Міський голова хоче «перезавантажити» своїх заступників

Про це Віктор Весельський оголосив під час звіту перед громадою міста за другий рік роботи на посаді міського голови. Звіт відбувся у великій залі Палацу культури 16 листопада, але повного залу не зібрав. Можливо, тому, що аналогічна промова вже прозвучала напередодні — в ході пленарного засідання міської ради.
Втім, була й суттєва відмінність. Завершуючи виступ, міський голова подякував за роботу першому заступнику Сергію Колотову, заступникам Оксані Гвозденко, Ларисі Шутовій та Віктору Шалухіну, а тоді оголосив, що внесе на наступну сесію пропозицію щодо… їх звільнення.
У залі миттєво відбулося пожвавлення. Але справжньої сенсації не сталося: Віктор Весельський одразу ж додав, що, скасовуючи посади заступників міського голови, запропонує депутатам міської ради на грудневій сесії запровадити наступні посади: заступник міського голови — начальник управління. Тоді ж стало зрозуміло, чому в переліку подяк не прозвучало прізвище Ірини Ящук, адже вона вже перебуває на посаді, що поєднує обов’язки і заступника, і начальника управління, очолюючи фінансове управління міської ради.
Віктор Весельський підкреслив, що розробляє і вносить такі пропозиції, спираючись на сімнадцятирічний досвід роботи на найвищому рівні у Києві. Він переконаний, що об’єднання функцій заступника і начальника профільного управління дозволить ефективніше керувати галуззю.
На сайті міської ради з’явилися відповідні проекти рішень (одне — про звільнення, друге — про призначення) щодо кожного із вказаних заступників. «Враховуючи пропозицію міського голови Весельського В.Л., з метою удосконалення діяльності міської ради та її виконавчих органів, підвищення ефективності їх роботи…» — йдеться «в шапці» до кожного з проектів.
Отже, Віктор Весельський запропонує депутатам затвердити: Колотова Сергія Юрійовича — на посаді заступника міського голови — начальника управління містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради; Шутову Ларису Валентинівну — на посаді заступника міського голови — начальника управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міської ради; Шалухіна Віктора Андрійовича — на посаді заступника міського голови — начальника управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради; Гвозденко Оксану Василівну — на посаді заступника міського голови — начальника управління освіти і науки міської ради.
Сесія, на якій вирішуватимуться озвучені вище кадрові питання, запланована на 22 грудня. Але вже зараз окремі депутати висловлюють думки про недоцільність таких змін. Оскільки начальник управління є замовником конкретних робіт і розпорядником коштів, а заступник відповідає за стратегію розвитку галузі (галузей) в цілому. Тому заступник міського голови не повинен постійно бути «прив’язаним» до кабінету, як це відбудеться в разі об’єднання обов’язків.
Під питанням залишається оплата праці та інші неминучі кадрові перестановки, що позначаться на нинішніх начальниках управлінь, яких доведеться «понизити».
Наразі у міського голови є місяць до сесії, аби узгодити з головами депутатських фракції свою пропозицію та обговорити кандидатури. У разі ж, якщо сторони не знайдуть спільну мову, груднева сесія, на якій, крім цього, мають розглядати бюджет, має шанси знову пройти в суперечках. Адже навіть якщо депутати підтримають зміни, то не факт, що затвердять саме цих кандидатів на посади. Нагадаємо, що на попередній сесії міської ради Віктор Шалухін та Лариса Шутова отримали понад 50% голосів «незадовільно» в якості оцінки своєї роботи депутатами.
* * *

Обсяг звіту міського голови — 15 сторінок формату А4 чотирнадцятим шрифтом. Із повним його текстом можна ознайомитися на сайті міської ради.
Запитання із залу переважно стосувалися ремонту доріг. Віктор Весельський відповів, що виготовлено 21 проект на капітальний ремонт доріг і тротуарів. Але в цьому році виконано лише третину, бо багато часу пішло на розробку проектів. Пообіцяв, що у 2018 році, оскільки проекти вже готові, роботи з асфальтування почнуться навесні, щойно зійде сніг.
В якості підсумку Віктор Весельський зауважив: «Хочу наголосити, що я, у свою чергу, докладатиму всіх зусиль, аби забезпечувати умови для позитивних змін та залучення до міста інвестицій. Слід пам’ятати, що минуло лише два роки з п’яти після мого обрання. Попереду — ще багато плідної роботи».
Олег БРЮХАНОВ