Семенченко і Парасюк: «Труба повинна перейти в державну власність»

Семенченко і Парасюк: «Труба повинна перейти в державну власність»

ПОДІЇ НАВКОЛО НАЛИВНОЇ: НАМЕТОВЕ МІСТЕЧКО, АРЕШТИ АКТИВІСТІВ І ЦІНА ПАЛИВА
вадцять третього листопада на узбіччі автодороги на Шепетівку, навпроти наливної станції, виросло наметове містечко. Ініціатори пікету — активісти, що називають себе «Рух визволення» — неполітична громадська організація, яку утворили ветерани АТО і волонтери. Очолили акцію на околиці Новограда-Волинського народні депутати України Семен Семенченко й Володимир Парасюк.
Учасники пікету перекрили рух бензовозам, які завантажуються на наливній станції — ЛВДС «Новоград-Волинський», що є структурним підрозділом ДП «ПрикарпатЗахідтранс». Про мету акції розповіли під час зустрічі з представниками новоград-волинських громадських організацій, що відбулася у штабі «Самооборони» надвечір минулої п’ятниці, 24 листопада.
Участь у зустрічі взяли Семен Семенченко, Володимир Парасюк, а також ветерани АТО, зокрема, з Вінниці й Полтави. Вони повідомили, що кінцевою метою є повернення у державну власність частини трубопроводу «Самара — Західний напрямок» та «Грозний — Армавір — Трудова», що проходить територією України (1433 км). Наразі ж трубопровід належить приватній російській компанії. Але справа щодо цього питання вже декілька років перебуває у судах.
Крім цього, нардепи заявили, що володіють інформацією про те, що не все паливо, яке завантажується на наливній станції у Новограді в авто- і залізничні цистерни, проходить належне розмитнення зі сплатою обов’язкових платежів до бюджету.

«Ми хочемо, аби труба на території України перейшла у державну власність. По-друге, коли це станеться, то, якщо вже наша держава й продовжить купувати дизпаливо у російських компаній, то нехай хоч у Держбюджет надходять усі відрахування у повному обсязі, без контрабанди. Нарешті — повинні бути притягнуті до відповідальності судді, керівники митниці та інші особи, які цю схему підтримали. Ми хочемо захистити інтереси держави. В цьому наша позиція співпадає з позицією Фонду держмайна і Генеральної прокуратури України», — заявили на зустрічі народні депутати.
Учасники акції стверджували, що перші ж перевірки водіїв бензовозів показали, що ті отримують і транспортують по Україні пальне (з подальшим його продажем) без необхідних супровідних документів. Тому пропуск бензовозів без документів під налив було зупинено. На під’їздах до наливної станції утворилася величезна черга.
У той же час у коментарі газеті «Звягель» начальник відділу митного оформлення «Новоград-Волинський» енергетичної митниці ДФС України Віктор Павлюк пояснив, що звинувачення народних депутатів «м’яко кажучи, неправдиві».
«Увесь ресурс, що транспортується по трубопроводу в Новоград-Волинський, контролюється працівниками митниці Державної фіскальної служби. Та частина палива, яка відвантажується у Новограді, проходить обов’язкове митне оформлення. Для прикладу, суб’єктами господарювання, які отримують дизельне пальне на ЛВДС «Новоград-Волинський», тільки в цьому році сплачено до бюджету близько 11 мільярдів гривень», — запевнив Віктор Павлюк.
До активістів «Руху визволення» приїжджали начальник обласної поліції, голова РДА, міський голова Новограда-Волинського. Кажуть, що з усіма відбувся нормальний діалог. Поліцію запевнили, що незаконних формувань не буде, а Віктор Весельський, зі слів учасників акції, запропонував, у разі потреби, медичну допомогу.
У коментарі газеті «Звягель» заступник голови РДА Андрій Подік зауважив, що будь-які акції, які спрямовані на дотримання законності на території України, мають право на існування. «Там спокійно. Їхню акцію ніхто не забороняв і не збирається цього робити. Ми зробили все можливе, щоб недопустити жодних конфліктів, жодних «тітушок», які б могли дестабілізувати ситуацію. У той же час питання, які порушені, не вирішуються на рівні Новоград-Волинської РДА. Якщо є порушення, то ними повинні займатися правоохоронці, митники, прокуратура. Будь-які вимоги повинні грунтуватися на фактах», — надав позицію районної влади Андрій Подік.
Зі свого ж боку, як громадянин, він додав, що в разі, якщо буде доведено факт незаконної діяльності підприємства, то готовий стати із цими хлопцями поруч. «Якщо підприємство належить Російській Федерації, то ми готові відстоювати українську державницьку позицію. Щоб країна-агресор не мала змоги заробляти в нашій країні. Але я підтримую тільки ті вимоги, які базуються на фактах. Судові рішення я коментувати не маю права», — підкреслив Подік.
Семен Семенченко і Володимир Парасюк на зустрічі з громадою висловили припущення, що невдовзі олігархи, які отримують прибуток із озвученої схеми, почнуть діяти. Мовляв, таку практику вже проходили у Східних регіонах України, де «Рух визволення» блокував торгівлю України з тимчасово окупованими територіями. Депутати припустили, що не виключені погрози і викрадення активістів.
У неділю, 26 листопада, в Новограді-Волинському по вулиці Горького було схоплено Леоніда Литвиненка (позивний «Бек»). У соцмережі потрапило відео арешту (роздобуте по «гарячих слідах» одним із місцевих активістів, оскільки поліція невдовзі конфіскувала відеозйомку). Чоловіка схопили близько десятка озброєних людей у чорному однострої та повантажили у мікроавтобус.
За інформацією, яку оприлюднює «Рух визволення», Литвиненка повезли в Жовтневий районний суд Маріуполя, який обрав йому запобіжний захід, — тримання під вартою.
Так само було вчинено зі ще двома учасниками «Руху визволення». Їх заарештували у Києві й відвезли до Маріуполя, де кинули за грати.
«Раніше до Маріуполя вивезли другого командира «Донбасу» Анатолія Віногродського (позивний «Гал»), якого взяли у Києві; і ветерана «Донбасу» Олександра Новікова з позивним «Хаммєр». І «Хаммєр», і «Гал», і «Бек» були серед організаторів табору «Руху визволення» на Грушевського, куди ми вийшли з вимогою ухвалення антикорупційних законів», — йдеться на сторінці «Руху» у Фейсбуці.
У той же час прес-служба Міністерства внутрішніх справ повідомила, що Литвиненка затримали за підозрою у розбої.
«Поліцейські за дорученням прокуратури та на виконання ухвали суду затримали двох чоловіків, колишніх бійців добровольчого батальйону «Донбас». Їм раніше було оголошено підозру у вчиненні розбійного нападу на охоронця одного з приватних сільськогосподарських підприємств Кіровоградщини», — йдеться у повідомленні.
Позицію щодо цієї ситуації висловив ще один народний депутат України — Єгор Соболєв, який побував у Новограді 29 листопада. На зустрічі з громадою Соболєв пояснив, чому вважає звинувачення проти заарештованих добробатівців безпідставними. Тому, за його словами, що терміново згадали про справи, яким уже від кількох місяців — до кількох років. При тому, що обвинувачені ні від кого не переховувалися і взагалі, за словами Єгора Соболєва, не вчиняли тих правопорушень, які їм інкримінують.
Єгор Соболєв закликав новоград-волинських ветеранів АТО гуртуватися у загони народної самооборони, щоб протистояти можливим незаконним діям, а пересічних городян — поширювати один одному почуту з перших вуст інформацію, оскільки «не можна довіряти телеканалам, які приховують справжні події».
У «Русі визволення» неодноразово підкреслювали, що їхній принцип: без політичних прапорів. Тобто, без піару тієї чи іншої політсили, хоча серед тих, хто бере активну участь або допомагає чи просто співчуває «рухівцям», є люди партійні. Вони та учасники громадських організацій міста, за підсумками подій неділі, підготували звернення до Новоград-Волинського міського голови В.Л.Весельського: «Велика кількість мешканців міста стурбована подіями, що відбуваються в Новограді-Волинському, а саме:
— 26 листопада по вулиці Горького група озброєних осіб у балаклавах без розпізнавальних знаків викрала людину;
— перебування на території міста невідомих збройних угрупувань.
У зв’язку з вищенаведеними фактами, просимо вас скликати позачергову сесію міської ради, щоб отримати пояснення від представників поліції, СБУ м. Новоград-Волинський та заслухати свідків цих подій. Також вимагаємо від поліції пояснити причину знищення запису з камер відеоспостереження, на якому було зафіксовано факт викрадення людини».
Це звернення підписали ГО «Добровільне об’єднання самооборона», ГО «Об’єднання самопоміч», ГО «СУВІ АТО», ГО «СіЧ».
Цієї середи після обіду автори звернення отримали відповідь, в якій ідеться про відсутність підстав для скликання позачергової сесії.
«Блокування терміналу у Новограді-Волинському неминуче призведе до скорочення диверсифікації джерел поставок, а також до чергового витка цін для споживачів», — таку думку висловили в Нафтогазовій Асоціації України одразу ж після початку акції. Окремі політичні аналітики заявили, що має місце конкурентна боротьба за паливний ринок.
«Нафтогазова Асоціація наполягає, що подібні дії завдають непоправної шкоди як діловій репутації країни, так і рядовим споживачам», — йшлося в заяві асоціації.
Наразі, станом на четвер, 30 листопада, наметовий табір навпроти наливної станції ніякого руху не блокує. Актив на чолі з народними депутатами ще в неділю відбув до Києва, щоб спробувати визволити своїх побратимів з-під арешту. Втім, у таборі здійснюється чергування й «підтримується життя». Є підстави припускати, що на цьому події навколо ЛВДС «Новоград-Волинський» не закінчилися.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА