НАЙБІЛЬШЕ ЩАСТЯ — БУТИ ЗДОРОВИМ

Ні для кого не секрет, що здоров’я українців із кожним роком погіршується. Цьому сприяє багато факторів, серед яких — наслідки аварії на ЧАЕС, соціально-економічний рівень держави, нехтування профілактичними заходами. У народі кажуть: «Немає щастя без здоров’я». Отже, щоб бути щасливим, необхідно дбати про своє здоров’я. Чи можливо це зробити у час постійного зростання цін на все, зокрема, і ліки? Фінансування медичної галузі є недостатнім, тому і доводиться кожному самотужки піклуватися про найцінніше — здоров’я.
У нашому районі проживають переважно сільські мешканці. Боляче дивитися, коли люди, які пропрацювали не один десяток років, не завжди можуть пролікуватися на належному рівні. А причина в тому, що не вистачає коштів.
На мою думку, виходом із цієї ситуації є вступ до благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» (ЛК). У ній уже перебувають більше 6 тисяч жителів нашого району (з них 1108 — діти), які завжди при потребі отримують необхідну медичну допомогу. Вони мають змогу пройти обстеження, забезпечуються медикаментами при лікуванні в поліклініці, стаціонарі, можуть поліпшити здоров’я за межами області. Важливо і те, що кількість випадків лікування та розмір витрат необмежені та не залежать від суми сплачених членських внесків. Наприклад, на поліпшення здоров’я Петра Леонідовича Петрука витрачено 7879 грн., хоча за весь період перебування в Лікарняній касі (з 2005 року) він сплатив 456 грн.; Ганни Павлівни Гапончук — 7366 грн., (сплатила до ЛК з 04.2008 року 183 грн.); Віктора Миколайовича Кирилюка — 7179грн. (сплачено до ЛК із 2005 року 507 грн.); Івана Геннадійовича Статкевича — 7002 грн. (сплатив до ЛК із 2004 року 543 грн.). І цей перелік можна продовжити.
Лікарняна каса постійно вдосконалює форми та методи своєї роботи. Значно збільшився асортимент лікарських засобів. Нині для лікування членів організації застосовуються понад 1000 найменувань медичних препаратів.
Закуповуються ліки, що відповідають міжнародним стандартам якості GМР. Понад 50 захворювань лікуються в амбулаторних умовах.
Покращився контроль за якістю та повнотою медичної допомоги, котру отримують члени ЛК. Нещодавно розпочалася співпраця з Державним фармакологічним центром МОЗ України. Лікарняна каса сприяє активному впровадженню в районі стандартизації медичної ДОПОМОГИ: для закупівлі ліків застосовується Лікарський формуляр (готується вже 5-те його видання), розроблені локальні клінічні протоколи лікування. Все це робиться для того, щоб кожен, хто звертається за медичною допомогою, отримав її відповідно до світових стандартів лікування та обстеження.
Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» — потужне джерело позабюджетного фінансування галузі охорони здоров’я.
За 2008 рік Новоград-Волинське міськрайТМО отримало благодійну допомогу за рахунок Лікарняної каси у вигляді медикаментів та виробів медичного призначення на загальну суму 360 139,55 грн., що дало змогу надати медичну допомогу в 3130 випадках.
В умовах цілодобового стаціонару проліковано 1651 мешканець Новоград-Волинщини на суму 61361 грн. У денному стаціонарі поліпшили здоров’я 1511 пацієнтів, у стаціонарі на дому — 7, в амбулаторних умовах — 277. Обстежено 1974 члени ЛК.
Під опікою Лікарняної каси ветерани Великої Вітчизняної війни, серед них — Г.А.Кутня, М.Л.Щерба. ЛК постійно проводить медикаментозний супровід 4 дітей-сиріт (по області — понад 900, у т.ч. із обласних будинків дитини у м. Житомир, Новоград-Волинський, Гришковецької та Бердичівської загальноосвітніх шкіл — інтернатів).
Наразі 15% (близько 200 тисяч) населення області, вкладаючи кошти у власне здоров’я, перебуває у Лікарняній касі. У час складного економічного становища в державі благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» і для кожного з вас може стати надійною опорою у відновленні здоров’я.
Д.КОСТРИЦЯ, лікар-експерт благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області»