Спілка ветеранів афганської війни відзначає 30 років

12 грудня 2017 року відзначатиме свій ювілей Новоград-Волинська спілка ветеранів афганської війни. 30 років тому, у далекому 1987 році, коли афганська війна була у самому розпалі, група демобілізованих юнаків, котрі повернулися з Афганістану, заснувала військово-патріотичний клуб «Патріот», який із часом був реорганізований у Спілку ветеранів афганської війни. У той час головним завданням організації була робота з молоддю, у зв’язку з чим була створена школа «Юний десантник».
За період роботи через школу пройшли близько 600 юнаків і дівчат — старшокласників міських шкіл. Підготовку юних десантників здійснювали в Новограді-Волинському, а стрибали з парашутом із літака на базі Рівненського авіаційного спортивного клубу. Серед випускників школи є офіцери вищого керівного складу Збройних Сил України.
15 травня 1993 року в місті відкрили пам’ятник «Землякам, що загинули в Афганістані». Автор — ветеран афганської війни Василь Михайлович Жовтко, житель нашого міста. Крім того, в місті та населених пунктах району відкрито 7 меморіальних дощок. Три вулиці міста носять імена наших земляків, які не повернулися з афганської війни, одна вулиця має назву — вулиця Воїнів-інтернаціоналістів.
Проведено 9 турнірів із вільної боротьби серед підлітків. Щорічно, в другу суботу лютого, розігрується перехідний кубок із волейболу, що був започаткований у 1998 році. Кожен рік, починаючи з 1995 року, проходять концертні програми «Афганські дороги» за участю самодіяльних та професійних виконавців.
Новоград-Волинська спілка ветеранів афганської війни вже три десятиліття відстоює права учасників бойових дій, сімей загиблих, інвалідів. У 1992 році організація брала участь у розробці проекту Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який був прийнятий Верховною Радою України 22 жовтня 1993 року. Цей Закон працює і нині. Він захищає права не тільки ветеранів афганської війни, а й ветеранів Великої Вітчизняної війни, а в наш час — і учасників АТО.
У 2008 році організація визнана переможцем відкритого рейтингу популярності «Гордість міста» у номінації «Найактивніша громада», із занесенням на міську Дошку пошани.
Спілка була учасником загальнообласної акції ветеранів афганської війни «Допоможемо госпіталю» і капітально відремонтувала палату в хірургічному відділенні обласного госпіталю для ветеранів війни.
Війна не буває без втрат. Через горнило афганської війни пройшли 477 жителів міста та району. 11 воїнів не повернулися з поля бою, 134 ветерани пішли з життя вже після тієї війни.
На сьогодні в місті та районі проживають 332 ветерани афганської війни. 159 — мають бойові нагороди, 6 членів організації нагороджені найвищою нагородою міста «Орден Звягеля», 191 членів організації нагороджені Почесними грамотами міської, районної, обласної ради, Верховної Ради України та нагородами Української Спілки ветеранів Афганістану.
Користуючись нагодою, хочу привітати з 30-річним ювілеєм із дня створення Спілки всіх членів організації. Бажаю вам та вашим сім’ям міцного здоров’я, довгих років життя, мирного неба.
З повагою Ю.ШЕВЧУК, голова Новоград-Волинської спілки ветеранів афганської війни

МИ — ГЕРОЇ
Ми є герої, але свого часу,
Заручники локальної війни.
Тоді у бій ішли із парти класу
Епохи недорощені сини.

Та віра в святість правильного шляху
Давала нам на порятунок шанс.
І навіть смерть не клала всіх на плаху,
Витримувала із життям баланс.

Ми вистраждали всі кульбіти долі,
Пройшли крізь жорна декількох систем.
Тепер, коли вже стали сивочолі,
Не є герої журналістських тем.

І якщо десь зосталися іржаві
Напівобдерті символи пітьми
Колишньої радянської держави, —
Ми є її забутими дітьми.

Тепер на часі вже нові герої,
Котрі ідуть у бій за новий лад,
За нові символи беруть у руки зброю,
Під іншим прапором виходять на парад.

Їм аплодують вдячні громадяни,
І славлять їхню мужність, героїзм,
І ми колись від слави були п’яні
За свій, колись святий, інтернаціоналізм.

Ми — теж герої, але того світу,
Заручники локальної війни.
Вітчизно мила, це ж твої ми діти,
Вкраїно рідна, ми — твої сини!
А.КАЛУШ, ветеран афганської війни, член правління організації