожиріння, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба. Особливо небезпечним є поєднання 3-х і більше факторів ризику.
Останнім часом збільшилась кількість запущених випадків хвороби за рахунок не відвідування лікаря-гінеколога три і більше років, тривалого носіння внутрішньоматкових спіралей, несвоєчасного звернення при наявності вищевказаних симптомів.
Тож, будьте уважні до себе та свого здоров’я. І з метою профілактики хоча б один раз на рік відвідуйте лікаря акушер-гінеколога.
Л.БІЛОШИЦЬКА, онкогінеколог Новоград-Волинського міськрайТМО